-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 11 08

Savaitės skaitiniai: 7 įsimintiniausi 15min.lt tekstai

Nesibaigiantis svarbių ir mažiau svarbių naujienų srautas dažnai užgožia tekstus, kurie galėtų ilgiau prikaustyti skaitytojų dėmesį. Be to, ne kiekvienas skaitytojas turi galimybę kasdien sekti naujienas ir atsirinkti iš jų tai, kas geriausia. Šį šeštadienį, kaip ir praėjusį, – 7 įsimintiniausi 15min.lt tekstai per savaitę vienoje vietoje.
Toks vaizdas į geležinkelio tiltą per Bražuolės upę veriasi iš sodybos, kurioje gyveno traukinių gelbėtoja A.Juozapavičienė.
Toks vaizdas į geležinkelio tiltą per Bražuolės upę veriasi iš sodybos, kurioje gyveno traukinių gelbėtoja A.Juozapavičienė. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Lietuva

1. Dvidešimt metų po geležinkelio tilto per Bražuolės upelį sprogdinimoSauliaus Chadasevičiaus reportažas.

„Lietuvos geležinkelių“ archyvo nuotr./Geležinkelis per Bražuolės upę po sprogimo 1994 metais.
„Lietuvos geležinkelių“ archyvo nuotr./Geležinkelis per Bražuolės upę po sprogimo 1994 metais.
 

Lygiai prieš 20 metų Lietuvą sudrebino galingas sprogimas – apie 30 km nuo Vilniaus driokstelėjo užminuotas geležinkelio tiltas per Bražuolės upelį. Šio teroro akto aidai atmenami ir aktualūs iki šiol. Ir nors oficialiai byla faktiškai yra marinama, prabėgę dešimtmečiai daugeliui leido susivokti, kas tądien iš tiesų įvyko ir kuo ši data tokia reikšminga Lietuvai. 

2. Rusijos istorikas Jurijus Felštinskis tvirtina, kad V.Putinas rengiasi dideliam karui.

Youtube.com stopkadras/Jurijus Felštinskis
Youtube.com stopkadras/Jurijus Felštinskis

Istorikas ir rašytojas Jurijus Felštinskis teigia, kad Rusijos veiksmai rodo pasiruošimą dideliam karui Europoje. Pasak jo, baigėsi pinigų uždirbimo laikas – atėjo laikas naudoti sukauptus resursus karinei galiai didinti. Jis analizuoja situaciją Baltijos šalių regione ir daro išvadą, kad tai vienas iš dviejų Rusijos puolimo placdarmų.

3. Rimvydas Valatka: 12 dalykų, išduodančių, kad Lietuva yra šiek tiek provincija.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimvydas Valatka
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimvydas Valatka

Lietuvoje yra visos Europos centras. Lietuvių kalba – artima sanskritui. Napoleonas norėjo ant delno išsinešti Vilniaus Onos bažnyčią ir pasistatyti kur nors prie Luvro. Buvome nuo jūros iki jūros, ir, jei ne lenkai, tai ohoho, kaip dabar būtų. Anglijos karalienė geria Anykščių serbentų vyną. Lietuva sumušė Kryžiuočių ordiną prie Žalgirio, o paskui dar sugriovė Sovietų Sąjungą, ot. Tik ten, Europoje, gali šlaistytis visokie gėjai, o mes čia, Seime, esam paskutiniai, kurie saugo krikščionijos vertybes.

4. Rusijos žurnalistės Julijos Latyninos komentaras apie tai, kad naftą pumpuojantiems režimams ateina sunkios dienos.

etsphoto.ru nuotrauka/Rusijos žurnalistė Julija Latynina
etsphoto.ru nuotrauka/Rusijos žurnalistė Julija Latynina

Naftos kainų kritimas yra natūralus reiškinys, kuris apribos šią žaliavą eksportuojančių valstybių, kurių politikai dažnai serga didybės manija ir chamiškai elgiasi tarptautinėje arenoje, ambicijas. Pelnas, gaunamas už naftą, greitai papildys Vakarų šalių, o ne autoritarinių režimų kišenes, teigia Rusijos žurnalistė Julija Latynina.

5. Dovilės Jablonskaitės pasakojimas apie šešiolikmetį iš Plungės rajono ir jo kovą su vėžiu.

I.Krivickaitės nuotr./Gytis su sesėmis ir Ieva
I.Krivickaitės nuotr./Gytis su sesėmis ir Ieva

„Samantą dažnai matydavau bažnyčioje. Nedidelės, gražios mergytės žvilgsnis su manuoju susitiko keletą kartų. Tada dar nežinojau, kad tai – Gyčio sesutė“, – pasakoja plungiškė Ieva Krivickaitė, 2013 metais tapusi „Lietuvos garbės“ laureate „Metų vilties“ nominacijoje. Apdovanojimai Ievos nė kiek neišpaikino – ji ir toliau tęsia gerus darbus. Šįkart užsibrėžė padėti kraštiečiui Gyčiui, su kuriuo kaip „Mamų unijos“ savanorė susipažino Kauno klinikose.

6. Raimondos Mikalčiūtės žvilgsnis į Kryžių kalną – kas traukia prie jo žmones iš kitų valstybių?

Alvydo Januševičiaus nuotr./Kryžių kalnas naktį
Alvydo Januševičiaus nuotr./Kryžių kalnas naktį

Vienas lankomiausių turistinių objektų Lietuvoje – Kryžių kalnas – šią savaitę sulaukė netikėto pasaulinės žiniasklaidos dėmesio. Italijos dienraštis „Corriere della Sera“ kryžiais nusagstytą piliakalnį įtraukė į košmariškiausių pasaulio vietų sąrašą. Nors reklama to nepavadinsi, turizmo atstovai įsitikinę, kad Kryžių kalno populiarumui toks akibrokštas nepakenks. Unikalus objektas per sezoną sulaukia per 100 tūkst lankytojų – piligrimų, smalsuolių ir net NATO karių.

7. Dovilė Jablonskaitė kalbasi apie atmintį ir užmarštį su lietuviškai kalbančia Lenkijos istorike Katarzyna Korzeniewska.

Katarzyna Korzeniewska-Wolek
Katarzyna Korzeniewska-Wolek

Už tarptautinio lygio mokslo pasiekimus ir bendradarbiavimą su Lietuva Švietimo ir mokslo ministerija šiemet apdovanojo keturis užsienio lietuvius. Viena iš jų – istorikė dr. Katarzyna Korzeniewska-Wolek iš Lenkijos. Lenkų ir lietuvių santykius tyrinėjanti mokslininkė trečiadienį paskaitoje pažadėjo: šįkart neliesiu populiariosios savo temos. Mokslininkė pakvietė pažvelgti į socialinės atminties ir pasipriešinimo Lietuvoje realijas sovietmečio pabaigoje – XX a. 8–9 dešimtmečiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius