-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 16

Sausio 16-osios riaušių minėtojai masinio atgarsio nesulaukė (nuotraukos, papildyta 15.40 val.)

Negausios protestuojų pajėgos sekmadienį susirinko netoli Seimo rūmų, kad piketais paminėtų prieš dvejus metus sausio 16-ąją čia kilusias riaušes ir pakritikuotų valdžią. Policijos pareigūnų įdėmiai stebima akcija praėjo ramiai, nors piketuotojai nevengė pademonstruoti, jog atstovauja skirtingas idėjas.
Pikete prie Seimo prisimintos 2009-ųjų riaušės
Pikete prie Seimo prisimintos 2009-ųjų riaušės / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kadangi masinei akcijai leidimo negavo, susirinkusieji piketavo būreliais, negausesniais nei 10 žmonių. Pirmieji savo pozicijos išreikšti atėjo Algimanto Matulevičiaus vadovaujamas Tautos ateities forumas (TAF) ir Algirdo Paleckio Socialistinis liaudies frontas (SLF). Jie piktinosi dabartine valdžia, pilietinių laisvių suvaržymu ir priminė, jog 2009-ųjų sausio 16 dieną kilusius neramumas pareigūnai malšino guminėmis kulkomis. „Sugrąžinkime valdžią žmonėms“, – skelbė TAF plakatas. SLF atstovai laikė plakatus su užrašais: „Šalin korumpuotą konservatorių režimą“, „Konstitucija draudžia persekioti už pažiūras“, „Šalin oligarchų diktatūrą, tegyvuoja liaudies demokratija“, „Darbo, duonos, teisingumo“.Tiesa, A.Matulevičius griežtai atsiribojo nuo A.Paleckio „insinuacijų apie sausio 13-osios situaciją“ ir jo „raudonos spalvos“.

Vėliau atžygiavo ir būrelis anarchistų, nešini transparantais „2009.01.16 čia buvo šaudoma į žmones“ ir „Draudžiama drausti“.

Vidurdienį prasidėjusį renginį akylai stebėjo gausiai susirinkę policijos pareigūnai ir kelios dešimtys protestuotojų šalininkų ar šiaip praeivių. Tuo tarpu kitoje Nepriklausomybės aikštės pusėje, prie Seimo rūmų vyko pasiruošimas 14 val. numatytam atminimo lentos, skirtos Lietuvos valstybės gynėjams, atidengimui. Todėl piketuotojų šūkius kartas nuo karto užgoždavo per garsiakalbius leidžiamos patriotinės dainos. 

(Papildyta 15.40 val.) Nori teisės protestuoti

„Prieš dvejus metus sausio 16-ą sausio įvyko nesusipratimų, bet jie įvyko dėl pačios valdžios kaltės. Mes manome, kad valdžiai negalima veidmainiauti, prisimenat žuvusius kalbėti apie demokratiją ir tą demokratiją paminti. Kaip gali biurokratas neleisti mitingų? Mes norime daryti taikius mitingus“, – tikino A.Matulevičius.Leidimo sausio 16 dieną surengti mitingą prie Seimo prašė TAF, LSF ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija. Tačiau Vilniaus savivaldybė nusprendė neišduoti leidimų protestams prie Seimo. Vienas iš nuskambėjusių argumentų buvo tai, kad tuo metu kaip tik vyks su Sausio 13-osios dvidešimtmečio minėjimu susiję renginiai. Sužinojusius savivaldybės verdiktą, profsąjungos atsisakė idėjos protestuoti, tačiau likę judėjimai surengė sekmadienį piketus.

A.Matulevičius sekmadienį tvirtino, jog 1991 metų sausio 13-ąją „žuvo ne dėl tokios neteisingos Lietuvos“ ir kritikavo savivaldybės sprendimą neleisti susirinkti į masinį protestą prie Seimo. Rodymas į gausiai susirinkusias policijos pajėgas politikas lygino Lietuvą su autoritarine Baltarusija.

„Prieš dvejus metus sausio 16-ą sausio įvyko nesusipratimų, bet jie įvyko dėl pačios valdžios kaltės. Mes manome, kad valdžiai negalima veidmainiauti, prisimenat žuvusius kalbėti apie demokratiją ir tą demokratiją paminti. Kaip gali biurokratas neleisti mitingų? Mes norime daryti taikius mitingus“, – tikino buvęs Seimo narys. Anot jo, reikia, kad valdžia įsiklausytų į piliečių pasiūlymus, bet tai galima padaryti tik per mitingus.

Pasak A.Paleckio, pareigūnų aplink Nepriklausomybės aikštę gausa rodo valdžios „nepasitikėjimą savimi“. „Kai valdžia griebiasi represijų ir tampa policine valdžia, tai jau yra pirmas ženklas, kad jinai įeina į agonijos stadiją“, – aiškino radikalas.

Paklaustas, ar diena, kai prie Seimo atidengiama atminimo lenta Sausio 13-ajai, yra tinkama piketui mosuojant raudonomis vėliavomis, A.Paleckis pabrėžė, jog sekmadienis yra ne Sausio 13-oji, o 16-oji, kurią vadino „socialinio protesto diena“ ir žadėjo, jog ji bus minima kasmet. 

Nusivylimas tautiečių pasyvumu

Vyriškis, pristatęs Tautvydu, pasakojo atėjęs ne „padaryti eilinę reklamą A.Paleckiui“, bet norėdamas pajusti žmonių nuotaikas. Jis sakė esą nusivylęs ne tik 20 metų šalį valdžiusiais politikais, bet ir tautiečių pasyvumu: „gaila, kad mes tokie“. Anot jo, žmonės tarpusavyje karštai diskutuoja apie politiką, tačiau nesiima jokių žingsnių, kad keistų situaciją.Piketuotojus stebėjo kelių dešimčių žmonių grupelė, kuri, prisijungus praeiviams ar šiaip smalsuoliams, tai pagausėdavo, tai vėl praretėdavo. Dalis akcijos stebėtojų tvirtino nepritarią konkrečioms A.Paleckio ar A.Matulevičiaus idėjoms, tačiau kalbėjo, jog žmonėms reikia aktyviau kovoti už savo teises.

Vyriškis, pristatęs Tautvydu, naujienų portalui 15min.lt sakė atėjęs ne „padaryti eilinę reklamą A.Paleckiui“, bet norėdamas pajusti žmonių nuotaikas. Jis sakė esą nusivylęs ne tik 20 metų šalį valdžiusiais politikais, bet ir tautiečių pasyvumu: „gaila, kad mes tokie“.  Anot jo, žmonės tarpusavyje karštai diskutuoja apie politiką, tačiau nesiima jokių žingsnių, kad keistų situaciją.

„Pavyzdžiui, darbe, per 5 minučių susirinkimą visi 4 minutes aptarinėja politiką. Aš matau, ką jie galvoja, ką aptarinėja, bet kažkodėl čia njų ematau. Kai žmonės sėdi kažkur, jie nepasyvūs, turi nuomonę. Bet kai reikia kažką daryti, bent pirštą pakrutinti, pajudėti, nė vieno nėra“, – liūdnai kalbėjo Tautvydas.

Į piketą viena su savo plakatu atėjusi Viltana sakė kovojanti už susirinkimų laisvę. Ji taip pat mano, jog lietuviai pernelyg pasyvūs. Moters teigimu, piliečiai visuomet turi spausti valdžią dirbti visuomenės naudai. „Visos valdžios nėra nei geros, nei blogos. Visas reikia spausti. Tauta 20 metų buvo abejinga, miegojo ir iki šiol dar miega, tik dabar pradeda burtis tam tikri judėjimai. Darosi kažkiek net panašu, sakyčiau, į Pereistroikos laikus, kažkoks judėjimas atsiranda, bet kuo jis pasibaigs, neaišku“, – sakė moteris.

„Gėda“ A.Paleckiui

Dar prieš prasidedant piketams, iš visų pusių aplink Seimo išsidėstė budintys policijos pareigūnai, jie akylai stebėjo situaciją. Tačiau imtis veiksmų jiems neprireikė – akcija nesukėlė karštesnių aistrų. Tiesa, pora piketo stebėtojų puolė skanduoti A.Paleckiui: „Gėda!“ Vienas vyras priminė, jog jo senelis Justas Paleckis koloboravo su sovietais Tarybų Sąjungai okupuojant Lietuvą. A.Paleckio šalininkai puolė šį žmogų vadinti „buože“.

2009 metų sausio 16-ąją į akciją prie Seimo susirinko keli tūkstančiai Lietuvos piliečių. Iš pradžių vyko taiki akcija, kuria protestuota prieš kai kurias valdančiosios koalicijos vykdomas reformas, tačiau maždaug 100 jaunuolių pastangomis ji peraugo į riaušes. Per neramumus sužeisti 34 mitingo dalyviai ir keli pareigūnai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius