Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 28

Sauliaus Skvernelio profesionalų vyriausybės akcentai

Neseniai premjeras Algirdas Butkevičius prisipažino mėginęs nuo koalicijos partnerių nuslėpti, kad jo vyriausybės ministras Saulius Skvernelis nutarė į rinkimus eiti su Ramūno Karbauskio vadovaujamais valstiečiais žaliaisiais, o šią savaitę dabar jau nueinančiam A.Butkevičiui teko spausti ranką S.Skverneliui, kuris įspūdinga balsų dauguma Seime buvo patvirtintas ministrų kabineto vadovu.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ir A.Butkevičiaus tame kabinete nebus, kaip, beje, ir daugumos iki tol deklaruotų pavardžių. Į naująjį ministrų kabinetą tris kandidatus pasiūlė Socialdemokratų partija, o likusius 11 – Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Tarp jų vienintelis šios partijos narys – kandidatas į žemės ūkio ministrus Bronius Markauskas.

Regis, S.Skvernelis pasiekė savo, sakydamas, kad ministrus rinksis pats be partinių nurodymų. Kita vertus, vargu ar galima siūlomiems kandidatams prikišti dėl neprofesionalumo iki tol buvusioje veikloje. Tačiau tai nereiškia, kad visai nėra ko prisiminti.

Regis, S.Skvernelis pasiekė savo, sakydamas, kad ministrus rinksis pats be partinių nurodymų.

Ketvirtadienį – paskutinė nueinančios vyriausybės valanda Seime, tačiau į naujai išrinktų parlamentarų klausimus atsakinėjo tik kadenciją baigiantys ministrai – premjeras A.Butkevičius nepasirodė.

Valstiečių žaliųjų frakcijai priklausantis parlamentaras Justas Džiugelis turėjo priversti nueinančius ministrus rausti, paklausęs, kodėl valdžia diskriminavo neįgaliuosius, pažeidinėjo 2010 m. ratifikuotą JT Neįgaliųjų teisių konvenciją – nepaisė jų nuomonės.

„Deja, atsakymas mane nuvylė, nes sakoma, kad tikrai konsultuojamasi, bet iki manęs ateina informacija, kad dialogo nėra, ir tai yra pagrindinė keliama problema nevyriausybininkų, būtent turinčių negalią“, – aiškina Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys J.Džiugelis.

Vienintelis neįgaliojo vežimėlyje sėdintis parlamentaras J.Džiugelis sako balsavęs už naujojo premjero kandidatūrą, nes tikisi, kad naujoji valdžia keis požiūrį į neįgaliuosius.

Opozicinė liberalų sąjūdžio frakcija beveik vienbalsiai susilaikė balsuojant dėl premjero S.Skvernelio kandidatūros.

„Mes neišgirdome tokios garantijos, kad mokesčiai nebus keliami, tai mūsų buvo sprendimas susilaikyti“, – aiškina Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Virgilijus Alekna.

Konservatorių frakcijos narys, buvęs Lietuvos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis sako negalįs palaikyti S.Skvernelio kandidatūros, nes jo netenkina Seimo nariams išdalintame vyriausybės programos projekte skelbiamos nuostatos dėl Lietuvos bendradarbiavimo su Jungtinėmis Valstijomis.

„Aš nevertinu žmogaus tik pagal žodžius, aš vertinu pagal visą Valstiečių ir žaliųjų partijos istoriją. Priešistorė iki šito taško yra labai antiamerikietiška. Tai yra kova su skalūnais, kova su atominiu projektu, kova su transatlantine sutartimi“, – tikina Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Ž.Pavilionis.

Paskirtasis premjeras į socialinių reikalų ir darbo ministro postą teikia Vilniaus „Carito“ direktorių Liną Kukuraitį. Šis rugsėjį vyko ginti teisiamų Jurgitos Švedienės ir Dalios Jakaitės, kurios padėjo nėščioms moterims gimdyti namuose ir yra kaltinamos neteisėta veikla. Būsimasis socialinių reikalų ir darbo ministras tikina, kad šią veiklą būtina legalizuoti. Visi penki L.Kukuraičio vaikai gimė namuose, padedant teisiamosioms.

Teigiama, kad užsienio reikalų ministru netapęs Petras Vaitiekūnas bus pakviestas premjero patarėju. Ministru liks socialdemokratas Linas Linkevičius.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R.Karbauskis aiškina, kad į Seimą partijos sąraše išrinktieji privalėjo rinktis vieną iš dviejų – parlamentaro mandatas arba ministro portfelis.

Iš kandidatų sąrašo dingo Edukologijos universiteto studijų prorektorė profesorė Vilija Salienė.

Dabar švietimo ir mokslo ministre teikiama Jurgita Petrauskienė, šiuo metu vadovaujanti Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centrui. Ji, skirtingai nei valstiečiai-žalieji tvirtino prieš rinkimus, mano, kad aukštųjų mokyklų Lietuvoje per daug.

Būsimųjų ministrų sąraše neliko finansų ir energetikos ministrų Stasio Jakeliūno bei Virgilijaus Poderio. S.Jakeliūnui teko viešai teisintis, jog neketina nacionalizuoti sukaupto pensijų fondų turto. Į finansų ministrus teikiamas Vilius Šapoka, anksčiau dirbęs Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktoriumi. Anot V.Šapokos, radikalūs dabar jau Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko S.Jakeliūno pasiūlymai atsisakyti antrosios pensijų pakopos – politinio susitarimo objektas, labiau teorinė diskusija.

Tuo metu energetikos ministru netapsiantis V.Poderys vadovaus Seimo Energetikos komisijai. Kodėl netapo ministru, sako nežinąs.

„Paprastai pasikalbėjome, ir viskas. Ten, kur atrenkama, aš nedalyvavau tuose pokalbiuose“, – sako Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys V.Poderys.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R.Karbauskis aiškina, kad į Seimą partijos sąraše išrinktieji privalėjo rinktis vieną iš dviejų – parlamentaro mandatas arba ministro portfelis.

„Tai yra mūsų pažadas rinkėjams. Jie būtų turėję atsisakyti Seimo nario mandato. Jie norėjo dirbti Seime“, – aiškina R.Karbauskis.

Tačiau Seimo nario mandato nereikės atsisakyti Aurelijui Verygai, jei jis bus paskirtas sveikatos apsaugos ministru. Profesorius A.Veryga į Seimą išrinktas vienmandatėje Panemunės apygardoje. A.Veryga neigiamai vertina siūlymus įteisinti vadinamąsias dovanas medikams. Po prisipažinimo davusi kyšį medikui iš sveikatos apsaugos ministrų priversta atsistatydinti socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė sako vertinanti žinomo blaivybės ir sveikos gyvensenos puoselėtojo profesoriaus A.Verygos kompetenciją, tačiau jos gali pritrūkti valdyti sistemą.

„Aš manau, kad, kai ateina vadovauti mokslininkas, neturintis teisinių vadybinių įgūdžių, jam bus sudėtinga. Kalbėti yra viena, o dirbti ir siekti rezultato yra kas kita“, – sako Socialdemokratų partijos frakcijos narė R.Šalaševičiūtė.

Nereikės atsisakyti Seimo nario mandato ir dar vienam valstiečių ir žaliųjų šešėlinės vyriausybės nariui – šiuo metu pirmininkaujantis Žemės ūkio rūmams B.Markauskas išrinktas vienmandatėje Gargždų apygardoje.

Šį kandidatą į ministrus ir dar kelis ūkininkus iš Marijampolės bei Utenos teismas 2004 metais nuteisė už riaušių organizavimą ir dalyvavimą jose. Siekdami priversti vyriausybę skirti papildomus milijonus pieno gamintojams, 2003 m. gegužę jie blokavo kelius, vedančius į Latviją ir Lenkiją bei automagistralę ties įvažiavimu į Klaipėdą.

Teismas B.Markauskui skyrė 60 parų arešto, atidedant bausmę metams. Šis bylinėjosi Strasbūro teisme, tačiau pernai bylą prieš Lietuvos valstybę galutinai pralaimėjo.

Teismas B.Markauskui skyrė 60 parų arešto, atidedant bausmę metams. Šis bylinėjosi Strasbūro teisme, tačiau pernai bylą prieš Lietuvos valstybę galutinai pralaimėjo.

Kęstutis Navickas – Valstiečių ir žaliųjų šešėlinės vyriausybės aplinkos ministras. Jis buvo bendrijos „Atgaja“ pirmininkas, dabar – Lietuvos Aplinkosaugos organizacijų koalicijos pirmininkas.

2011 m. K.Navickas viešai susikirto su prezidente Dalia Grybauskaite, kai ši pareiškė, kad „saugi ir švari branduolinė energija yra vienas svarbiausių ilgalaikį poveikį aplinkai turinčių klausimų“ ir kad energetinio saugumo būtina siekti „efektyviai ir išradingai panaudojant vietinius atsinaujinančios energijos resursus ir branduolinę energetiką“. K.Navickas Aplinkosaugos koalicijos vardu pasirašė laišką prezidentei, kuriame rašoma, kad „branduolinė energetika niekada nebuvo ir nebus nei saugi, nei švari“.

Paskirtasis premjeras S.Skvernelis pabrėžia, kad pateikti kandidatai į ministrus turės praeiti specialiųjų tarnybų filtrą. Jei kils abejonių dėl reputacijos ar gebėjimo užimti pareigas, gali būti patvirtina nepilnos sudėties vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius