Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 07 17

Saulius Balandis apie „Naisių vasaros“ Pijų: „Tai iškart buvo idealizuota R.Karbauskio versija“

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį spręs, ar pripažinti serialo „Naisių vasara“ epizodus paslėpta politine reklama, ir svarstys, kaip dėl to turėtų būti baudžiama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. 15min pasidomėjo, ar serialą kūrę režisieriai ir prodiuseriai matė riziką, kad jame bus fiksuota pažeidimų. Prodiuseriai Rolandas Skaisgirys ir Gediminas Duoba nuo komentarų susilaiko, o režisieriai Raimundas Banionis ir Saulius Balandis kūrinį vertina absoliučiai skirtingai.
Saulius Balandis
Saulius Balandis / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

S.Balandis, režisavęs pirmuosius du serialo „Naisių vasara“ sezonus, neslepia supratęs, kad serialas taps jo mecenatu pasivadinusio Ramūno Karbauskio savireklama. Anot jo, tai buvo akivaizdu nuo pat pradžių ir niekam nebuvo paslaptis, kad Pijus – tai geresnė paties serialo rėmėjo versija.

„O ką nesimato, kad panašus? Tada atrankoje jis (aktorius Aurimas Žvinys – 15min) buvo su kažkokia barzdele, kiek aš atsimenu, bet glotnus lygus veidukas, šviesūs, gražiai sušukuoti plaukučiai, na, toks nesvietiškas gerumas, kur retai kada pamatysi. Na, ką aš čia šneku, juk viską patys matote. Kas prototipas, tai nežinau. Toks labai jau idealizuotas. Žinant mūsų Seimo narį, tai, man atrodo, jis yra truputėlį kitoks. O Pijus tai tokia idealizuota R.Karbauskio versija“, – teigė režisierius.

Žinant mūsų Seimo narį, tai, man atrodo, jis yra truputėlį kitoks. O Pijus tai tokia idealizuota R.Karbauskio versija, – sakė S.Balandis.

Režisierius neslepia, kad aktorių pasirinkimas nebuvo tik jo rankose ir pripažįsta, kad norėdamas gauti darbą turėjo leistis į kompromisus.

„Matote, ne viskas visą laiką nuo mūsų priklauso. Mes turime daryti kažkokius kompromisus ir imti tuos žmones, kurie kažkam reikalingi. Ta prasme, kad taip giliai viskas tas išvirs, aš nesitikėjau. Man tada tai buvo darbas. Norėjau, kad tai būtų įdomus darbas ir tie pirmieji du sezonai dar buvo visai kitokie, nei kiti“, – aiškino jis.

Pasak S.Balandžio, jo kurti pirmi du serialo sezonai nuo kitų labiausiai skiriasi tuo, kad juose bent jau nebuvo tiesmukos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos reklamos. Vis dėlto režisierius iškart pastebėjo, kad kaimą vaizduoja pernelyg tobulą, tačiau būtent to esą reikalavo užsakovas.

Ramūno Karbauskio nuotr./Serialas „Naisių vasara“
Ramūno Karbauskio nuotr./Serialas „Naisių vasara“

Nemokamai tie žmonės nieko nedovanoja. Viską, ką daro, jie daro kryptingai. Investuodami pinigus jie mato perspektyvoje sau iš to naudą.

„Aš kaimą žinau kiek kitokį ir daryti tą idiliją tokią kaimišką... Tokia buvo užsakovo nuostata, bet nemokamų pietų nebūna – viskas, ką daro tie žmonės, visą laiką turi kažkokį kitą atspalvį ir tik jie žino, į ką tai pavirs. O kad buvo ruošiama dirva, tai faktas. (…) Prekinis ženklas, pieno produktai, aš paskui jau net nežiūrėjau pats to serialo, nes tai buvo visiškai kita, nei aš norėjau daryti. Ta prasme aš turėjau laisvės ir nedariau visko, kas buvo prašyta“, – pasakojo S.Balandis.

Tačiau visų prašymų nevykdžiusio S.Balandžio po dviejų sezonų „Naisių vasaroje“ neliko. Ir jis tikina, kad darbo atsisakė ne pats – keisti aklai reikalavimų neklausantį režisierių nutarė serialo kūrėjai. Pasak S.Balandžio, jam pasakyta, kad bus ieškoma europinio lygio režisieriaus.

„O kuo tai virto, mes matome. Tas viešumas, viešumas, viešumas, na, patys suprantate, kuo tai virto po kelerių metų. Dar kartą sakau – nemokamai tie žmonės nieko nedovanoja. Viską, ką daro, jie daro kryptingai. Investuodami pinigus jie mato perspektyvoje sau iš to naudą. Mano galva, taip yra“, – teigė jis.

R.Banionis: „Viskas normaliai“

Tačiau kiti buvę „Naisių vasaros“ kūrėjai S.Balandžiui nepritaria. Štai serialo režisierius R.Banionis sako, kad neturėjo jokios nuojautos, kad serialu kuria reklamą „valstiečiams“.

„Ne, nebuvo jokios nuojautos ir negalėjo būti. Ta partija buvo mažytė dar tuo metu. Tegul svarsto VRK, bet aš nedariau jokios reklamos tikrai. Siužete ten, kad buvo dalykų prieš gėrimą, prieš ką – tai čia nieko tokio, viskas normaliai, o kad čia partija, balsuokit, tai to nebuvo“, – aiškino jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos

R.Banionis gynėsi, kad pagrindinį personažą parinko prieš tai dirbęs režisierius, todėl herojaus Pijaus jis keisti jau negalėjęs.

Tuo tarpu „valstiečių“ logotipas, partijos laikraštis ir kalendorius, anot režisieriaus, nufilmuoti buvo nebent netyčia. Tą patį tvirtina ir vienas iš serialo prodiuserių, „Videometros“ vadovas G.Duoba.

G.Duoba jaučiasi panašus į Alainą Deloną

Anot jo, visai natūralu, kad filmuojant serialą Naisiuose, tokių dalykų pasitaikė.

„Jūs įsivaizduokite, jei filmuojama 80 serijų, o vienas sezonas buvo ir 115 serijų, filmuojama viename kaime Naisių, tai tas yra neišvengiama, kad pasirodo. Nematau nieko keisto tame“, – sakė G.Duoba.

Lygiai toks pats atsitiktinis, anot jo, ir personažo Pijaus panašumas į R.Karbauskį.

Aš irgi, sako daug kas, kad į A.Deloną panašus. Na, ir kas? Jūs mano nuotraukos nematėte, turbūt. Tai ką man dabar daryti? – juokėsi G.Duoba.

„Aš irgi, sako daug kas, kad į A.Deloną panašus. Na, ir kas? Jūs mano nuotraukos nematėte, turbūt. Tai ką man dabar daryti?“ – juokėsi prodiuseris.

Jis tikino VRK vertinimo nekomentuosiantis, nes serialas „Videometrai“ buvo tik verslas ir į politiką įmonė kištis nenori.

„Aš tikrai nesiimsiu vertinti. Mes buvome tik vykdytojai, todėl aš nedarysiu jokių apibendrinimų. Mums užsakė projektą, mes jį padarėme, o dabar mus tampo nežinau dėl ko. Mes esame kūrėjai, o ne politikai, todėl į politinius dalykus aš tikrai nenoriu kištis“, – teigė G.Duoba.

Paprašytas patikslinti, kas tie užsakovai, jis nurodė televizijas.

„Užsakė televizijos, o mes tik tarpininkavome. Mūsų toks darbas verslininkų, žinote, surasti užsakovą ir surasti rėmėją. Mūsų, kaip ir visų verslininkų, toks pats darbas. Kaip ir Gariūnuose, žinote“, – lygino jis.

R.Skaisgirys: „Neatsimenu, ką galvojau“

Panašiai apie „Naisių vasarą“ kalbėjo ir kitas serialo prodiuseris R.Skaisgirys. Tiesa, jis aiškino, kad pats serialą ir sugalvojęs bei pasiūlęs R.Karbauskiui jį remti.

„Aš nekomentuosiu. Tegul sprendžia VRK, jos toks darbas. Praėjo vienuolika – dvylika metų, tai aš tikrai neatsimenu, ką aš galvojau ir ko aš norėjau“, – klausiamas, ar jau tada manė, kad „Naisių vasara“ tiesiogiai ar netiesiogiai reklamuos R.Karbauskį ir jo vadovaujamą partiją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rolandas Skaisgirys ir Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rolandas Skaisgirys ir Ramūnas Karbauskis

Pasak jo, visi serialai turi ką nors bendro su realybe, todėl visai nenuostabu, kad kai kurie dalykai kūrinyje atitinka „valstiečių“ programą. R.Skaisgirys tikino pats parinkęs Pijų vaidinsiantį A.Žvinį.

„Aš pats jį atrinkau su režisieriumi S.Balandžiu. Pats dariau Šiauliuose atranką ir ten joks R.Karbauskis nedalyvavo. Visi aktoriai yra atrinkti mano arba S.Balandžio, apie jokius panašumus nebuvo nei galvota, nei mąstyta. Serialai viskas yra apie gyvenimą ir gali būti daug sutapimų. Nematau čia nieko blogo, kad yra kažkokie panašumai. O gandras yra kažkieno nuosavybė? Nėra laisvas paukštis?“ – teigė R.Skaisgirys.

Apie tai, kad seriale rodomas ne tik gandras, bet ir LVŽS logotipas, dėstoma partijos programa, filmuojamas partijos laikraštis, R.Skaisgirys sakė nežinojęs.

Klausiamas, ar bent jau jaučiasi prisidėjęs prie R.Karbauskio ir LVŽS sėkmės Seimo rinkimuose, prodiuseris taip pat neįžvelgė savo nuopelnų.

„Na, ką gali vargšas serialas? Serialas juk nieko negali, kas jį žiūri išvis. Nors, taip, jis buvo populiarus, buvo dešimtuke populiariausių, rodytas geriausiu laiku“, – pats sau su ironija ėmė prieštarauti R.Skaisgirys.

Balsuos antradienį

15min primena, kad VRK antradienį svarstys komisijos darbo grupės parengtą išvadą, kurioje teigiama, kad atskiri serialo „Naisių vasara“ epizodai gali būti laikomi paslėpta politine reklama, bet viso serialo tokiu laikyti negalima, pažeidimų nesiūloma pripažinti šiurkščiais.

Išvados projekte konstatuota, kad už serialo kūrimą mokėjo R.Karbauskio valdomas „Agrokoncernas“, tačiau nerasta duomenų, kad įmonė seriale siekė reklamuoti savo savininką, kuris pats kūrė serialo scenarijų, ir jo partiją.

Nustatyta, kad politinė nepažymėta ir draudžiama LVŽS reklama seriale rodyta, kai serialo herojai kalbėjo apie kovą su alkoholizmu, priklausomybę nuo lošimų. Taip pat, kai seriale rodyti LVŽS laikraščiai „Už žemę ir žmogų“, partijos logotipas ir dalyti kalendoriai.

Taip pat teigiama, kad LVŽS ir serialo logotipai nėra tapatūs, o R.Karbauskis nėra laikytinas pagrindinio serialo herojaus prototipu. Panašumas, anot VRK darbo grupės, tik atsitiktinis.

Vis dėlto darbo grupė nurodo nenustačiusi, kad serialo herojų kalbos apie skalūnines dujas ir kitus „valstiečiams“ aktualius klausimus būtų politinė reklama.
R.Karbauskis jau ruošiasi VRK sprendimą skųsti teismui, net ir tuo atveju, jei jis bus palankus LVŽS.

VIDEO: „Patikrinta 15min“ R.Karbauskis: „Jeigu buvote Naisiuose ir matėte serialą, suprasite, kad nieko bendro su Naisiais jis neturi“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius