Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 26

Saulius Skvernelis: būti opozicijoje socialdemokratams dar blogiau

Socialdemokratų partijos skyriams pradėjus apklausas dėl galimybių tęsti darbus valdančiojoje koalicijoje su „valstiečiais“, pasigirdo gandų, kad „valstiečiai“ dėl bendradarbiavimo galbūt jau susiderėjo su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovais.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Po atostogų Ispanijoje į Lietuvą grįžęs ministras pirmininkas Saulius Skvernelis tikina radęs koaliciją, o ne jos likučius. Pokalbis apie valdančiosios koalicijos ateitį – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Dėmesio centre“ su premjeru S. Skverneliu.

– Turbūt nereikia būti dideliu politikos žinovu, kad suprastum, kad socialdemokratų partijoje du trečdaliai skyrių nepritartų dabartinei valdančiajai koalicijai. Panašu, kad socialdemokratų frakcijos pasitraukimas iš koalicijos greičiausiai yra dar neįformintas faktas. Ar jūs su tuo nesutinkate?

– Tokias prielaidas galima daryti. Socialdemokratų partijos pirmininko pareiškimai po miškų įstatymų priėmimo, kad koalicija neturi prasmės, kryptis, kokia yra dabar pasirinkta, kalbu apie skyrių apklausą, laiko tempimas į rudenį, akivaizdžiai rodo, kad toks sprendimas [palikti koaliciją] gali būti priimtas. Frakcijos nariai Seime tikrai yra patyrę, yra daug atsakingų politikų, užėmusių garbias pareigas savo laiku valstybėje. Matosi, kad atsakomybė pas juos yra truputį kitokia.

– Manote, kad egzistuoja tikimybė, kad frakcija liktų, partijai nutarus išeiti iš koalicijos?

– Man sudėtinga būtų prognozuoti nežinant, kas vyksta partijos viduje. (...) Neatmesčiau tokio varianto, kad dalis socialdemokratų frakcijos narių tiesiog prisijungtų ir liktų valdančiojoje daugumoje.

– Bet pone Skverneli, turbūt sutiksit, kad partijose lojalumas yra viena esminių vertybių. Jūs įsivaizduojat, kad partijai pasitraukus iš koalicijos frakcijos nariai elgtųsi kitaip? Jie rizikuoja politine ateitimi, nes tikrai negaus kituose rinkimuose geros vietos sąraše.

– Seimo nariai neabejoja koalicijos prasmingumu. Dirbame nuolatos – ir koalicinėje taryboje, ir frakcijoje. Mums tereikia sprendimo iš anksto – kad partneriai savo valią pareikštų ir būtų galima kalbėti apie tolesnę darbotvarkę rudens sesijoje.

– Ar turite planą B?

– Kitą savaitę susitinkame su koalicijos taryba, kuri turi tam tikrus įgaliojimus, tikimės išgirsti jų prioritetinius rudens sesijos darbotvarkės klausimus, kad kartu galėtume priimti sprendimus. Turime visiškai normalų prašymą, kad sprendimas dėl likimo koalicijoje būtų priimtas iki rudens. Jeigu matysime, kad tokio sprendimo nėra, arba procesas imituojamas, ieškosime plano B.

Tai lemia daug kas: ambicijos, nenoras būti mažesniu, bet tai yra realu – po rinkimų taip susiklostė, kad socialdemokratams gavus 17 Seimo nario mandatų jie yra mažesnis koalicijos partneris, bet jis tikrai nėra diskriminuojamas dėl to.

– Kalbant apie socialdemokratus, kas, jūsų manymu, diktuoja partijos nenorą likti valdančiojoje koalicijoje? Tai „žemesnių“ partijos sluoksnių savisaugos instinktas, kad buvimas valdžioje „mažuoju broliu“ toliau naikina partiją kaip politinę jėgą, ar ambicijos dėl jūsų ultimatumo apie rugsėjo 10 dieną?

– Tai tiesiog natūralus prašymas priimti sprendimą iki numatytos datos. Tegu skyriai pareškia savo nuomonę.

– Kaip tik šiuo metu 6–7 skyriai renkasi ir reiškia savo nuomonę. Jei 6, tai 4 – už išėjimą, 2 – už likimą, jei 7 tai 5 – išėjimą, 2 – už likimą, ir tai kai kurie – su išlygom. Vienintelis Jonavos skyrius, mano žiniomis, susijęs su ūkio ministru, pasisako už likimą koalicijoje. Visa kita – laiko klausimas. Tai koks tas planas B?

– Tai lemia daug kas: ambicijos, nenoras būti mažesniu, bet tai yra realu – po rinkimų taip susiklostė, kad socialdemokratams gavus 17 Seimo nario mandatų jie yra mažesnis koalicijos partneris, bet jis tikrai nėra diskriminuojamas dėl to. Kitas variantas, kalbant apie planą B – opozicijoje būti mažesniuoju partneriu. Matyt, tai partijai būtų dar blogiau.

Visas pokalbis – laidos įraše.

Peržiūrėti turinį naujame lange

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius