Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 11

Savanorių pajėgų patalpos Vilniuje – pasibaisėtinos, Lietuvos kariuomenė sako neturinti pinigų

Skylė lubose, per kurią teka vanduo, ant laidų kabantis šviestuvas, apsilaupę tapetai – tokie vaizdai matyti 15min skaitytojo atsiųstose nuotraukose. Jie parodo, kokiose patalpose glaudžiasi Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Didžiosios kovos apygardos 8-oji rinktinė. Lietuvos kariuomenės atstovai sako, kad problema žinoma, bet greitai jos neišspręsi.
KASP Didžiosios kovos apygardos 8 rinktinės patalpos
KASP Didžiosios kovos apygardos 8 rinktinės patalpos / 15min skaitytojo nuotr.

15min skaitytojas pasakojo, kad patalpose, kuriose fotografuota, žmonės dirba ir ilsisi.

„Taip atrodo vairuotojų darbo patalpos“, – prie nuotraukų, kuriose matyti lubose žiojinti skylė, rašė jis.

Anot skaitytojo, pastatai nebuvo renovuoti nuo nepriklausomybės pradžios, o tai esą dėl to, kad KASP niekada nebuvo prioritetas.

„Na, o žmonės įpranta. Žinoma, galite spėti, kiek šis pastatas efektyvus energetiškai ir kaip šildymas per kiaurus langus eina veltui“, – rašė jis.

Patalpas tvarkys, bet dar negreit

KASP viešųjų ryšių karininkė Lina Sindaraitė 15min teigė, kad Lietuvos kariuomenei infrastruktūros problemos yra žinomos, bet 2020 m. visapusiškai sutvarkyti šį pastatą nėra galimybių.

Ji pabrėžė, kad statinio priežiūra vykdoma pagal teisės aktus, o pavojų žmonių sveikatai ir aplinkai galintys kelti veiksniai yra nedelsiant šalinami.

„Atlikus šio pastato apžiūrą, buvo nustatyta, kad pažeista stogo danga, per kurią į patalpas patenka lietaus vanduo. Siekiant sustabdyti galimus padarinius ar žalą buvo inicijuotas paprastojo remonto paslaugos pirkimas ir artimiausiu metu bus atlikti remonto darbai“, – 15min atsiųstame atsakyme teigė ji.

L.Sindaraitės pateiktais duomenimis, KASP šiuo metu naudojasi 18 pastatų, kurie pripažinti probleminiais: reikalingas jų kapitalinis ar kitoks esminis remontas.

Tokia situacija susidarė per kelis dešimtmečius dėl nepakankamo krašto apsaugos sistemos finansavimo.

„Tokia situacija susidarė per kelis dešimtmečius dėl nepakankamo krašto apsaugos sistemos finansavimo“, – teigiama atsakyme.

Šiuo metu, anot jos, KASP pastatai pamažu remontuojami, remonto darbų eiliškumą nustatant pagal jų būklę ir kitus susijusius kriterijus.

Vienu metu atliekamų remontuojamų objektų skaičius priklauso nuo krašto apsaugos sistemos pajėgumų (jie yra riboti, atsižvelgiant į būtinumą vystyti ypatingos svarbos karinės infrastruktūros objektus) bei finansinių galimybių.

„Šiuo metu pagrindiniai Krašto apsaugos ministerijos (KAM) asignavimai skiriami projektams, kurie įrašyti į Krašto apsaugos sistemos plėtros programą ir Vyriausybės programos įgyvendinimo planą“, – teigė kariuomenės atstovė.

KASP Didžiosios kovos apygardos 8-iosios rinktinės naudojamo pastato Vilniuje, J. Kairiūkščio gatvėje, projektavimo ir rekonstrukcijos darbai, pasak L.Sidaraitės, įtraukti į KAM investicijų planus ir 2025 m. numatytas finansavimas minėtam pastatui sutvarkyti.

„Susiklosčius palankioms aplinkybėms (pvz., sutaupius finansinių išteklių), sieksime projektą įgyvendinti anksčiau. Papildomai pažymime, kad kariams ir darbuotojams pavojaus nėra“, – teigiama kariuomenės atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius