-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 16

Vaikų namų globotinių vasara: pramogų netrūksta, nebent – cukraus vatos

Kartingai, baidarės, laipynių parkai, kelių savaičių stovyklos prie ežerų ar pajūryje, o kai kam ir visa vasara Italijoje bei Prancūzijoje. Tokiu ritmu atostogas leidžia vaikų globos namų auklėtiniai. Panašios pramogos retai džiugina statistinės Lietuvos šeimos vaikus. Tačiau ar linksmybės atstoja tėvų meilę?
Prie Švenčiaus ežero
Prie Švenčiaus ežero / Pagyvės vaikų globos namų nuotr.

Tapo įprasta, kad vaikų namų globotiniai daugiausia visuomenės ir verslo bendruomenės dėmesio sulaukia prieš didžiąsias metų šventes, ypač Kalėdas. Tuo metu rengiamos labdaros akcijos, aukoti raginantys televizijos projektai, gerumo aukcionai. Vaikų globos namuose su dovanomis apsilanko ir privatūs asmenys – dosniai nusiteikusios šeimos ar kilniam tikslui susibūrusios bičiulių kompanijos.

Sulaukti materialių dovanų visada smagu, tačiau vaikams, augantiems be tėvų rūpesčio, labiau nei daiktų reikia šilumos ir bendravimo.

Savaitraštis „15min“ domisi, kaip 4054 Lietuvos vaikai, augantys globos namuose ir globą teikiančiose įstaigose, leidžia vasarą. Ar žiemą suaktyvėjęs žmonių gerumas neištirpsta kartu su saule ir atostogų sezonu? Ar užtenka tėvų išsižadėtiems vaikams poilsio, pramogų ir vasariškų įspūdžių?

Visas birželis – prie jūros

„Turiu pasakyti taip: esame nedideli vaikų namai ir paramą labai jaučiame. Štai ir šiandien du mūsų vaikai karinėje stovykloje, o pati su kitais globotiniais esu prie ežero“, – pasakojo Kauno rajono savivaldybės Pagynės vaikų globos namų direktorė Virginija Violeta Nutautienė.

Jos vadovaujamuose globos namuose auga 40 vaikų nuo 3 iki 18 metų.

Moteris pripažino, kad auklėtinių laisvalaikis labai priklauso nuo globos namų administracijos iniciatyvos, asmeninių ryšių ir įdirbio: „Visada stengiesi, kad tavo vaikus pamatytų ir padėtų“. V.V.Nutautienė vaikų namams vadovauja 17 metų.

Leisti auklėtinių į dideles stovyklas, kur susirenka įvairių globos namų vaikai, nenoriu, nes grįžta su labai jau didelėmis patirtimis.

Birželį 25-ias dienas jos globotiniai praleido gintariniame pajūryje. Ten bendrovė „Kauno komprojektas“ vaikams suteikė savo poilsio bazę.

„Globos namuose palikome tik vieną budintį darbuotoją ir išsikraustėme prie jūros – ačiū įmonės kolektyvui ir direktoriui Antanui Veselkai“, – geradario pavardės neužmiršo paminėti V.V.Nutautienė.

Pragyvenimui stovykloje ir transportui buvo panaudoti pinigai iš „Išsipildymo akcijos“ metu suaukotų lėšų. „Samdant autobusą mums vien kelionė atsieina apie 3 tūkst. Lt. Laimei bendrovės „Kautra“ administracija pritaikė nuolaidą“, – pasidžiaugė pašnekovė.

Globos namuose gyvenančių vaikų pramogos nesibaigs ir rugpjūtį – verslininkų kvietimu jie nemokamai linksminsis nuotykių parke „Tarzanija“. Be to, vaikų dar laukia „Trako stovykla“ Kaltinėnuose.

„Leisti auklėtinių į dideles stovyklas, kur susirenka įvairių globos namų vaikai, nenoriu, nes grįžta su labai jau didelėmis patirtimis“, – neslėpė Pagynės vaikų globos namų direktorė.

Pas giminaičius – tik vienas kitas

Vaikų laisvalaikis vasarą – globos namų vadovų reikalas. Specialių lėšų poilsiui iš biudžeto neskiriama. Visi sukasi, kaip išmano.

„Gyvename nedėkingoje vietoje: nei ežero, nei kito vandens telkinio savo apylinkėse neturime“, – apgailestavo Panevėžio rajono vaikų globos namų direktorė Jūratė Pagojienė.

Važiuojame ir į koncertus, ir į baseiną. 

Šiuo metu jos auklėtiniai vasaroja stovykloje prie prie Virvytės upės – Mažeikių ir Akmenės rajonų ribose. Vaikai čia išbuvo visą liepą, o rugpjūčio antrojoje pusėje – išvyka prie jūros. Pinigų kelionei pavyko gauti, savivaldybei pateikus projektą.

„Turime rėmėjų, kurie vienai kitai pramogai pasikviečia. Tiesa, jų daugiau mokslo metais nei vasarą, bet važiuojame ir į koncertus, ir į baseiną. Yra stovyklų, skirtų vaikų talentams ugdyti, bet jos kainuoja brangiau – galėtume išleisti vos kelis vaikus. Turime 42 vietų autobusą, todėl vadovaujamės nuostata, kad jei keliaujam, tai visi“, – pasakojo J.Pagojienė.

Jos vadovaujamoje globos įstaigoje gyvena 62 vaikai. Tik dešimtadalis iš jų vasaras leidžia pas senelius ar kitus artimuosius.

Ir verslininkai atostogauja

Tas pačias tendencijas stebi ir Šiaulių vaikų globos namų socialinio darbo organizatorius  Kostas Rušinskas. Tačiau jis užtikrino, kad į įsimintinas keliones būtinai paima ir pas giminaičius vasarojančius auklėtinius.

Pagynės vaikų globos namų nuotr./Renginyje - Mes dizaineriai
Pagynės vaikų globos namų nuotr./Renginyje - Mes dizaineriai

„Per vieną privatų fondą Palangoje esame suradę ir už minimalią kainą nuomojamės patalpas, todėl birželį mažiausiai dešimt dienų praleidžiame prie jūros. Be to, kasdien vykstame į dienos stovyklas, juk turime gražių vietovių aplink Šiaulius, pavyzdžiui, Kurtuvėnų regioninį parką. Esame įsitraukę į policijos prevencijos programas, todėl dalyvaujame tinklinio, krepšinio varžybose. Rugpjūtį vaikai savaitę gyvens etnografiniame Dargaičių kaime“, – vardijo K.Rušinskas.
Vdovo pastebėjimu, daugiau pasiūlymų iš verslininkų sulaukiama pavasarį ar rudenį. Tada vaikai aplanko ir Lietuvos jūrų muziejų, ir privačius mini zoologijos sodus: „Vasarą sulaukiame mažiau dėmesio ir verčiamės patys. Matyt, atostogauja ir verslininkai – jiems ne tas galvoje.“.

Širdagraužis dėl cukraus vatos

Trakų rajono Lentvario vaikų globos namų direktorė Vilma Ramanauskienė tikino dedanti visas pastangas, kad užtikrintų visavertį auklėtinių poilsį: „Pernai nelabai pavyko, o šiemet viskas puiku. Didžioji dalis mūsų vaikų ilsisi Lietuvos vaikų fondo stovykloje Palangoje, po to stovyklaus Šventojoje.“

Stovyklų programoje – žaidimai, varžybos, naktiniai žygiai. „Turime ir krepšinio aikštelę, prieš kelias dienas piešėme ant akmenų. Džiaugiamės, kad galėjome išvykti prie jūros, kad vaikai nelieka ant asfalto“, – sakė moteris.

Pagynės vaikų globos namų nuotr./Saldynmedžio šventė
Pagynės vaikų globos namų nuotr./Saldynmedžio šventė

Širdį jai skauda tik dėl to, kad vaikai negali pasilepinti gatvėje kepamais vafliais su šokoladu ar cukraus vata: „Buhalteriškai pateisinti šių išlaidų nėra kaip, o vaikų kišenpinigių gardėsiams nepakanka. Tos pinigų sumos – juokingos.“

Kvietimu išbandyti jėgas pramogų parke „Tarzanija“ Lentvario vaikų globos namai nepasinaudojo – Alytus per toli. Užtat linksminosi Anupriškėse įsikūrusiame poilsio ir pramogų parke „TonyResort“. Vieną kartą nemokamai, antrą – su nuolaida.

„Nuolaidą gavome ir Aukštadvario kartodrome“, – su pasididžiavimu ištarė V.Ramanauskienė, vadovaujanti globos namas, kuriuose gyvena 57 vaikai.

Pavasarį – į Egiptą ar Turkiją

Vaikų laisvalaikį globos namai organizuoja ne iš savivaldybės ar kurios nors ministerijos papildomai skirtų, o iš rėmėjų, 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio surinktų lėšų. Šiek tiek sutaupoma ir iš tikslinių valstybės dotacijų. 

Didesnio rėmėjų dėmesio globos namai sulaukia prieš Kalėdas, tačiau dažniausiai tai – vienadienė parama. Todėl labai vertinami nuolatiniai partneriai.

Kad vidutinės lietuvių šeimos vaikai vasarą tikrai negauna tiek pramogų, kiek mūsiškiai... Bet ar tai atstoja motinos ir tėvo meilę?

„Jau ne vienus metus draugaujame su „L'Oréal“. Bendrovė kiekvienam vaikui paruošia gimtadienio dovaną, birželio pradžioje surengėme pikniką. Vienas privatus asmuo su mumis – jau ketvirti metai. Jis nori padovanoti vaikams įspūdžių, todėl kasmet pavasarį 20 vaikų nuskraidina į Egiptą ar Turkiją. Įdegę jie būna dar iki vasaros“, – šyptelėjo V.Ramanauskienė ir prisiminė, kad šiemet auklėtiniai vasarojo dar ir stovykloje „Merkurijus“, Prienų rajone.

„Mūsų vaikai irgi nesėdi mieste. Prie jūros nebuvome, bet ilsėjomės jau trijose stovyklose. Be to, plaukėme baidarėmis. Duok, Dieve, visiems tiek keliauti“, – gyrėsi Vilniaus 1-ųjų vaikų globos namų, kuriuose gyvena 60 auklėtinių, direktorė Danutė Putrimienė.

„Mes irgi su kolegomis kalbėjome, kad vidutinės lietuvių šeimos vaikai vasarą tikrai negauna tiek pramogų, kiek mūsiškiai. Bet ar tai atstoja motinos ir tėvo meilę?“ – retoriškai klausė V.Ramanauskienė.

Namie – nebent per lietų

„Šiemet labai daug keliaujame po Lietuvą: lankėmės Vilniuje, Molėtuose, rytoj važiuosime į Nidą. Be to, jau dalyvavome trijose stovyklose: „Rūgpienių kaime“, Plateliuose ir Skuodo rajone. Viešėjome Šaltojo karo muziejuje, jodinėjome žirgais“, – neatsikvėpdama vardijo Klaipėdos vaikų globos namų „Rytas“ direktorė Regina Milašienė.

Pagynės vaikų globos namų nuotr./Smėlio pilių statyba
Pagynės vaikų globos namų nuotr./Smėlio pilių statyba

Vienadienių išvykų prie jūros, karjerų ar ežerų, dviračių žygių į Smiltynę ji net neskaičiuoja: „Nėra dienos, kad visi būtume namuose, nebent labai lietinga.“

55-ių vaikų vasaros poilsis, R.Milašienės skaičiavimais, atsieis apie 15 tūkst. Lt. Tik maža šios sumos dalis skiriama iš globos namų biudžeto, visa kita – rėmėjų indėlis.

Italų ir prancūzų šeimų nariai

Alytaus valstybinių vaikų globos namų direktorius Romutis Žebuolis be užuolankų konstatavo: „visai gerai sukamės.“ Ir prabilo skaičių kalba: iš 150 įstaigoje gyvenančių vaikų 35 vasarą leidžia Italijoje ir Prancūzijoje. Namo jie grįš tik rugsėjo 2-ąją.

„Tai – mūsų globos namų projektas su užsienio visuomeninėmis organizacijomis. Pagrindinis tikslas – ugdyti gyvenimo šeimoje įgūdžius. Vaikai pamato, kaip žmonės gyvena, kokia jų buitis, kultūra, praplečia akiratį, pailsi, kai kurie gauna medicininę priežiūrą“, – pasakojo 26 metus įstaigai vadovaujantis R.Žebuolis.

Iš 150 įstaigoje gyvenančių vaikų 35 vasarą leidžia Italijoje ir Prancūzijoje. Namo jie grįš tik rugsėjo 2-ąją.

Prancūzų šeimose jo auklėtiniai pirmą kartą apsigyveno 1995 m. vasarą. Projektas su italais pradėtas prieš penkerius metus.

Vasaros stovykloms Alytaus valstybiniai vaikų globos namai šiemet skirs net 73 tūkst. Lt. „Tai labai daug, – pasigyrė direktorius. – Kiekviena savivaldybė moka pinigus už vaikus, tiesiog reikia juos racionaliai panaudoti. Kas gali būti geriau už vasaros poilsį!“

Kiekvienas įstaigos globotinis 21 vasaros dieną praleis pajūryje. Be trijų stovyklų prie jūros, viena suplanuota Vievyje ir dar trys „Merkurijuje“ netoli Prienų.

„Aišku, kad turime rėmėjų. Šiemet 16 vaikų 10 dienų ilsėjosi Burokaraistyje prie Varėnos“, – sakė R.Žebuolis.

Prieš pusmetį patvirtinta nauja leidimų globotiniams svečiuotis pas fizinius asmenis tvarka, anot jo, turi ir privalumų, ir trūkumų. „Anksčiau leidimus išduodavome patys ir sėdėdavome kaip ant adatų: iš kur žinoti, ar gali pasitikėti tuo žmogumi, juk visko būna... Dabar reikia pasirašyti sutartis: procesas ilgesnis, bet, jei žmogus tikrai nori rūpintis vaiku, tai jam nebus kliūtis“, – įsitikinęs R.Žebuolis.

Ragina neapsiriboti žaislais

Donatas Jankauskas, Socialinės apsaugos ir darbo ministras

„Vaikų globos namų vaikai, kaip ir visi vaikai, vasarą nori pailsėti nuo mokslų, pabūti gamtoje. Labai gražu, kai juos pasisvečiuoti pakviečia giminės ar globėjai, kurie neturi galimybės vaiko įsivaikinti, ir kartu praleidžia vasarą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Donatas Jankauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Donatas Jankauskas

Kviečiu įmones, žmones, kurie nori prisidėti prie vaikų gerovės, neapsiriboti žaislų atgabenimu: vaikams reikia ir pastovaus, patikimo bendravimo, ir galimybės susipažinti su gimtuoju kraštu per stovyklas, ekskursijas, edukacines išvykas. Taip pat norėčiau pasidžiaugti tuo, kad yra nemažai puikių iniciatyvų iš konkrečių šeimų, kurioms rūpestis vaikais iš globos namų yra tapęs gražia tradicija. Tai labai geri savanorystės pavyzdžiai, kurie įkvepia kitus.

Žinoma, labai daug priklauso ir nuo vaikų globos namų vadovybės rodomos iniciatyvos. Ištisus metus reikia savanorių, kurie bendrauja su vaikais, pagalba. Tai – netgi svarbiau nei proginės akcijos, kadangi surandamas kontaktas su vaiku, kalbamasi apie svarbius dalykus, apie ateitį, ko nors mokomasi drauge. Kai kurios įmonės, praktikuojančios korporatyvinę savanorystę, veža vaikams parodyti, kaip pas juos vyksta darbas, ką reikia mokėti, norint tapti vienokiu ar kitokiu specialistu. Tai vaikams palieka daug įspūdžių, galbūt skatina juos rinktis vienokią ar kitokią profesiją.“

Daugiau nei 100 globos įstaigų

* Lietuvoje vaikų globos namuose ir globą teikiančiose įstaigose gyvena 4054 vaikai.

* Laikinoji globa suteikta 1306 vaikams, o nuolatinė – 3116 vaikų. Didžiausią dalį vaikų sudaro 10–14 metų amžiaus grupė – 1506 vaikai, o mažiausia yra 4–6 metų grupė – 382 vaikai.

* Kūdikių skaičius iki 3 metų yra 425; 7–9 metų vaikai – 565; 15–17 metų – 1129; 18 ir vyresnių – 578.

* Lietuvoje iš viso yra 103 vaikų globos įstaigos: 55 savivaldybių vaikų globos namai, 12 savivaldybių vaikų globos grupių, 7 valstybiniai vaikų globos namai, 20 nevalstybinių vaikų globos namų, 4 socialinės globos namai vaikams su negalia, 5 kūdikių globos namai.

* 2011 m. pradžioje 26 savivaldybėse veikė 47 šeimynos ir jos globojo 371 pamestinuką. 2010 m. pradžioje šeimynose buvo globojami 303 vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius