-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 02 10

Sausį Lietuvoje vėl registruota teigiama migracija

Pirmąjį šių metų mėnesį Lietuvoje vėl fiksuota teigiama migracija – sausį į Lietuvą atvyko 628 žmonėmis daugiau nei išvyko, pirmadienį pranešė Statistikos departamentas.
Oro uoste
Oro uoste / 123rf.com
Temos: 1 Migracija

Jo duomenimis, pirmąjį šių metų mėnesį į Lietuvą atvyko 4050, o išvyko – 3422 asmenys.

Kiek daugiau nei pusę – 56,2 proc. – atvykusiųjų sudarė grįžę Lietuvos piliečiai, daugumą išvykusiųjų – 70,8 proc. – taip pat sudarė Lietuvos piliečiai.

Pasak Lietuvos banko Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus vyresniojo ekonomisto Tomo Šiaudvyčio, teigiamas migracijos balansas trumpuoju laikotarpiu iš dalies sprendžia darbuotojų trūkumo problemą.

Daug imigrantų – paprastai užsieniečių – įsidarbina transporto ir statybų sektoriuose.

„Įmonės gali pasamdyti daugiau darbuotojų, o tai joms leidžia prisiimti daugiau naujų užsakymų ir vykdyti aktyvesnę plėtrą. Tačiau išaugusi imigracija didina darbuotojų pasiūlą ir galimai lėtina darbo užmokesčio augimą tam tikrose ekonominėse veiklose“, – BNS pirmadienį komentavo T.Šiaudvytis.

„Daug imigrantų – paprastai užsieniečių – įsidarbina transporto ir statybų sektoriuose“, – pridūrė jis.

Pasak ekonomisto, dabartinis teigiamas migracijos balansas nebūtinai sprendžia ilgalaikes Lietuvos demografines problemas – gyventojų skaičiaus mažėjimą ir visuomenės senėjimą.

„Neaišku, ar atvykę užsieniečiai integruosis į Lietuvos visuomenę ir ilgam pasiliks Lietuvoje, ar tokia sparti užsieniečių imigracija ir toliau tęsis, nes ji priklauso Lietuvos transporto sektoriaus plėtros“, – sakė T.Šiaudvytis.

2020 metų sausis – dvyliktas mėnuo iš eilės, kai imigracija viršija emigraciją. Pastarąjį kartą neigiamas migracijos rodiklis fiksuotas lygiai prieš metus – 2019-ųjų sausį į šalį atvyko 68 žmonėmis mažiau nei išvyko.

Statistikos departamento skaičiavimu, pernai į Lietuvą atvyko maždaug 10,8 tūkst. daugiau žmonių nei išvyko: imigravo 40 tūkst., o emigravo – 29,2 tūkst. asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius