-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 13

Bernardinų sodą apjuosė tvoros

Bernardinų sodas, daugelio vilniečių tebevadinamas Sereikiškių parku, uždarytas. Tikimasi per metus jį paversti europinio lygio parku – tokiu, kokio Vilniaus centre dar nėra buvę.
Bernardinų sodas lankytojams bus uždarytas lygiai metus – iki kito pavasario.
Bernardinų sodas lankytojams bus uždarytas lygiai metus – iki kito pavasario. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pagal projektą Bernardinų sodas atgaus autentiškus, XIX a. pabaigoje turėtus bruožus: atvirų-uždarų erdvių sistemą su daug šviesos, dailininko Aleksanderio Strauso kurtą centrinę dalį, botanikos ir vienuolyno sodų ekspozicijas, alpinariumą, rožyną ir kitus istorinius elementus. Apie 18,5 mln. Lt kainuosiantys darbai turėtų būti baigti kitąmet.

Praeitis ir šiandiena

Anot projekto vadovės, architektės Jurgos Silvijos Večerskytės-Šimeliūnės, istorinė medžiaga buvo atidžiai išanalizuota, tačiau kreiptas dėmesys ir į tai, koks parkas yra šiandien.

„Buvę parko bruožai bus išryškinti, atkurta takų sistema, bet tai bus daroma įvertinant  dabartinę situaciją. Parkas yra gyvas organizmas – kaip ir žmogus. Tai nėra pastatas ar jo plyta, kuriuos galima labai detaliai atkurti“, – aiškino projekto vadovė.

Šiemet planuojama iki pabaigos atlikti visus pagrindinius darbus – išvedžioti apšvietimo tinklus, sutvarkyti takus, sukurti mažąją architektūrą, pasodinti didesnius medžius ir krūmus. Kitų metų pavasarį ketinama pabaigti sodinti gėlynus, įrengti alpinariumą. Tuomet parkas jau bus atviras ir lankytojams.

Vertingų medžių nekirto?

Bernardinų sodo rekonstrukcija prasidėjo 2010-ųjų ankstyvą pavasarį. Tačiau tuomet tebuvo iškirsti medžiai ir darbai sustojo. Kilo pasipiktinimo banga – esą iškirsti ne tik sukriošę, bet ir sveiki medžiai.

Bet J.S.Večerskytė-Šimeliūnė to nesureikšmina. Jos teigimu, piktinosi tik keli žmonės, tai nebuvo daugumos vilniečių nuomonė. „Žmonės linkę vien iš bendro išsilavinimo vertinti kai kuriuos darbus, nors tam neturi kompetencijos. Jeigu  odontologas nusprendžia ištraukti sugedusį dantį, tai juk atėjęs pacientas su juo dėl to nesiginčija. Lygiai tas pats ir čia – juk ką kirsti sprendė specialistai“, – aiškino projekto vadovė.

Jos teigimu, parko medžius vertino 40 metų šį darbą atliekantis ir jį puikiai išmanantis parkotyrininkas Kęstutis Labanauskas. „Jis tikrai nebūtų nė vieno medžio pažymėjęs kaip nereikalingo, jeigu taip nebūtų. Kitas dalykas – sovietmečiu medžiai buvo sodinami talkų metu, be jokio projekto. Tiesiog atėjo pionieriai ar komjaunuoliai ir susodino, nes taip reikėjo. Vis dėlto paliksime kai kuriuos medžius, nors pagal projektą jie ir neformuoja erdvių, bet nė vienas vertingas medis nebus nukirstas“, – žadėjo J.S.Večerskytė-Šimeliūnė.

Anot jos, kai kurie kritikai klaidino savo teiginiais visuomenę, vadindami apie 1953 m. sodintas liepas XIX a. pabaigos liepų alėja. „Tai jau šimtmečių painiojimas“, – šypsojosi J.S.Večerskytė-Šimeliūnė.

Bendra parko atnaujinimo projekto vertė siekia apie 18,5 mln. Lt, didžioji dauguma – Europos Sąjungos lėšos.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Uždarytas Bernardinų sodas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Uždarytas Bernardinų sodas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius