-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 10

Savavališkų statybų įkaitai – žirgai

Skaudžią pamoką patyrė jojimo treneris, be leidimo savo žemėje atstatęs šimtametes arklides.
Žirgyne
Žirgyne / Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr.

Penkiolika gerai treniruotų žirgų, ant kurių pajodinėti kviečiami Arklio muziejaus lankytojai, netrukus neteks savo pastogės Niūronyse, Anykščių rajone.

„Suprasčiau nusižengęs, jei būčiau be projekto susirentęs vilą ar tvora atitvėręs dalį valstybinės teritorijos. O dabar nuosavoje žemėje atstačiau šimtametes arklides. Jos buvo skirtos žirgams, ant kurių jodinėti mokosi daugybė vaikų. Jų tėvų rūpesčiu ir lėšomis tos arklidės ir atstatytos. Nugriauti jas – tas pat, kas sugriauti daugybės žmonių viltis ir ateitį“, – įsitikinęs treneris.

Daugybę prizų pelniusių žirgų gyvenimo sąlygas pagerinti sumanęs ir savo žemėje buvusias arklides perstatęs jojimo treneris Virginijus Uogela padarė tai neturėdamas leidimo. Jo savivalė įvertinta 5 tūkst. litų bauda. Neteisėtas statinys turi būti nušluotas nuo žemės paviršiaus.

Griūva viltys

„Suprasčiau nusižengęs, jei būčiau be projekto susirentęs vilą ar tvora atitvėręs dalį valstybinės teritorijos. O dabar nuosavoje žemėje atstačiau šimtametes arklides. Jos buvo skirtos žirgams, ant kurių jodinėti mokosi daugybė vaikų. Jų tėvų rūpesčiu ir lėšomis tos arklidės ir atstatytos. Nugriauti jas – tas pat, kas sugriauti daugybės žmonių viltis ir ateitį“, – įsitikinęs treneris.

Visai kitaip mano įstatymų laikytis verčiantys statybos priežiūros specialistai. Neapgynė V.Uogelos nė Anykščių rajono apylinkės teismas. Daug kainuosiantys nemalonumai, užklupę trenerį, turėtų būti pamoka visai Lietuvai.

Žirgų gerovei

Arklidės, kurias V.Uogela verčiamas griauti, kol kas tebestovi Niūronyse, už kelių šimtų metrų nuo vienintelio Europoje originalaus Arklio muziejaus. Jo apžiūrėti atvykstantiems svečiams suteikiama galimybė pajodinėti būtent ant V.Uogelos ristūnų.

„Žirgus, kurių dalis priklauso man, o likusieji – mano vadovaujamam jojimo klubui „Akela“, pastaruoju metu laikėme arklidėse prie pat mano namų. Tačiau laikui bėgant jos tapo per prastos puikiems sportiniams žirgams. Tad visi drauge – jojimo klubo nariai ir gausūs mūsų gerbėjai bei rėmėjai - nutarėme sukurti ristūnams geresnes sąlygas“, – kalbėjo V.Uogela.

Reikalavimą vadina nežmonišku

Pasak trenerio, ant praėjusio amžiaus pradžios pamatų, kur kitados būta tvarto, o vėliau – arklidžių, šią vasarą gausūs talkininkai, išardę aptrūnijusius rąstus, iš dujų silikato blokelių ėmė mūryti sienas. Paskui jas apkalė lentomis. „Statėme, plušome visą vasarą, o lapkričio pabaigoje, vos suleidę į naująsias arklides žirgus, sulaukėme statybos inspekcijos. Ši mūsų darbą įvertino kaip savavališką ir pareikalavo jį nugriauti“, – dėstė V.Uogela.

Treneris tvirtino iki šiol negalintis susitaikyti su skriauda, kurią patyrė. Reikalavimą nugriauti arklides jis vadina prieštaraujančiu sveikam protui. „Kai pažeidimų aktą surašiusio inspektoriaus paklausiau, ar niekada nebegalėsiu savo žemėje pastatyti arklidžių, jis liepė nugriauti esamas, o tada rūpintis naujų statyba“, – piktinosi V.Uogela.

Įteisinti – jokių šansų

Nei Anykščių seniūnas Eugenijus Pajarskas, nei valstybės interesus ginantis Utenos apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento inspektorius Linas Koženiauskas nemano, kad V.Uogela nubaustas nepelnytai. „Niūronys yra Anykščių regioninio parko teritorijoje. Todėl net stogo dangą sumanę pakeisti žmonės turi gauti leidimą, o jis be projekto ir be leidimo perstatė visą pastatą! To negalime toleruoti“, – įsitikinęs E.Pajarskas.

Ir seniūnas, ir statybos priežiūros inspektorius pabrėžė, kad treneris neturi jokių šansų įteisinti savavališkos statybos, ir nesvarbu, kieno interesais – apviltų vaikų ar be pastogės liksiančių žirgų – jis remtųsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius