Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 30 /14:50

Saulius Skvernelis jau nebeatmeta, kad Lukiškių aikštė gali likti Vilniaus miesto savivaldybės žinioje

Trečiadienį apie Lukiškių aikštės likimą paklaustas premjeras Saulius Skvernelis neatmetė, kad aikštė galėtų likti valdoma Vilniaus miesto savivaldybės. Tačiau, pasak premjero, turi būti priimti sprendimai, kaip bus įprasminta reprezentacinė šios aikštės funkcija.
Sausra Vilniuje
Lukiškių aikštė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Reikia išnaudoti maksimaliai bendradarbiavimo galimybę“, – trečiadienį kalbėjo premjeras, paklaustas, ar aikštę reikėtų perduoti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui, ar palikti Vilniaus miesto savivaldybei duodant laiko parengti sutartį dėl jos valdymo.

Anot premjero, aikštė turi būti gyva, turi būti įveiklinta, prieinama visuomenei, bet ji turi atlikti ir reprezentacinę funkciją.

„Ta reprezentacinė funkcija taip pat turi būti tinkamai įprasminta. Ir svarbiausia, kad iš šios aikštės nebūtų daromos tokios patyčios, kokios buvo padarytos šią vasarą (...) Paplūdimiui įrengti tinkama aikštė ir prie Seimo, galiausiai, čia, Kudirkos aikštėje, jeigu norime – visą laiką prašome. Tai nesukels jokių diskusijų, visuomenės supriešinimo, ir kvestionavimo, ar tai nėra panieka tai istorijos daliai, kurie sieja Lietuvą ir Lukiškių aikštę. Jei ta panaudos sutartis tokias sąlygas apibrėš, tai, aišku, aikštė gali likti toliau savivaldybei, tik turės būti priimti sprendimai, kaip bus įprasminta reprezentacinė funkcija“, – kalbėjo premjeras.

Jis pridūrė, kad tai būtų padaryta pastatant "vienokį arba kitokį paminklą arba monumentą".

Anot premjero, jei to nepavyksta padaryti, Seimas turi teisę priimti įstatymą, kuriuo aikštė būtų perduota, premjero žodžiais, bet kuriam kitam subjektui.

BNS skelbė, kad darbo grupei dėl Lukiškių aikštės antradienį pavyko suderinti pozicijas su Vilniaus savivaldybe dėl Lukiškių aikštės panaudos sutarties, ji kol kas lieka Vilniaus savivaldybei.

Tačiau, kaip rašė BNS, trečiadienį Lukiškių aikštės klausimą svarstęs Seimo Kultūros komitetas jo pirmininko Ramūno Karbauskio siūlymu nutarė neklausti oficialios Vyriausybės pozicijos dėl Lukiškių aikštės Vilniuje valdytojo.

Seime vasarą priimtas specialus Lukiškių aikštės įstatymas, kuriame apibrėžiama, kad Lukiškių aikštė yra pagrindinė šalies reprezentacinė aikštė su Vyčio monumentu.

Šiuo metu Seime yra svarstoma įstatymo pataisa, kuria būtų įtvirtinta, jog „Lukiškių aikštę Vilniuje panaudos teise neatlygintinai valdo ir ja naudojasi biudžetinė įstaiga Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius