Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 13

Sausio 13-ąją gimusieji švenčia santūriai

Kaip jaustumėtės jei jūsų gimimo diena būtų paženklinta valstybiniu gedulu? Tikriausiai blogiau gali būti tik išvydusiems pasaulį vasario 29 dieną. Sausio 13-ąją gimtadienius švenčia daugybė žmonių. Tarp jų – VU rektorius Benediktas Juodka, žurnalistė Vija Pakalkaitė, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė, lengvaatletė Vaida Žūsinaitė.
Sausio 13-ąją gimę Benediktas Juodka, Vaida Žūsinaitė ir Diana Korskaitė
Sausio 13-ąją gimę Benediktas Juodka, Vaida Žūsinaitė ir Diana Korskaitė / 15min.lt montažas

Privačiame pokalbyje viena verslo žurnalistė prisipažino, kad jai, gimusiai sausio 13 d., civilinės metrikacijos biure net siūlė pasikeisti gimimo datą. 

Kalbinti žinomi Lietuvos žmonės, gimę Laisvės gynėjų dieną, teigė savo gimtadienio nešvenčiantys arba šventę rengia kitą dieną.

B.Juodka gimtadienio nešvęsdavo ir anksčiau

Vilniaus universiteto rektorius Benediktas Juodka prisipažino savo gimimo dienos nesureikšmindavęs ir ypatingai neminėdavęs nei prieš trisdešimt metų, nei dabar.

„Visada stengdavausi išvengti tos dienos, net jubiliejų metu bandydavau pasprukti nuo sveikintojų būrio. Tad ir po 1991 metų sausio įvykių nelabai kas pasikeitė. Gal tik pačiam dabar sausio 13 d. labiau asocijuojasi su žmonių pasiaukojimu ginant tėvynės laisvę, o ne su asmenine švente,“ – sakė rektorius.

Prieš dvidešimt vienerius metus B.Juodka įvykius Lietuvoje stebėjo iš Vokietijos. Ten sausio pirmą dieną pusei metų buvo išvykęs į mokslinę stažuotę. Kas tuo metu dėjosi Vilniuje, jam pranešdavo žmona ir kolegos.

V.Pakalkaitę gimtadienio rytą pažadino šūviai

Verslo žurnalistė Vija Pakalkaitė aiškiai pamena savo devintąjį gimtadienį. Ankstyvą sausio 13-sios rytą ją pažadino „kalašnikovo“ šūvio garsai, atsklidę iki pat Vilniaus senamiesčio.

Privačiame pokalbyje viena verslo žurnalistė prisipažino, kad jai, gimusiai sausio 13 d., civilinės metrikacijos biure net siūlė pasikeisti gimimo datą.

„Mama kaip tik žiūrėjo televiziją: rodė paskutines minutes prieš Televizijos bokšto užėmimą, bet apsimetė, kad nieko baisaus nevyksta. Gal ir gerai, kad buvau pakankamai maža ir negalėjau visiškai suvokti, kas įvyko. Tą dieną labiau liūdėjau, kad niekas neatėjo į gimtadienį. Vienintelis geras dalykas nutikęs tądien – pati viena suvalgiau medaus tortą, kurį labai mėgstu“, – pasakojo žurnalistė, šiuo metu studijuojanti Vengrijos sostinėje. 

Pasak V.Pakalkaitės, Lietuvoje žmonės visada reaguoja į jos gimimo dienos datą ir dažniausiai jiems kyla asociacijos su liūdnais įvykiais. Tuo tarpu užsienyje labiau kreipiamas dėmesys dėl skaičiaus 13.

„Šiemet sužinojau, kad būtent sausio 13-ąją pravoslavai švenčia senuosius Naujuosius metus. Kita vertus ir Lietuvoje ši diena nėra tik gedulo, bet gedulo ir vilties. Tad nėra pati blogiausia diena,“ – sakė V.Pakalkaitė.

Žurnalistė teigė pastebėjusi, kad per pastarąjį dvidešimtmetį šią dieną gimę vaikai sausio įvykius labiau vertina tik kaip istoriją, kuri netrukdo švęsti savo gimtadienio.

D.Korsakaitė šventę nukelia kitai dienai

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė labai gerai pamena savo septynioliktą gimtadienį, kurį sutiko budėdama prie Panevėžio centrinio pašto. Čia prieš dvidešimt vienerius metus rinkosi panevėžiečiai nepriklausomybės gynėjai.

„Iki kruvinų sausio įvykių gimtadienį kaip daugelis vaikų  ir paauglių švęsdavau su draugais, klasiokais. Tikriausiai pats įsimintiniausias – septynioliktasis. Jį sutikau su draugais mieste, tiksliau budėdami prie centrinio pašto su kitais miesto gyventojais,“ – prisiminimais dalijosi  moteris.

Vėliau gimtadienius D.Korsakaitė stengėsi minėti ramiai arba nukelti jų šventimą į kitą dieną.

„Dabar gimtadienį sutinku santūriai, dažniausiai tik šeimos rate. Su draugais miniu tik apvalias datas. Tuomet taikau šventę rengti savaitgalį ir  kad nesutaptų su sausio 13 d. O tą dieną visuomet išsikeliame vėliavą su juodu kaspinu už nepriklausomybės gynėjus,“ – sakė komisijos pirmininkė.

V.Žūsinaitė gimimo dieną sutinka varžybose

Lengvaatletė, ilgų nuotolių bėgikė Vaida Žūsinaitė pastaruosius trejus metus per savo gimimo dieną dalyvauja varžybose, tad švęsti nebūna kada.

„Nepamenu, kad kada nors būčiau labai audringai šventusi savo gimtadienį. Viena vertus sportuoju, kita vertus – sausio 13 d. nelabai tinka linksmybėms. Esu iš patriotiškos šeimos, todėl šią dieną visada buvo akcentuojamas ne mano gimtadienis, o tai, kad žmonės žuvo už savo tėvynę,“ – sakė sportininkė.

Pasak V.Žūsinaitės, pati buvo per maža, kad ką prisimintų iš sausio įvykių, bet jai ne kartą yra pasakoję tėvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius