Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 01 13

Sausio 13-ąją Kaune prie Nežinomo kareivio kapo ir Laisvės paminklo padėtos gėlės

Sausio 13-osios rytą Kaunas pasitiko prisimindamas tuos, kurie prieš 22-ejus metus žuvo gindami savo šalį. Po šv. Mišių už žuvusiuosius Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje, Kauno miesto vadovai ir gyventojai padėjo gėles ir uždegė žvakeles Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje prie Nežinomo kareivio kapo ir Laisvės paminklo.
Sausio 13-oji Kaune
Sausio 13-oji Kaune / Aliaus Koroliovo nuotr.

Vėliau malda Romainių kapinėse buvo pagerbtas 1991 m. sausio 13 d. žuvusio Tito Masiulo atminimas, padėtos gėlės ir uždegtos žvakės prie Juozo Vaidoto kapo Romainiuose.

Sausio 13-oji – Laisvės gynėjų diena, Lietuvos valstybinė šventė. 1991 metais šią dieną įvykęs masinis taikus Lietuvos piliečių pasipriešinimas Sovietų Sąjungos vadovybės bandymui jėga paimti į savo rankas Vilniaus televizijos bokštą, Radijo ir televizijos komiteto pastatą, Parlamento pastatą ir kitus valstybiniam perversmui reikšmingus objektus. Užimti atvyko specialiai parengta, sunkiąja karine technika ginkluota desantininkų grupė.

Prie televizijos bokšto Vilniuje per 600 taikių ir neginkluotų žmonių buvo sužeista, žuvo 14. Televizijos bokštas buvo užimtas, tačiau planų pulti Parlamentą kariškiai jau atsisakė. Nors užgrobti kai kuriuos objektus ir pavyko, galutiniai operacijos tikslai (užimti parlamentą, išprovokuoti nesantaiką tarp įvairių tautybių Lietuvos piliečių, pateikti šiuos įvykius kaip dviejų ginkluotų pusių kovą) nebuvo pasiekti ir gana greitai Sovietų armijai teko iš užimtų objektų pasitraukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius