Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 01

Savaitės skaitiniai: septyni įsimintiniausi 15min.lt tekstai

Nesibaigiantis svarbių ir mažiau svarbių naujienų srautas dažnai užgožia tekstus, kurie galėtų ilgiau prikaustyti skaitytojų dėmesį. Be to, ne kiekvienas skaitytojas turi galimybę kasdien sekti naujienas ir atsirinkti iš jų tai, kas geriausia. Šį šeštadienį, kaip ir praėjusį, – 7 įsimintiniausi 15min.lt tekstai per savaitę vienoje vietoje.
Klaipėdoje pasitinkamas laivas „Independence“
Klaipėdoje pasitinkamas laivas „Independence“ / Tomo Aminovo nuotr.
Temos: 2 Savaitė Lietuva

1. Dovydo Pancerovo reportažas iš Ukrainos rytų fronto.

Aleksejaus nuotr./Donecko oro uosto rajoną ginančių medikų komanda: (iš kairės) Aleksejus, Aristarchas, Pastorius.
Aleksejaus nuotr./Donecko oro uosto rajoną ginančių medikų komanda: (iš kairės) Aleksejus, Aristarchas, Pastorius.

Pramoninėje laukymėje šalia Dnepropetrovsko pučia toks žvarbus vėjas, kad mėlynai geltonos juostelės plaikstosi lyg rugių laukas, pamirštas šeimininko. Tokių juostelių čia šimtai. Nors, tiesą sakant, neskaičiavau. Tą akimirką sustingęs žiūrėjau į dar neužkastas duobes, kurios nuobodžiai žiovavo laukdamos šviežių aukų iš fronto. Mano istorijos herojų kelias į besočių nasrus prasidėjo Kijeve.

2. Jurgitos Lapienytės reportažas apie dujų kainas, kurias Lietuvai iki SGD terminalo primetinėjo „Gazprom“.

EK inf./Didmeninė gamtinių dujų kaina
EK inf./Didmeninė gamtinių dujų kaina

Nėra Europoje valstybės, kuri būtų už dujas mokėjusi tokias didžiules sumas, kokias mokėjo Lietuva. Iš „Statoil“ perkamų dujų kaina bus susieta su Didžiosios Britanijos NBP indekso verte – viena mažiausių visoje Europoje. Be to, kaip minėjo energetikos ministras Rokas Masiulis, dujų kainos nuolaida, kurią Lietuvai padėjo išsiderėti pirmadienį Klaipėdoje prisišvartavęs „Independence“, investicijas į terminalą jau atpirko keturis kartus.

3. Dovilės Jablonskaitės reportažas apie Lietuvos pramonę, apie kurią dauguma Lietuvos žmonių net nenutuokia.

Infografikas
Infografikas

Televizorių korpusai, rogučių karkasai, elektros skydinės, pašto dėžutės, parduotuvių lentynos, archyvavimo sistemos, elektriniai šildytuvai ir šaldymo įranga, rampos ir net detalės „Boeing“ varikliams – tokius produktus gamina arba subrangos darbus atlieka Ukmergėje įsikūrusi norvegiško kapitalo įmonė „Stansefabrikken“. Užsakymų netrūksta, todėl šiemet įmonės darbuotojai dirba jau keturiomis pamainomis. Įmonei prognozuojamas 10–15 proc. augimas, jos apyvarta turėtų siekti 21 mln. eurų.

4. Rimvydo Valatkos pokalbis su Lenkijos prezidento Lecho Walęsos žmona Danuta Walęsa.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Danuta Walęsa
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Danuta Walęsa

Kas yra žmogaus likimas? Kas raišioja jo mazgus? Kai kalbiesi su Danuta Walęsa (65), kai skaitai jos gyvenimo istoriją, išguldytą knygoje „Marzenia i tajemnice“, ar žiūri pagal šią knygą pastatytą vienos aktorės spektaklį „Danuta W.“, klausimų apie likimą neišvengsi net nebūdamas fatalistas. Kaip būtų susiklostęs penkiahektario Vengoževo (Unguros) apylinkių Mozūruose ūkininko Goloso dukters 19-metės Danutos likimas, jei ji Gdanske būtų įsidarbinusi ne gėlių parduotuvėje?

5. Skirmanto Malinausko tyrimas apie tai, kaip Lietuvos įstatymai leidžia sukčiauti statybose.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jonas Jokūbauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jonas Jokūbauskas

Kelių įmonių savininkas Jonas Jokūbauskas surezgė schemą, kuri jam leidžia už nosies vedžioti statybos bendroves, o šios net per teismus negali išsiieškoti pinigų už atliktus darbus. Didžiausią nuostabą kelia tai, kad už veiksmus, kurie labai primena paprastą sukčiavimą, ponas Jonas net negali būti nubaustas – jis viską daro griežtai laikydamasis Lietuvos įstatymų.

6. Ar yra gyvenimas po mirties – Gintos Gaivenytės interviu su neurologu Jokūbu Fišu.

Gydytojas neurologas Jokūbas Fishas
Gydytojas neurologas Jokūbas Fishas

Mirtis – tai tema, apie kurią neurologui Jokūbui Fišui tenka kalbėti rečiausiai. Jis yra Vilniaus universitetinės slaugos ir ilgalaikio gydymo ligoninės Neurologijos skyriaus vedėjas ir nuolat lanko tarp gyvenimo ir mirties esančius komos būsenos ligonius. Tačiau niekas iš pacientų artimųjų gydytojo dar neklausė: kaip manote, ar po mirties yra koks nors gyvenimas?

7. Liepos Želnienės atskleistas detektyvas: kur buvo dingęs Rolandas Paksas savaitę po kratų partijos būstinėse?

BFL nuotr./Rolandas Paksas ketvirtadienį dėstė sąmokslo teorijas
BFL nuotr./Rolandas Paksas ketvirtadienį dėstė sąmokslo teorijas

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininką Rolandą Paksą spalio 21 dieną, antradienį, Specialiųjų tyrimų tarnybos agentų surengtos kratos jo vadovaujamos partijos būstinėje užklupo Strasbūre. Ten europarlamentaras žadėjo kuo greičiau parskristi į Lietuvą ir aiškintis padėtį, tačiau po to dingo ir net daugiau nei savaitei. Kodėl taip nutiko ir kur jis buvo, R.Paksas paaiškinti nenori.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius