-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 27

Savivaldos rinkimai: kodėl svarbu juose dalyvauti

Per pastaruosius dešimt metų Lietuvos piliečių aktyvumas dalyvaujant rinkimuose ir, ypatingai, savivaldos itin sumažėjo. Tačiau politologai atkreipia dėmesį, kad pareikšti savo nuomonę renkant vietos valdžios atstovus – labai svarbu, nes nuo pastarųjų labiausiai priklauso žmogaus kasdienybė.
Rinkimų apylinkė
Balsavimas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Pirmiausia svarbu žinoti, kad vietos valdžia yra arčiausiai žmonių ir kad jos sprendimai turi didžiausią įtaką paprastų žmonių gyvenimui: pradedant sprendimais dėl mokesčių už šilumą, elektrą, šiukšlių išvežimą ir t. t.  Visa tai sprendžia vietos valdžia, nes tai yra jos kompetencijos laukas“, – politologas Algis Krupavičius 15min.lt vardino savivaldos rinkimų svarbą.

Pasak jo, ne mažiau svarbu tai, kad rinkimuose nedalyvaujantys ir savo nuomonės nepareiškiantys žmonės leidžia svarbų sprendimą priimti tiems, kurie ateina balsuoti. „Tie, kurie nesudalyvaus rinkimuose, paprasčiausiai neturės galimybės išreikšti savo nuomonės ir pareikšti savo pasirinkimo“, – pabrėžė A.Krupavičius.

Vietos valdžia yra arčiausiai žmonių ir kad jos sprendimai turi didžiausią įtaką paprastų žmonių gyvenimui: pradedant sprendimais dėl mokesčių už šilumą, elektrą, šiukšlių išvežimą.Galiausiai, jo įsitikinimu, atėjo pats laikas Lietuvos žmonėms būti aktyviems. „Pastaruosius dešimt metų Lietuva tapo viena iš politiškai pasyviausių visuomenių. Apatija išaugo. Mes esame vieni iš paskutinių Europoje net ir tarp naujųjų demokratijų. Pagaliau atėjo laikas būti aktyvesniems ir aktyviai balsuoti rinkimuose“, – kalbėjo politologas.

Paklaustas, kas, jo manymu, lemia, kad skirtingose Lietuvos savivaldybėse politikai labai skirtingai tvarkosi, t. y., pavyzdžiui, vienose savivaldybėse šilumos kainos yra daug didesnės, nei kitose politologas teigė, kad įvairūs sprendimai priklauso nuo to, kaip vietos valdžiai pavyksta bendradarbiauti su  bendruomene, su vietos verslu.

„Tačiau svarbiausias dalykas – vietos valdžia turi turėti viziją, strategiją. Ką jie padarys ir kaip jie padarys. Labai svarbus žinojimas, kaip tą strategiją įgyvendinti. Ir, deja, labai dažnai vietos valdžiai šio žinojimo trūksta“, – kalbėjo A.Krupavičius.

Jo teigimu, svarbūs ir vietos valdžios politikų santykiai su centrine valdžia ir gebėjimas įtikinti tam tikrų projektų įgyvendinimo svarba. „Tai esminiai dalykai, lemiantys vietos valdžios sėkmes arba nesėkmes“, – kalbėjo politologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius