Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 06 22

Sausra keičia tradicijas: ar degs Joninių laužai?

Nors penktadienio naktį Lietuvą užklupo smarkus lietus ir škvalas, Joninių išvakares sinoptikai prognozuoja be lietaus. Kasmet po šventės nemažai darbo turėję ugniagesiai ragina būti budrius deginant Joninių laužus. Kai kurių švenčių organizatoriai ir žmonės sako atsisakysiantys tradicinių laužų.
Joninės Verkių parke
Joninės Verkių parke / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokių laužų, kokie pernai nušvietė trumpiausią Joninių naktį Kernavėje, šiemet ko gero bus mažiau. O tie, kurie suliepsnos, pasak ugniagesių, dėl sausros turėtų būti prižiūrimi laikantis ypatingų saugumo reikalavimų. Miestuose laužus kurti galima tik turint specialius leidimus, pavyzdžiui, Kaune iki šiol išduotas tik vienas.

„Ypač sodybose, vienkiemiuose, arti miškų, patartina būtų geriau nekūrenti laužų, nes šiuo metu masiškai dega miškai visoje Lietuvoje. Yra labai didelis sausringumas, yra labai didelis pavojus. Pagal Priešgaisrinės saugos įstatymą, laužus miesto ribose kūrenti yra draudžiama. Kas yra leidimus gavę, jie galės kūrenti. Joninių išvakarėse visi kiti laužai bus mūsų pajėgų gesinami“, – sakė Kauno apskr. Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos specialistas.

Joninių šventei rengiasi ir liaudies buities muziejus Rumšiškėse – moterys pina vainikus, penktadienį bus statomi simboliniai Joninių vartai ir stebulės. Įprastai per Jonines jos uždegamos, bet šįkart šios tradicijos atsisakyta, kai ir didžiojo Joninių laužo. Dėl sausros muziejininkai nusprendė nerizikuoti ir užkurti tik simbolinį aukurą.

„Muziejuje šiuo metu priešgaisrinė sauga yra nepaprastai sustiprinta. Labai sausa. Žmonės negalvoja, jie eina, jie netgi rūko, nors uždrausta muziejaus teritorijoje rūkyti, mėto nuorūkas visur“, – pasakojo Liaudies buities muziejaus direktorė Violeta Reipaitė.

Pasak muziejininkų, šiemet ne tik ugnies bus mažoka. Kiti du Joninių simboliai – vanduo ir žolynai – taip pat skurdoki. Pravėnos upelis, kuriame įprastai plukdomi vainikai – išsekęs, augmenija – sausros nualinta.

Panaši padėtis yra visoje šalyje, ir nors sinoptikai žada lietaus, kalbinti žmonės sako vis tiek būsiantys atsargūs.

Po penktadienio nakties smarkaus lietaus ir škvalo orai giedrės, ir šeštadienis, pasak sinoptikų, išauš su pragiedruliais. Numatoma, kad kai kur trumpai palynos, tačiau Joninių išvakarėse dangus pragiedrės ir turėtų būti sausa. Orai pasikeis tik antroje nakties pusėje, kai iš pietryčių atslinks stiprus cikloninis, sekmadienį visą šalį apimsiantis lietus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius