Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 12 13 /13:33

Saulius Skvernelis apie savo ministrus: tai – ne žvaigždžių Vyriausybė

Vertindamas pastarųjų metų Vyriausybės darbą premjeras Saulius Skvernelis teigia sau apskritai jokio pažymio nerašantis. Politiko teigimu, sunkiausias momentas Vyriausybei buvo socialdemokratų skilimas, tačiau po biudžeto priėmimo jam yra ramiau.
Žiniasklaidos priešpiečiai su Sauliumi Skverneliu
Žiniasklaidos priešpiečiai su Sauliumi Skverneliu / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Vertinkit jūs. Ir vertina, matyt, žmonės geriausiai. Aš pats tikrai nevertinsiu“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė S.Skvernelis.

Trečiadienį buvo paskelbti naujienų portalo delfi.lt užsakymu atlikti „Spinter tyrimų“ apklausos rezultatai, pagal kuriuos S.Skvernelio reitingas per mėnesį nukrito nuo 22,2 proc. iki 19,2 procento.

Žurnalistų teiginį, kad žmonės jį vertina šiaip sau, premjeras bandė nuleisti juokais: „Na, tai tragedija, jeigu šiaip sau. Tai taip ir vertinkime tada šiaip sau.“

Žada didesnes algas valstybės tarnautojams

Premjerui sunku buvo išskirti svarbiausius Vyriausybės nuveiktus darbus, jo teigimu, tiek pat svarbi aukštojo mokslo reforma, kiek ir socialinės atskirties mažinimas.

Jis žadėjo, kad netrukus Seimui bus pateiktos Valstybės tarnybos įstatymo pataisos. Jos, anot S.Skvernelio, skatins pačias institucijas optimizuotis, nustatyti optimalias struktūras ir tai leis gerokai pakelti atlyginimus valstybės tarnautojams.

S.Skvernelis pabrėžė, kad kai kur pertvarkas daryti nebuvo lengva, nes paliestos, jo žodžiais, sudėtingos temos, pavyzdžiui, sveikatos apsauga.

„Man tai iš esmės niekas netrukdo dirbti. Tikrai buvo tam tikra pauzė – tą reikia tvirtai pasakyti – kada mūsų koalicijos partneriai pradėjo savo vidinius klausimus spręsti. Ir labai aiškiai pasimatė, kada pasikeitė partijos pirmininkas ir atsirado problemos to vadinamojo skilimo. Tas laikotarpis tikrai buvo sudėtingas“, – paklaustas, kas labiausiai kišo pagalius į ratus, kalbėjo S.Skvernelis.

Jis pridūrė, kad biudžeto priėmimas parodė, jog strateginiams klausimams priimti Seime valdantieji turi daugumą, o tai suteikia optimizmo. Anot politiko, reformos bus įgyvendinamos toliau.

Valstybės tarnybos pertvarka jos neatpigins, bet padarys efektyvesnę

Premjeras sako, kad Vyriausybė dar šiemet svarstys valstybės tarnybos pertvarką, o jos tikslas nebus atpiginti valdžios išlaikymą.

„Tikrai jinai neatpigs, bet jinai bus efektyvesnė ir per tą prizmę tikrai mes gausime

Pasak premjero, dviejų dešimtmečių patirtis rodo, kad pastangos mechanikai mažinti valstybės tarnybą nėra sėkmingos.

efektą. Vien 30 proc. sumažinus pačias procedūras – tikėtina, kad taip ir bus padaryta – įvedus naujus vadybos metodus, jau tai duotų naudą, taip sakant, atpiginimą valstybės tarnybos“, – trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras pirmininkas.

Anot jo, reformos projektas jau suredaguotas ir parengtas svarstyti.

„Jis yra, tiesiog neteikėme iki biudžeto priėmimo“, – aiškino premjeras.

Jo teigimu, numatoma turėti mažiau, bet geriau apmokamų valdininkų.

„Kai kurios institucijos tai jau padarė – norint mokėti tikrai konkurencingus atlyginimus, jie pasisamdo tuos žmones, kurie geba funkcijas atlikti kokybiškai, ir jiems sumoka daugiau. Ir kalbant apie žmogiškuosiuos išteklius, automatiškai tikrai tos institucijos žmonių skaičių susimažino“, – teigė S.Skvernelis.

Pasak premjero, dviejų dešimtmečių patirtis rodo, kad pastangos mechanikai mažinti valstybės tarnybą nėra sėkmingos.

„Geriausia paskata – skatinti pačią instituciją daryti struktūrines reformas tiek kalbant apie veiklą, tiek apie žmogiškuosius išteklius. Naujas Valstybės tarnybos įstatymo projektas turėtų paskatinti pačias institucijas optimizuotis, nustatyti optimalią struktūrą ir tada tikrai atsiras galimybė, ten bus tai užprogramuota, ženkliai kelti valstybės tarnautojams atlyginimus“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Keisti Valstybės tarnybos įstatymą pasiūliusi Vidaus reikalų ministerija rugpjūtį teigė, kad po pertvarkos valstybės tarnautojų galėtų mažėti daugiau nei perpus. Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas tada sakė, kad jų galėtų likti 20 tūkst., šiuo metu valstybės tarnyboje dirba per 52 tūkst. žmonių. Vis dėlto, BNS žiniomis, derinant pataisas nuostatos dėl valstybės tarnautojų skaičiaus mažinimo švelnėjo.

Nemato būtinybės keisti kurį nors ministrą

Paklaustas, ar visais ministrais yra patenkintas, kai tuo tarpu kai kurių ministrų gyventojai apskritai net nežino, S.Skvernelis teigė, kad šios Vyriausybės negalima pavadinti žvaigždžių Vyriausybe, kai ministrai skiriami atsižvelgiant į politiko žinomumą.

„Buvo surinkti žmonės, kurie tikrai gali, išmano, kaip dirbti. Tie, kurie atėjo iš visuomeninio sektoriaus, jie tiesiog nežinojo, kur ateina. Nes biurokratinis aparatas yra labai stiprus mūsų šalyje. Tai galbūt pritrūko administravimo įgūdžių, bet visa tai yra ištaisoma“, – kalbėjo premjeras.

Geriausių ministrų jis išskirti nenorėjo, pabrėždamas, kad visi pateko į skirtingas ministerijas, kuriose padėtis buvo nevienoda. Jis paminėjo daug linksniuotą sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, kuris, premjero žodžiais, pajudino interesų kamuolį, tad ir reakcija buvo atitinkama. Jis aiškino nematantis būtinybės keisti kurį nors ministrą.

Jis tvirtino, kad kol kas neplanuojama su koalicijos partneriais pasirašyti ne tik Seimo frakcijų, bet ir partijų susitarimo, nes šie dar nėra įkūrę partijos.

Trečiadienį S.Skvernelio Vyriausybei sukanka lygiai vieneri metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius