-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 01

Saulius Skvernelis: VST pasikeis iš esmės, nelojalių darbuotojų neturėtų likti

Po reorganizacijos Viešojo saugumo tarnyba (VST) pasikeis iš esmės, nelojalių valstybei darbuotojų neturėtų likti, o įtarimus dėl galimai iššvaistytų lėšų aiškinsis teisėsauga, sako vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.
Sauliaus Skvernelio ir Algirdo Butkevičiaus spaudos konferencija
Sauliaus Skvernelio ir Algirdo Butkevičiaus spaudos konferencija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Visa pertvarka (vyksta) ir naujas  vadas paskirtas įtariant VST problemas, ir tie darbai, kurie padaryti per pusmetį – sausio 1 dieną įsigalioja nauja struktūra – leis šitą tarnybą padaryt vakarietišką, veikiančią demokratinės valstybės pagrindais, išlaikusią aukštą kovinį pasirengimą, ir nebus keliama jokių abejonių dėl kai kurių jos narių lojalumo Lietuvos valstybei. Tie darbai ir padaryti, vadas pasakojo apie situaciją, kokia rasta, bet sausio 1 dienai bus įvykdyta reorganizacija, pertvarka, ir klausimas bus išspręstas“, – BNS antradienį sakė S.Skvernelis.

Prieš penkis mėnesius vadovavimą VST perėmęs naujasis vadovas Ričardas Pocius antradienį publikuotame interviu naujienų portalui delfi.lt sakė, kad tarnyboje buvo nusikalstamai švaistomos valstybės lėšos, o kai kurie VST pareigūnai nėra lojalūs valstybei ir konflikto atveju gali atsukti ginklą prieš šalies piliečius.

„Ar tu nori pastebėti, ar nenori. Jei būtų noras pastebėti, būtų pastebėta, Mes norėjome, tokių prielaidų turėjome, patys VST pareigūnai daug ką jie atskleidė – tie darbuotojai, kurie nenorėjo darbuotis tokiais būdais, tokiais metodais, kurie buvo iki šiol. O naujas vadas, kuris turi puikią patirtį, kaip kariškis dalyvavęs NATO formuotėse, tikrai uždavinius vykdo“, – į klausimą, kodėl priekaištai VSD dėl stagnacijos, neskaidrumo iškilo tik šiuo metu, atsakė S.Skvernelis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Viešojo saugumo tarnybos pratybos
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Viešojo saugumo tarnybos pratybos

Pasak jo, informacija apie galimai nelojalius darbuotojus, socialiniuose tinkluose skelbusius savo nuotraukas su rusų desantininkų uniformomis, buvo žinoma.

„Tokių žmonių buvo, ir informacija teikiama tiek iš kriminalinės žvalgybos, tiek iš žvalgybos subjektų, ir labai svarbu, kad tie žmonės identifikuoti ir jie neturėtų toliau dirbti“, – sakė S.Skvernelis, o visa informacija dėl pažeidimų, pasak jo, arba jau atiduoda, arba dar bus pateikta teisėsaugai.

Naujasis VST vadovas R.Pocius interviu delfi.lt sakė, kad VST du dešimtmečius buvo sustingusi stagnacijoje, čia viskas buvo grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais, kelis dešimtmečius nebuvo vykdomos jokios esminės permainos, nesikeitė ne tik požiūris, kuris rėmėsi dar sovietiniu mastymo palikimu, bet ir technika, ginkluotė. Pasak neseniai vadovavimą iš ilgamečio vadovo Sergejaus Madalovo perėmusio R.Pociaus, buvo nusikalstamai švaistomos valstybės lėšos, dalis medžiagos šiuo metu jau perduota teisėsaugai.

Anot jo, VST kolektyvas, kuriame yra per tūkstantį žmonių, neblogas, yra tikrai išmanančių savo darbą, atsakingai ir pareigingai vykdančių savo pareigą pareigūnų, bet taip pat ir nelojalių tarnybai ir valstybei žmonių, dėl to šiuo metu glaudžiai bendradarbiaujama su Valstybės saugumo departamentu. Pasak naujojo vadovo, situacija keisis, jau kitąmet įsigalios nauja tarnybos struktūra, pradės veikti ir Imuniteto tarnyba, kurios iki šiol VST neturėjo.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) rugsėjį nusprendė, jog buvęs VST vadas S.Madalovas pažeidė įstatymą spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Sergejus Madalovas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Sergejus Madalovas

VTEK tyrė vidaus reikalų ministro S.Skvernelio kreipimąsi. Ministerija VTEK nurodė, kad pastaruosius trejus metus S. Madalovas nenusišalino spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos klausimus – priiminėjo savo dukrai, anūkui, žentui, žento seseriai, dukterėčiai, dukterėčios dukrai ir dukterėčios sūnui palankius sprendimus: skyrė jiems premijas, suteikė aukštesnes kvalifikacines kategorijas bei tarnybos laipsnius, perkėlė į kitas pareigas.

S.Madalovas šiuo metu nebedirba VST. Etikos sargams jau pradėjus tyrimą dėl S. Madalovo interesų, prezidentė Dalia Grybauskaitė jam įteikė valstybės apdovanojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius