Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 26

Verslininkų noras – uždaryti Savičiaus gatvę ir paversti ją gyva

Praėjusį savaitgalį Savičiaus gatvėje vilniečiai suorganizavo festivalį – restoranų savininkai, naudodamiesi proga, kol gatvė rekonstruojama, joje išrikiavo staliukus ir pasiūlė vakarieniauti po atviru dangumi. Idėja pasiteisino, todėl verslininkai pasiryžę eismą gatvėje apriboti visam laikui.
Festivalis Savičiaus gatvėje
Festivalis Savičiaus gatvėje / Organizatorių nuotr.

„Savičiaus g. vasaromis galėtų virsti tikru traukos centru vilniečiams ir miesto svečiams, jei joje būtų uždraustas automobilių eismas“ – teigiama restoranų „La Storia“, „Blusynė“, „Bromas“, „Gatvės kepėjai“ bei „Balzac“ spaudai išplatintame pranešime.

Organizatorių nuotr./Festivalis Savičiaus gatvėje
Organizatorių nuotr./Festivalis Savičiaus gatvėje

Savičiaus g. vasaromis galėtų virsti tikru traukos centru vilniečiams ir miesto svečiams, jei joje būtų uždraustas automobilių eismas.

Anot restorano „La Storia“ bendrasavininkės Marijos Stonytės, tokiam siūlymui Savičiaus g. gyventojai neprieštarauja. Priešingai – jie tikisi, kad uždarius eismą senamiestyje sumažės spūsčių.

„Bent jau Savičiaus g. 6 gyventojams aktualu, kad eismo ten nebūtų. Savičiaus g. kažkur nuo trijų–pusės keturių iki aštuntos valandos buvo nepertraukiamas automobilių srautas – dabar problemų atvažiuoti nėra“, – apie pokyčius prasidėjus kelio remonto darbams kalba verslininkė.

Organizatorių nuotr./Festivalis Savičiaus gatvėje
Organizatorių nuotr./Festivalis Savičiaus gatvėje

Praėjusį savaitgalį jai ir minėtų restoranų savininkams kilo mintis atgaivinti rekonstruojamą gatvę – laukan išsinešti stalus, sukurti bendrą meniu, pasamdyti muzikantus ir pakviesti prisijungti išalkusius. Tokių, anot M.Stonytės, susirinko apie 300–400.

„Jie nežinojo, kur eina. Jie pamatė, kaip aš sakau, gyvą gatvę, sėdosi ir klausdavo. Kai klausdavo, kaip čia užsisakyti, mes pasakydavome, kad sėdate, kur norite, užsisakote irgi iš kurio norite baro. Buvo labai smagu, kad mes nusprendėme daryti taip – nesidalinti vietų", – pasakoja verslininkė.

Organizatorių nuotr./Festivalis Savičiaus gatvėje
Organizatorių nuotr./Festivalis Savičiaus gatvėje

Ilgus metus gyvenusi Italijoje, ji teigia, kad „gyvos gatvės“ praktika užsienyje įprasta: „Toje pačioje Romoje neįsivaizduojama, kad Trastevere rajonas būtų pravažiuojamas. Taip, ten virš barų gyvena žmonės, yra netgi vaikų darželis, bet automobilių srautas neleidžiamas".

„Manau, tas vakaras puikiai įrodė, kad Vilniui labai reikia tokios erdvės. Jei gatve nevažinėtų automobiliai, festivalius tikrai rengtume kiekvieną vasaros savaitgalį“, – žada baro „Bromas“ vadovas Rokas Rupeikis.

Jeigu bendruomenė neprieštarautų tokiems eismo ribojimams, jie būtų įvesti baigus rekonstruoti gatvę.

Jis kaip ir kitų maitinimo įstaigų atstovai, norėdami, kad gatvė taptų uždara arba bent jau aptverta specialiais stulpeliais, kurie esant reikalui pakiltų ir ribotų automobilių srautą, žada rinkti Savičiaus g. gyventojų parašus ir teikti juos miesto savivaldybei.

Pastaroji verslininkų iniciatyvą vertina pakankamai teigiamai.

„Savivaldybė svarstys verslininkų pasiūlymą, įtraukiant ir Savičiaus gatvės bendruomenę, nes šioje gatvės atkarpoje gyvena daug gyventojų, kurie statosi automobilius gatvės kiemuose. Jeigu bendruomenė neprieštarautų tokiems eismo ribojimams, jie būtų įvesti baigus rekonstruoti gatvę", – teigia Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Neringa Kolkaitė.

Bent jau keli gyventojai eismo ribojimus palaiko. 15min kalbinta Savičiaus g. gyventoja Erika, kurios buto langai atsiveria ne į rekonstruojamą gatvę, o į kiemą, sako pritarianti verslininkų iniciatyvai. Jai antrina Savičiaus g. 10 gyventoja Loreta. „Puiki idėja!" – siųstame laiške rašo ji.

Savičiaus gatvės rekonstrukciją planuojama užbaigti šią vasarą.

Gyvenate Savičiaus gatvėje? Rašykite 15min@15min.lt ir išreikškite savo nuomonę apie verslininkų užmojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius