Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 13 /14:47

Saulius Skvernelis: prezidentė siūlė mokytojams pažadėti bet ką

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, jog to, ką jam dėl mokytojų streiko siūlė prezidentė Dalia Grybauskaitė, negalima vadinti pagalba. Tačiau kartu premjeras santykius su prezidente vadino labai konstruktyviais ir tikino, kad nauji ministrai turėtų būti paskirti dar šį mėnesį.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį transliuotoje LRT televizijos laidoje „Dienos tema“ pasakojo siūliusi pagalbą premjerui.

„Buvo labai daug teisingų pastabų dėl etatinio apmokėjimo reformos. Ji turėjo daug defektų, ką jau neapsikentusi po trijų savaičių, prisipažinsiu, kad išvakarėse skambinau ir ministrei, siūliausi į pagalbą. Premjerui skambinau taip pat. Man buvo atsakyta, kad jis susitvarkys pats. Vietoje susitvarkymo pirmadienį gavome paketą su trimis ministrais“, – teigė prezidentė.

Ketvirtadienį apie tai opozicinių konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis paklausė premjero S.Skvernelio.

„Padėkit suvokti, premjere, kas jums šovė į galvą, kad jūs atsisakėte geranoriškos valstybės vadovės paramos ir pagalbos, kai pats nesusitvarkote savo srityje“, – klausė jis. Anot G.Landsbergio, taip pat premjeras anksčiau sakė netiesą aiškindamas, jog derybos su streikuojančiais mokytojais vyksta.

„Tikrai susitvarkau savo srityje. Geranoriška pagalba visą laiką priimama, jeigu jinai yra pagalba. Jeigu manoma pagalba, kad jūs pažadėkite bet ką, raskite bet kiek, ir aš tokiu būdu padėsiu, tai nėra pagalba (...) Taip kad tai nėra pagalba ir nebuvo siūloma pagalba“, – atsakė S.Skvernelis.

Prezidentūros Spaudos tarnyba, 15min paprašyta tai pakomentuoti, teigė, kad D.Grybauskaitė nekomentuoja politikų pasisakymų.

Anot premjero, derybos su mokytojais vyksta – šiuo metu su jais kalbasi laikinai švietimo ir mokslo ministro pareigas einantis susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Premjero teigimu, streikas neatitinka Darbo kodekso reikalavimų, todėl nėra pagrindo sudaryti vyriausybinę derybų grupę.

„Ministrai bus paskirti dar šiais metais“

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas teigė pastebėjęs, kad premjeras tapo griežtesnis, todėl paklausė, ar jam nelaiko nervai ir ar ši Vyriausybė, kuriai ketvirtadienį suėjo lygiai dveji, yra pajėgi dirbti. E.Gentvilas pridūrė, jog valdantieji ministrus pasiryžę paskirti tik po mėnesio.

„Tikrai nervai laiko ir manau, kad dar bent dvejus metus tikrai laikys. Santykiai su prezidente yra labai konstruktyvūs – ką pabrėžia abi pusės. Ministrai bus paskirti ne po mėnesio, o manau, kad dar šiais metais“, – pabrėžė Vyriausybės vadovas.

Dalis atsakymų į premjero paklausimą jau yra

Premjeras sulaukė klausimo ir dėl kreipimosi į specialiąsias tarnybas. Socialdemokratas Juozas Olekas teiravosi, kodėl su jo raštu negalėjo susipažinti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai.

Premjeras jam atšovė, kad į klausimą jam jau buvo atsakyta elektroniniu paštu.

„Nežinau, gal elektroninis paštas kaip nors sutrikęs, bet tas atsakymas yra atsiųstas ir pakartotas. Keista, kad kažkas turinio nematęs pradeda interpretuoti. Ta informacija, kurią privalo gauti ministras pirmininkas, aš manau, kad aš ją gausiu. Dalis atsakymų jau yra. Aišku, stebina kai kurių aukštų pareigūnų pareiškimai, kad aš jau žinau, ko aš dar nežinau, nors aš esu iniciatorius šitų paklausimų. Principas labai paprastas yra – būtina žinoti, jeigu iš tos paprastos informacijos aš matau, kad reikia supažindinti kitas institucijas, tai tą tikrai ir padarau ir ateityje padarysiu“, – kalbėjo premjeras.

Jis pridūrė, kad baimintis nereikia, nes tai – įprasta praktika.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį LRT televizijoje transliuotame interviu tvirtino, kad nėra jokių pažymų, jog Rusijos specialiosios tarnybos su konservatoriais galėjo prisidėti prie mokytojų streiko organizavimo.

Premjero kreipimąsi į kriminalinės žvalgybos ir žvalgybos institucijas dėl galimos grėsmės nacionaliniam saugumui ji vadino desperacija ir mėginimu naudotis žvalgybos institucijomis.

S.Skvernelis praėjusią savaitę Seime pareiškė, kad konservatorių veikimas yra Kremliaus politikos vykdymas ir abejonių yra, ar ten nėra sąsajų su Rusijos specialiosiomis tarnybomis, tą atsakys specialiosios tarnybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius