Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 01

Sausio 1-osios tradicija – nauja vėliava Gedimino pilyje

Kaip ir kasmet, 2012-ųjų pirmoji diena vilniečius ir miesto svečius sukvietė į tradicinę šventę – Gedimino pilies bokšte iškilmingai keliama nauja vėliava. Šiemet gana gausiai susirinkusiesiems žmonėms palanki buvo net gamta, nes buvo nešalta, o pro debesis pasirodė saulė.
Sausio 1-ąją ant Gedimino pilies kalno tradiciškai surengta iškilminga vėliavos pakėlimo ceremonija.
Vėliavos pakėlimo ceremonija / Alfredo Pliadžio nuotr.

Pirmą kartą Lietuvos trispalvė Gedimino pilies bokšte buvo iškelta 1919 metų sausio 1 d. Trispalvę, kaip laisvos šalies simbolį, iškėlė dešimties Lietuvos savanorių grupė, vadovaujama Vilniaus miesto komendanto Kazio Škirpos. Pakelta vėliava buvo palydėta šūviais, o po to savanoriai sugiedojo Lietuvos himną.

Tačiau prieš 93 metus trispalvė plevėsavo vos penkias dienas, nes 1919 m. sausio 6 d. Vilnių užėmę bolševikai nuo jos nuplėšė geltoną ir žalią spalvas, palikę tik raudoną.

Anot renginyje kalbėjusios Seimo pirmininkės Irenos Degutienės, kad trispalvė ir šiandien yra svarbus simbolis, buvo galima įsitikinti per pernai rudenį vykusį Europos vyrų krepšinio čempionatą, kai kelias savaites tūkstančiai mažų trispalvių, pritvirtintų prie automobilių, plaikstėsi po visą Lietuvą.

„Jos stebino ir žavėjo ne vieną užsienio žurnalistą ar sirgalių. Tos trispalvės mums reiškė pasididžiavimą savo valstybe, savo komanda, tikėjimą savimi ir savo galimybėmis. Turbūt ne man vienai pernai rudenį atgijo Sąjūdžio laikų prisiminimai apie pirmą kartą viešai iškeltą trispalvę 1988 metų birželį iš Vingio parko tribūnos ir kiek vėliau čia, virš Gedimino pilies“, – sakė I.Degutienė.

Tos trispalvės mums reiškė pasididžiavimą savo valstybe, savo komanda, tikėjimą savimi ir savo galimybėmis, – sakė I.Degutienė.

Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius ta pačia proga nepagailėjo pažadų, kad šiais metais sostinės valdžia ketina priimti daug sprendimų, kurie „priartins Vilnių prie daugelio garbingų Europos sostinių pagal gyvenimo kokybę, patogumą, saugumą ir ekonomiškumą“.

I.Degutienė taip pat paminėjo, kad tiek jai, tiek į šį renginį bet kokiu oru kasmet besirenkantiems vilniečiams simbolinis vėliavos pakėlimas yra svarbiausias valstybingumo simbolis. „Kol plevėsuoja trispalvė virš Gedimino pilies, tol kiekvienas galime ramiai jaustis, kad esame savoje žemėje, savoje valstybėje, savoje Lietuvos sostinėje Vilniuje“, – emocingai kalbėjo Seimo pirmininkė.

Gedimino bokšte plazdėjusi vėliava tradiciškai perduodama vienai Lietuvos mokyklų. Šiemet ji įteikta Vokietijos Hiutenfeldo mieste veikiančiai Vasario 16-osios gimnazijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius