-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 03

Saviizoliacija dėl COVID-19 grėsmės medikams stipriai kirto per kišenę

Dėl koronaviruso grėsmės saviizoliuotis turėję dešimtys medikų gavo gerokai mažesnes algas, nes išmoka kasdien savo sveikata rizikuojantiems ir net ligos židiniuose dirbantiems gydytojams skaičiuojama lygiai, kaip ir bet kuriems kitiems darbuotojams. Santaros klinikų gydytojams atstovaujančio Valdo Pečeliūno duomenimis, dėl saviizoliacijos atlygis mažėjo apie 30 proc., bet pasitaikė atvejų, kai alga siekė tik pusę buvusios. Medikai prašo kompensuoti praradimus, bet atsakymo kol kas – jokio.
Medikai, kovojantys su koronavirusu
Medikai, kovojantys su koronavirusu / Vidmanto Balkūno nuotr. (VUL Santaros klinikos)

Nepaisant to, kad medikui turėti rizikingą kontaktą darbe grėsmė yra gerokai didesnė nei kitiems, išmoka už saviizoliaciją medikams skaičiuojama lygiai taip pat, kaip bet kuriems kitiems darbuotojams, – išimčių nėra.

„Statistikos nevedėme, tačiau (algos mažėjo, – aut.) nuo 30 procentų, bet gali būti ir gerokai daugiau – virš 50 proc. Jei žmonės dirbo gaudami priedus, gana solidūs tie atlyginimai, tada gaunamą algą labai stipriai nupjauna vadinamosios lubos“, – 15min pasakojo Santaros klinikų gydytojams atstovaujantis V.Pečeliūnas.

Pašnekovo teigimu, Santaros klinikose buvo keliolika medikų, kurie rizikingą kontaktą turėjo ne kur nors parduotuvėje ar užsienyje, o darbo vietoje ir dėl to turėjo saviizoliuotis.

Ir pats elgesys nėra sąžiningas, nes buvo pažadėję

V.Pečeliūnas pabrėžė, kad būna tokių situacijų, kai nėra laiko aiškintis, ar pacientas užsikrėtęs koronavirusu, ar ne – jį reikia gaivinti.

„Reikia motyvuoti žmones eiti į židinius. Tai darosi problema, nes pradžioje buvo to entuziazmo, žmonės geranoriškai ėjo, bet yra ir kiti darbai, yra pavojus, yra nuovargis, ir jeigu tu dirbi, eini, aukojiesi, o kiti nebūtinai aukojasi – Lietuvoje tokio masto nėra, kad visi turėtų dirbti, galiausiai nebelieka motyvo stengtis. Ir pats elgesys nėra sąžiningas, nes buvo pažadėję“, – nusivylimo neslėpė pašnekovas.

J.Kunigiškytės nuotr./Valdas Pečeliūnas
J.Kunigiškytės nuotr./Valdas Pečeliūnas

Jo teigimu, kovo mėnesį medikai tarėsi su valdžia, pateikė reikalavimus, kurie, V.Pečeliūno vertinimu, buvo nuosaikūs. Vieniems buvo pritarta, kitiems ne, tačiau, anot medikų atstovo, tiek SADM, tiek SAM žadėjo, kad socialinėmis medikų garantijomis bus pasirūpinta.

„Dalis pažadų buvo ištesėti, bet ne visi. Problema išlieka, kad žmonės nukenčia finansiškai, ir tai yra būtent tie žmonės, kurie dirba su COVID-19, mes siekiame, kad taip nebūtų medikams, kurie dirba su infekuotais pacientais“, – pabrėžė jis.

Saviizoliacijai naudojo ir kasmetines atostogas

Kai kuriose ligoninėse į saviizoliaciją turėjusiems išeiti medikams buvo leista tuo metu eiti kasmetinių atostogų.

Taip pasielgė ir Ukmergės ligoninės chirurgas ir COVID-19 skyriaus vadovas Nikas Samuolis, kai koronavirusas atkeliavo į Ukmergės ligoninę.

Jis pats pradžioje buvo išėjęs atostogų, tačiau vėliau, nepraėjus saviizoliacijos laikotarpiui, gavo pasiūlymą dirbti nuotoliniu būdu.

Asmeninė nuotr./Ukmergės ligoninės chirurgas Nikas Samuolis
Asmeninė nuotr./Ukmergės ligoninės chirurgas Nikas Samuolis

N.Samuolio teigimu, Ukmergės ligoninėje labai aktyviai veikė profesinė sąjunga, tad, jo žodžiais, medikai čia „dar neblogai išsisuko“. Medikas neslėpė, kad pradžioje daug gydytojų į saviizoliaciją pateko dėl to, kad trūko apsaugos priemonių.

Išmoka už saviizoliaciją – tokia pat kaip ligos

Kaip 15min teigė socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja Eglė Samoškaitė, saviizoliacijos išmoka mokama pagal Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą.

Pagal jį ligos išmoka, kai žmogus neserga, bet turi pralaukti inkubacinį periodą, siekia 62,06 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“, tai yra 80 proc. nuo atlyginimo „į rankas“. Tačiau ši išmoka turi „lubas“, kurios, 15min skaičiavimu, šiuo metu siekia 1555 eurus „į rankas“.

Suprasti akimirksniu

  • Ligos išmoka dėl saviizoliacijos, kai asmuo neserga, bet turi pralaukti inkubacinį periodą: 62,06 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“ (80 proc. nuo atlyginimo „į rankas“) – visiems.
  • Ligos išmoka, kai asmuo serga: 62,06 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“ (80 proc. nuo atlyginimo „į rankas“) – visiems gyventojams. 77,58 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“ (100 proc. nuo atlyginimo „į rankas“) – medikams, pareigūnams, socialiniams darbuotojams ir visiems, kurie apsikrėtė vykdydami profesinės veiklos funkcijas, pagal kurias neišvengiamas kontaktas su užkrečiamąją liga sergančiu asmeniu.
  • Apskaičiuoti išmokos lubas nėra labai paprasta. Maksimalus kompensuojamasis uždarbis ligos išmokai apskaičiuojamas taip: imame 2 VDU, galiojusius užpraėjusį ketvirtį, tada dauginame iš procento (jei suserga COVID-19, dauginame iš 77,58 proc.; jei saviizoliacija – dauginame iš 62,06 proc.). Gaunam išmoką „ant popieriaus“. Nuo išmokos „ant popieriaus“ nusiskaičiuoja 15 proc. GPM ir 6 proc. PSD.

E.Samoškaitė teigė, kad Santaros klinikų gydytojų sąjunga, Santaros klinikų slaugos darbuotojų profesinė sąjunga bei Santaros klinikų medicinos darbuotojų profesinė sąjunga kreipėsi į SAM ir SADM prašydami įtvirtinti 100 proc. apmokėjimą dėl saviizoliacijos, kai asmuo neserga.

Tačiau SADM nuomone, padidinti ligos išmokas atskiroms profesinėms grupėms dėl saviizoliacijos būtų nelabai tikslinga, nes saviizoliacija nėra liga ir asmuo nepraranda savo sveikatos, jam nereikia gydytis. Šiuo atveju kalbama apie Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą.

Tačiau SADM neprieštarauja kitokiam variantui, kurį pasiūlė medikai, – keisti Žmonių užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymą, kad medikai būtų valstybės lėšomis draudžiami dėl laikino nedarbingumo, kai prireikia izoliuotis.

„Dėl šio įstatymo keitimo nuomonę turėtų pareikšti SAM. SADM tam neprieštarautų“, – 15min atsakymuose teigė E.Samoškaitė.

Medikų atstovas: nuolat patiriame kaltinimus ir įtarimus

V.Pečeliūno teigimu, į SADM ir SAM medikų profsąjungos kreipėsi gegužės 22 dieną.

Atsakymo negavome. Buvo pranešta tik, kad raštas perduotas ministrams – ir vienam, ir kitam.

„Atsakymo negavome. Buvo pranešta tik, kad raštas perduotas ministrams – ir vienam, ir kitam, laukiame atsakymo. Tikėjomės praėjusią savaitę sulaukti, nes čia nėra kažkoks labai sudėtingas klausimas“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Medikų atstovo teigimu, jų prašymą įgyvendinti galima ir nekeičiant įstatymų: „Geranoriškai žiūrint, galima papildyti priedų mokėjimo tvarką, išmokant kompensacijas žmonėms, kurie dėl saviizoliacijos gavo nedarbingumo lapelį ir gavo sumažėjusią algą. Variantų yra, tiesiog reikia geranoriškumo. Mes geranoriškai kreipėmės, deja, tiesiog jokio neturime atsakymo.“

V.Pečeliūnas atkreipė dėmesį, kad toks prašymas daug pinigų nekainuotų, tačiau visa tai, kas vyksta, nerodo geranoriškumo.

„Nuolat patiriame kaltinimus, įtarimus, kad jūs kažką blogai darote, kažko per daug norite“, – apgailestavo jis.

Ministras nesupranta, kaip medikai gali uždirbti mažiau

15min su klausimais apie išmokas į saviizoliaciją patekusiems medikams į SAM kreipėsi dar praėjusį ketvirtadienį, tačiau atsakymo iki šiol nesulaukė. Jei ministerija pateiks komentarą, straipsnį papildysime.

Aurelijus Veryga antradienį nusistebėjo, kaip medikai gali gauti mažesnes algas.

„Kaip jie gali mažėti, jeigu įstaiga, nepaisant to, ar dirba, ar ne, gauna tuos pačius pinigus. Net ne tuos pačius, o dar padidintus! Atlyginimams didinti pinigai buvo skirti. Tai kokiu būdu jie sugeba tuos mažesnius atlyginimus gauti?“ – antradienį Seime žurnalistams sakė ministras, kurį cituoja BNS.

Taip jis sureagavo į medikų profsąjungų skundus, kuriuos šie antradienį išsakė opozicinei konservatorių frakcijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius