-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 01 13

Sausio 13-ąją fotografavęs Vincentas Korkutis: įvertintas Amerikoje ir primirštas Lietuvoje

Pirmasis nuotraukų iš kruvinosios 1991 metų Sausio 13-osios ir jos aukų laidotuvių albumas pasaulį išvydo Jungtinėse Amerikos Valstijose 1991-ųjų kovo pradžioje, jis buvo išdalintas Kongreso nariams, Vašingtone reziduojantiems užsienio šalių diplomatams. Kaip pasakoja Vincentas Korkutis, vienas iš šio albumo kūrėjų, išvežti nuotraukas į Ameriką ir išleisti albumą buvęs tikras žygdarbis. Tačiau už jį Lietuvoje padėkos brandaus amžiaus vyras prisipažįsta taip ir nesulaukęs. Galbūt todėl, kad albume neatsirado vietos tuometės valdžios atstovams.
Vincentas Korkutis
Vincentas Korkutis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Geologas, atradęs ne vieną Lietuvos naftos gręžinį, gamtos mokslų daktaras, tenisininkas ir teniso treneris, fotografas. V.Korkučio darbų sąrašas ilgas. Ir pasakoti apie juos 83 metų vyras gali valandų valandas, tiksliai prisimindamas kiekvieną epizodą, kiekvieną datą, kiekvieną nutikimą.

Aistra – fotografija

Geologijos mokslus baigęs V.Korkutis dirbo Sibire, grįžęs žinias pritaikė Kaliningrado srityje ir Lietuvoje, ieškodamas naftos telkinių. Kaip pats sako, vien Lietuvoje jų atrado 6. Vėliau jis stažavosi JAV, dirbo Jemene. Prisiminimai iš Sibiro ir Jemeno sugulė į gana storas knygas.

V.Korkutis dėlioja ant stalo ir daugiau savo parašytų ir išleistų knygų. Visos jos iliustruotos paties autoriaus nuotraukomis, nes žinomas geologas ir teniso entuziastas dar priklauso ir Lietuvos fotomenininkų sąjungai.

Fotografija jo aistra tapo dar jaunystėje – gavęs dovanų fotoaparatą fotografavo viską. Jo namuose guli daugybė juostelių, padaryta tūkstančiai nuotraukų. 

Fotografavo V.Korkutis ir 1991-ųjų Sausio 13-osios įvykius. Tiesa, tą kruvinąją naktį budėjęs prie Parlamento televizijos bokšto jis nepasiekė, tačiau jau kitą rytą kibo į darbą.

Nuotraukas į JAV slapta išvežė bičiulė

„Vaikščiojau į Sporto rūmus, kur buvo Sausio 13-osios aukos pašarvotos, paveikslavau. Po to vežė nuo Arkikatedros karstus, fotografavau iš Sąjūdžio būstinės. Prieš tai apėjau Raudonojo Kryžiaus ligoninę, kur chirurgu dirbo mano gimnazijos laikų draugas, ten buvo atvežti žuvusieji, fotografavau. Po viso šito padariau nuotrauką su kryžiumi ir naktį dariau nuotraukas, nes žinojau, kad Lina išvažiuoja“, – apie 1991 metų sausį, kai skubėta šias nuotraukas išsiųsti iš Lietuvos, pasakojo V.Korkutis.

Nunešu aš tą albumą V.Landsbergiui, rodau, kad draugai Čikagoje jį išleido. Vertė, vertė, vertė, pravertė visą albumą ir numetė ant stalo: „Manęs nėra!“. Į tai aš atsakiau: „Jūs gyvas, o čia žuvusiems“, – sakė V.Korkutis.

Lina, kurią mini V.Korkutis, yra žurnalistė Lina Belevičienė, dieną po Sausio 13-osios aukų laidotuvių skridusi į JAV. Tai ji išgabeno iš Lietuvos šias nuotraukas, itin rizikuodama, nes tuo metu visi keleiviai iš Baltijos šalių Maskvos Šeremetjevo oro uoste buvo tikrinami perdėtai kruopščiai.

„Vėliau Lina pasakojo – stoviu ir galvoju „Vincukas man davė bombą“. O eilė ilga... Todėl ji paliko savo bagažą ir su rankinuku nuskubėjo į tualetą. Ten nuotraukas įsidėjo į kailinių vidinę kišenę, buvau jai sakęs ten įsidėti, nes per patikrinimus einant popierius nešvilpia. Įspėjau nelaikyti rankinuke tų nuotraukų, nes jeigu ras – ir jai, ir man bus blogai, nes visas nuotraukas buvau pažymėjęs savo antspaudu su pavarde“, – daugiau nei 20 metų senumo įvykius V.Korkutis prisimena puikiai.

Išleido Čikagos lietuviai

Bet jau sausio 18 dieną nuotraukos pasiekė adresatą – V.Korkučio pažįstamą Čikagos universiteto profesorių dr. Arūną Liulevičių. Jo žmona Aušrelė Liulevičienė dirbo laikraščio „Draugas“ mokslo, meno ir literatūros skyriaus vedėja, būtent ji ėmėsi iniciatyvos laikraštyje spausdinti „Laiškus iš Vilniaus“, iliustruotus V.Korkučio nuotraukomis.

Sutuoktiniai kartu su kitais Čikagos lietuviais sumanė įvykdyti ir dar vieną projektą – išleisti Sausio 13-osios siaubą įamžinusias nuotraukas atskiru albumu, kuriame išpublikuotos daugiausia V.Korkučio ir Algirdo Kuprio nuotraukos. Taip per maždaug mėnesį, 1991 metų kovą, gimė albumas „The Gift of Vilnius“ („Vilniaus dovana“).

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vincento Korkučio pastangomis išleistas albumas „The Gift of Vilnius“
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vincento Korkučio pastangomis išleistas albumas „The Gift of Vilnius“

2500 egzempliorių tiražu pasirodęs albumas nepasklido tarp vietos lietuvių. Jis iškeliavo į Vašingtoną, kur knygos dalintis JAV Kongreso, Senato nariams, Baltųjų rūmų darbuotojams, užsienio ambasadų diplomatams. „Pateiktas šiurpių vaizdų Vilniuje įtaigumas ir įvade išspausdintas 1991 m. sausio 15 d. rašytojų T.Venclovos, J.Brodskio ir Cz.Miloszo pareiškimas iš „The New York Times“ laikraščio akivaizdžiai visam Pasauliui parodė tikrąjį sovietinės Rusijos ir Michailo Gorbačiovo veidą“, – apie albumo reikšmę kalbėjo V.Korkutis.

Ne vienos nuotraukos šiame albume autorius yra tikras – knyga pakeitė JAV kongreso narių, daugelio senatorių ir Baltųjų rūmų darbuotojų požiūrį į sovietų Rusiją bei nepriklausomybės siekiančias Baltijos šalis.

Lietuvoje – nepastebėtas

Nepriklausomoje Lietuvoje leidinys liko tarsi nepastebėtas. Pats V.Korkutis juokiasi: „Ne dėl medalio dirbau“, tačiau surimtėjęs prisipažįsta įvertinimo norėjęs ir prieš daugiau nei 20 metų, ir dabar dar apie tai pagalvojantis. Ypač jeigu apdovanotas būtų ne tik jis, bet ir A. ir A.Liulevičiai, L.Belevičienė, kiti žmonės, prisidėję prie albumo išleidimo.

Į V.Korkučio rankas pateko vos trys albumo egzemplioriai. Vieną jis padovanojo Sausio 13-osios brolijai, o antrąjį pats V.Korkutis pasiryžo įteikti Aukščiausios Tarybos pirmininkui Vytautui Landsbergiui. Radęs būdų patekti pas tuometį Lietuvos vadovą, nors iš pradžių jam siūlyta albumą palikti apsaugos poste budinčiam policininkui, šiandien V.Korkutis vizitą prisimena su neslepiama nuoskauda.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vincento Korkučio pastangomis išleistas albumas „The Gift of Vilnius“
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vincento Korkučio pastangomis išleistas albumas „The Gift of Vilnius“

„Nunešu aš tą albumą V.Landsbergiui, rodau, kad draugai Čikagoje jį išleido. Vertė, vertė, vertė, pravertė visą albumą ir numetė ant stalo: „Manęs nėra!“. Į tai aš atsakiau: „Jūs gyvas, o čia žuvusiems“, – apie susitikimą su kartėliu kalbėjo V.Korkutis.

Albume, kuris tebėra V.Korkučio namuose, dabar jau yra įsegtos ir V.Landsbergio, kitos nuotraukos, nepatekusios į spausdintinį variantą. „O tada man pasidarė bloga“, – nutęsia fotografas, tebelaukiantis, kad galbūt kažkas įvertins ir jo indėlį į Lietuvos Nepriklausomybės įtvirtinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius