Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 31

Saulius Skvernelis: pataisos leistų lengviau įrodyti balsų pirkimą

Policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis sako, kad skubos tvarka Prezidentės siūlomi Baudžiamojo kodekso įstatymo pakeitimai leistų policijai adekvačiai reaguoti į rinkimų pažeidimus. Priėmus atitinkamas pataisas, pareigūnai galėtų klausytis balsų pirkėjų pokalbių telefonu ir apsimesti balsų pardavėjais.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Tuos procesus kažkas organizuoja, šiandien nėra nei baudžiamosios atsakomybės už organizavimą, nei politinės atsakomybės už tai teikiamas visas kompleksas pataisų  tiekiamas, tai jos įtakotų tam tikrą atsakomybę. Pavyzdžiui, šalinimas iš rinkimų, atsakomybė juridiniam asmeniui, organizatoriui, ko šiandien neturime“, – sako S.Skvernelis. 

„Pataisos atvertų galimybes adekvačiai reaguoti į ne visai skaidrų veikimą rinkimų metu, kai organizuojamas balsų pirkimas. Policija galėtų užkardyti tokius nusikaltimus, patraukti asmenis atsakomybėn. Manau, kad pataisos veiktų ir prevenciškai“, – priduria jis.

Per praėjusius rinkimus policija gavo maždaug pusę tūkstančio pranešimų apie galimus pažeidimus. Policijos generalinis komisaras pridūrė, kad ne visi 500 pranešimų buvo susiję su balsų pirkimu: žmonės policijai skundė neteisėtą agitaciją vykdžiusius asmenis, rinkėjų vežiotojus.

Siūlo bausti ir partijas

Prezidentė yra pasiūliusi pakeisti Baudžiamąjį kodeksą, Kriminalinės žvalgybos, Seimo rinkimų ir Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymus. Seimui priėmus pataisas, rinkėjų papirkinėjimas būtų laikomas apysunkiu nusikaltimu, už jį grėstų 4-6 metai nelaisvės. Dabar jis priskiriamas nesunkių nusikaltimų kategorijai.

Baudžiamojon atsakomybėn siūloma traukti ne tik rinkėjus papirkinėjusius asmenis, bet ir tuos, kurie inicijavo ir organizavo šią nusikalstamą veiką. Atsakomybę už rinkėjų papirkinėjimą siūloma taikyti ne tik fiziniams, bet ir juridiniams asmenims, tai reiškia, kad ir politinėms partijoms.

Prezidentė taip pat siūlo naikinti kandidatams į Seimą taikomas privilegijas ir šalinti juos iš rinkimų iškart, kai tik nustatomi padaryti pažeidimai. Šiuo metu likus 15 dienų iki balsavimo net ir užfiksavus pažeidimus, negalima pašalinti kandidatų ir partijos iš rinkimų. Europos Parlamento ir savivaldybių tarybų rinkimuose tokių privilegijų nėra.

Taip pat šalies vadovė siūlo uždrausti partijų deleguotiems komisijos nariams balsuoti sprendžiant su jų atstovaujamos partijos kandidatų registravimo ir registracijos šalinimo susijusius klausimus. Prezidentės teigimu, taip būtų užtikrintas Vyriausiosios rinkimų komisijos objektyvumas ir nešališkumas sprendžiant rinkimų pažeidimų klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius