Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 09

Savanoriai, prižiūrintys vaikus: nuo pamokų ruošos iki teatro paslapčių

„Vaikai, kuriuos prižiūrėdavome, kuriems savo laiką skyrė savanoriai, dabar patys pradeda savanoriauti“, – pasakoja Širvintų vaikų dienos centro socialinė darbuotoja Audronė Pilkienė. Dienos centre ji ne tik dirba, bet ir pati savanoriauja. Kitas dienos centro savanoris, buvęs aktorius Kęstutis Garbatavičius moko vaikus per gyvenimą įgytų profesinių paslapčių.
Savanoriaujantys Audronė ir Kęstutis
Savanoriaujantys Audronė ir Kęstutis

Nė dienos be veiklos

Nuo stalo futbolo iki žolės riedulio, nuo dainavimo iki vaidinimų spektakliuose. Šventės, šokiai ir rankdarbiai – tiek įvairiausios veiklos Širvintų vaikų dienos centre. A. Pilkienė pasakoja, kad organizuoti šitiek užsiėmimų nepavyktų be savanorių pagalbos.

„Dienos centrui trūksta darbuotojų, todėl savanoriai labai padeda. Daugiausiai pagalbos sulaukiame iš darbą mokykloje jau baigusių brandaus amžiaus mokytojų, galinčių savo laiką skirti dienos centrui. Vienos jų pamoko vaikus lietuvių liaudies dainų, žaidimų ar šokių. Kita savanorė siuva žaislus mažiausiems. Turime savanoriaujančią mokytoją, iš kurios vaikai mokosi austi tautines juostas“, – vardija pašnekovė.

Asm. arch./Audronė Pilkienė
Asm. arch./Audronė Pilkienė

Pati A. Pilkienė dienos centre dirba, o du mėnesius per metus – čia savanoriauja. Pagrindinės moters užduotys – vaikų užimtumas. Moteris sako, kad jai labai svarbu, jog į dienos centrą atėję vaikai paruoštų mokykloje užduotus namų darbus, o vėliau galėtų užsiimti žaidimais arba rankdarbiais. Taip pat moteris rūpinasi, kad vaikai būtų ir sotūs, todėl nemažai savo laiko skiria bendradarbiavimui su „Maisto banko“ organizacija.

Mano veikla teikia džiaugsmą ir pasitenkinimą.

„Mano veikla teikia džiaugsmą ir pasitenkinimą. Neskirstau, kad, štai, dabar dirbu, o dabar – savanoriauju. Vaikai manęs laukia, tad kasdien ateinu ir darau savo darbus“, – apie savanorystę kalba Audronė. Anot jos, veiklos, bendravimo reikia ne tik dienos centro vaikams, bet ir čia ateinantiems savanoriams. Žmonėms smagu matyti, kad jų darbas yra prasmingas. A. Pilkienė neatmeta, kad sulaukusi pensinio amžiaus, ji ir toliau savanoriaus, dalinsis pagalba, neužsidarys namuose.

Vaikus moko teatro paslapčių

Širvintų vaikų dienos centre savanoriaujantis buvęs Panevėžio dramos teatro aktorius Kęstutis Garbatavičius su vaikais dalinasi savo profesinėmis žiniomis. Jis moko, kaip elgtis būnant scenoje, kaip atlikti vaidmenį, raiškiai kalbėti ir bendrauti su žiūrovais. Tai, ką išmoko iš K. Garbatavičiaus, vaikai praėjusią vasarą parodė Vokietijoje vykusiame vaikų teatro festivalyje.

„Hamelne kasmet vyksta vaikų teatro festivalis, kurio tema – Brolių Grimų pasaka „Žiurkių gaudytojas“. Į festivalį atvyksta vaikų trupės iš įvairių Europos šalių ir šį spektaklį vaidina savo kalba. Taigi, mes su Širvintų vaikų dienos centru vaidinome lietuviškai“, – pasakoja K. Garbatavičius.

Asm. arch./Kestutis Garbatavicius
Asm. arch./Kestutis Garbatavicius

Savanoris sako, kad darbuotis su būriu skirtingo amžiaus vaikų – nemenkas iššūkis ir statant spektaklį būta visko. Būna, vaikai užsispiria ir kone paskutinę minutę pasako, kad lipti į sceną nenori. Tačiau K. Garbatavičius juokauja, kad ir pats vaikystėje buvo gerokai padykęs, tad galbūt tai jam padeda geriau suprasti vaikus ir su jais bendrauti.

„Spektaklį parodome, vaikai laimingi, džiaugiasi, pribėga, apsikabina, tada ir suprantu, kad viskas teisinga. Visi pasipildėme gerų įspūdžių ir nuovargis pasimiršta“, – kalba savanoris.

O ką K. Garbatavičiui teikia savanorystė? Jis sako, kad malonu žinoti, jog į spektaklius ar šventes, kurios vaikams atneša džiaugsmo, pavyko įdėti ir dalelę savęs. „Prasminga skirti laiko savanoriavimui, sutikti naujus žmones, kibti į naujus darbus. Savanorystė – įdomi veikla“, – apibendrina K. Garbatavičius.

Savanorystė – įdomi veikla.

Vaikai savanorystę įvertina

Širvintų dienos centre patirtus įspūdžius, sukaupus atsiminimus iš kasdienybės, ekskursijų ar kelionių vaikai saugo net ir palikę dienos centrą, pasklidę po kitus Lietuvos ar Europos miestus.

„Malonu, kai praėjus daug metų vaikai prisimena, parašo žinutę, pasidžiaugia, kad kartu praleidome gerą laiką. Nemažai mūsų centro vaikų yra išvykę gyventi į užsienį. Bendraujame su jais internetu, grįžę į Lietuvą jie užsuka į centrą. Tai yra didžiausias įvertinimas ir grąža centro darbuotojams ir visiems padedantiems savanoriams“, – tikina A. Pilkienė.

Be to, kai kurie, vaikystėje sulaukę dėmesio iš savanorių, užaugę ir patys jais tampa. Štai šiuo metu viena mergina, kažkada lankiusi dienos centrą, dabar pati užsuka pabūti su vaikais, padeda dienos centro darbuotojams. Anot A. Pilkienės, tai akimirkos, kai pagalvoji, kad tikrai verta šį darbą daryti, dalintis visomis savo turimomis jėgomis ir laiku.

Jei susidomėjote savanorystės galimybėmis ir savanorius priimančiomis organizacijomis, daugiau informacijos galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius