Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 21

Savaitgalį ar po darbo suskaudo dantį – kaltink save ir nesitikėk pagalbos

Jei naktį ar savaitgalį suskausta dantį, nesitikėkite, kad kas nors jį raus ar plombuos. Geriausia, ko galite tikėtis, – nuskausminamieji, skelbia TV3 „Žinios“. Tokį sprendimą priėmusi Sveikatos apsaugos ministerija ragina žmones anksčiau pasirūpinti savo sveikata, kad vėliau naktį nereikėtų belstis į būtinosios odontologinės pagalbos kabinetą.
Kaip išvengti dantų skausmo
Dantų skausmas / Fotolia nuotr.

Ketverių metų Samantą, kuriai vakare suskaudo dantis ir ištino veidas, į Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio kliniką tėtis vežė net iš Šalčininkų. Tačiau gydymo įstaigos registratūroje jis išgirdo tik pasiūlymą užregistruoti dukrą pas odontologą liepos 27 dienai, t.y. kitam pirmadieniui, arba atvykti kitos dienos rytą ir laukti „gyvoje eilėje“.

„(Vilniuje) nustebo, kodėl nepaskambinome. Pasakė, kad šiuo metu vaikų odontologo neturi, todėl mes veltui atvažiavome“, – pasakojo Vitalijus, mergaitės tėtis.Važiuoti pas sostinės medikus vyrui rekomendavo ir siuntimą išrašė Šalčininkų poliklinikos gydytojai. Sutvarkyti skaudančio dantuko Šalčininkuose šio miesto medikai negalėjo, nes mažametė nesileido, o reikalingų nuskausminamųjų neturėjo. Todėl tėvą su dukra išsiuntė pas kolegas Vilniuje.

Nors vaikui skaudėjo dantis, nuo uždegimo buvo ištinęs žandas, sostinės medikai pasakė niekuo negalintys padėti – vienas budintis odontologas keturmetės nepriėmė. Pagalbos teko ieškoti privačiame odontologijos kabinete. Tačiau iš ten juos nusiuntė atgal į Žalgirio kliniką.

Čia atvykusią mergaitę apžiūrėję medikai reiškė priekaištus, kodėl ji tik dabar atvežta. Tėvas paaiškino, jog priėmimo skyriuje lankėsi ir anksčiau, tačiau pagalbos nesulaukė. „Jie nustebo“, – TV3 „Žinioms“ sakė tėvas.

Nustebusių veidų netrūksta ir prie poliklinikoje įrengto Skubios odontologinės pagalbos kabineto. Pasirodo, savaitgalį ir pasibaigus darbo laikui suteikti būtinosios medicininės pagalbos čia budintys medikai negali. Viskas, kas siūloma: kabinete tiesiog suleidžiami nuskausminamieji arba išrašoma vaistų.

Jų numalšinti skausmui dažniausiai nepakanka, tad žmonės grįžta į kliniką dažniausiai tą pačią naktį.

Skalpelio medikai griebiasi tik kraštutiniais atvejais, kada reikia pašalinti uždegiminį pūlinį. Taip pat stabdomas kraujavimas.

„Visos kitos procedūros vykdomos bendrąja tvarka pas savo gydytoją poliklinikoje arba privačioje klinikoje“, – sakė čia dirbantis burnos chirurgas Darius Matkevičius.

Visos ne skubos tvarka atliekamos procedūros valstybinėje poliklinikoje buvo uždraustos Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymu, mat jos buvo mokamos ir dėl to kai kurie pacientai skųsdavosi.

Pasak sveikatos apsaugos viceministrės Laimutės Vaidelienės, šaliai per brangu išlaikyti kabinetus su visa specialistų komanda. Todėl nuspręsta šių paslaugų iš viso neteikti.

Sveikatos apsaugos viceministrė įsitikinusi, kad danties skausmą žmogus gali iškęsti. O kęsdamas dar ir apmąstyti, kodėl nesirūpino savo sveikata anksčiau.

„Kodėl negalima operuoti neskubių atvejų naktį? Todėl, kad tiesiog nėra tiek personalo. Norisi viską susitvarkyti pačiu patogiausiu metu, bet iš tikrųjų naktis nėra pats geriausias laikas jokioms operacijoms. Tuomet, kai tai nėra būtina, tai nėra atliekama“, – sakė viceministrė.

Skubioji pagalba yra suteikiama tik tiems žmonėms, kurių gyvybei gresia pavojus. Sveikatos apsaugos viceministrė įsitikinusi, kad danties skausmą žmogus gali iškęsti. O kęsdamas dar ir apmąstyti, kodėl nesirūpino savo sveikata anksčiau.

„Nuo danties skausmo per vieną naktį dar niekas neišprotėjo. Dėl to netirštinkime spalvų. Tačiau iš tikrųjų reikėtų klausti, kodėl tas žmogus prieš tai niekur nesikreipė, kodėl tų dantų netvarkė.

Reikėtų kalbėti ir apie pacientų atsakomybę. Mes visą laiką kalbame apie tai, ką kiti turėtų padaryti dėl mūsų, tačiau nešnekame apie tai, kaip jie patys (sveikata) turėtų pasirūpinti“, – kalbėjo L.Vaidelienė.

Už apsilankymą būtinosios odontologinės pagalbos kabinete pacientams mokėti nereikia. Nuskausminamųjų injekciją, apžiūrą, įrankių dezinfekavimą kompensuoja valstybė. Kiekvienas toks vizitas šaliai kainuoja po 12 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius