Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 09 /15:17

Sausį apie savaitę vėluos socialinės išmokos ir vaiko pinigai

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) sako, kad sausį apie savaitę vėluos socialinės išmokos ir vaiko pinigai. Esą taip yra dėl to, kad prasideda nauji biudžetiniai metai, o šios išmokos mokamos už praeitą mėnesį. Tad ir vaiko pinigai dar nebus didesni.
Motinystė
Motinystė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Ne 10, o nuo 15 dienos

Kaip LRT radijui sakė SADM Piniginės paramos grupės patarėja Kristina Tumienė, įprastai šios išmokos mokamos nuo 10 dienos, šiemet, kaip tikimasi, jos turėtų žmones pasiekti nuo sausio vidurio.

Išmokėti pinigus privaloma pagal įstatymą iki mėnesio 25 dienos, iki tos dienos žadama visas išmokas pervesti.

„Praktika rodo, kad būtent prasidėjus biudžetiniams metams išmokos gyventojus pasiekia apie mėnesio vidurį, o taip yra dėl to, kad, prasidėjus metams, pinigai pasiekia savivaldybes. O tada jos perveda lėšas gyventojams“, – sakė K.Tumienė.

Jos teigimu, įstatymas nereglamentuoja konkrečios dienos, kada pinigai turi būti išmokami. Tačiau einamaisiais mėnesiais pradedama mokėti nuo 10 dienos, o sausį – apie mėnesio vidurį.

Šis vėlavimas nepalies senatvės pensijų – jos mokamos už einamąjį mėnesį ir jų gavėjus pasieks laiku.

„Šalpos pensijos mokamos už praėjusį mėnesį, tai, mūsų žiniomis, šalpos pensijos turėtų žmones pasiekti apie sausio 12 dieną“, – kalbėjo K.Tumienė.

Pagal teisės aktus

Kaip 15min informavo SADM, „visos socialinės išmokos mokamos, kaip tai numato teisės aktai: vienos už einamąjį, kitos – už praėjusį mėnesį“.

„Pvz.: senatvės, netekto darbingumo ir kitos socialinio draudimo pensijos mokamos už einamąjį mėnesį, tad jų gavėjai didesnių pensijų sulauks jau sausį. Už praėjusį mėnesį mokamos išankstinės pensijos, šalpos, nukentėjusiųjų asmenų, mokslininkų, pareigūnų ir karių pensijos, taip pat išmokos vaikams, socialinė pašalpa, kt. šalpos išmokos ir tikslinės kompensacijos žmonėms su negalia.

Tad šias išmokas gaunantys žmonės padidintas išmokas gaus vasario mėnesį.

Pinigai pasiekia gyventojus, kai savivaldybes pasiekia lėšos, skirtos išmokų, pašalpų ir kitos paramos mokėjimui. Gyventojams išmokamos iki einamojo mėnesio 25 dienos. Kaip jau minėta, didesnio dydžio išmokos gavėjus pasieks vasario mėnesį, nes mokamos už praėjusį mėnesį“, – teigiama ministerijos komentare.

Vardija didėjimą

SADM praeitą penktadienį išplatino pranešimą, kuriame įvardijama, kaip keisis pensijos ir socialinės išmokos nuo 2023 m.

„Nuo metų pradžios didėja pensijos ir socialinės išmokos. Kadangi dalis jų skaičiuojamos už einamąjį, o kita dalis – už praėjusį mėnesį, tai padidėjimą gyventojai realiai pajus skirtingu laiku – vieni jau sausio mėnesį, o kiti vasario mėnesį.

SADM: Kada padidintos išmokos pasieks šalies gyventojų sąskaitas
SADM: Kada padidintos išmokos pasieks šalies gyventojų sąskaitas

Bendroji pensijos dalis 2023 m. didėja apie 9 proc., o individualioji – beveik 15 proc. Palyginti su 2021 m., nuo 2023 m. įvairios socialinės išmokos labiausiai pažeidžiamiems šalies gyventojams didėja ketvirtadaliu (23  proc.), o šalpos pensijos – beveik trečdaliu (30 proc.)“, – rašė ministerija pranešime.

Apie visus pokyčius plačiau skaitykite čia: Didėja pensijos ir socialinės išmokos: kada jos pasieks šalies gyventojus?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius