Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 26 /13:23

Savivaldybė kviečia grįžti savanorius į Vilniaus oro uostą: darbo bus mažiau, bet pagalbos dar reikia

Trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybėje buvo sušauktas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis, kuriame spręsta, ar savanoriai gali tęsti darbus Vilniaus oro uoste, mat esą paaiškėjo, kad neužtikrinamas jų saugumas. Po posėdžio administracijos direktorius Povilas Poderskis sušvelnino vakarykštį toną – savanoriai kviečiami grįžti. Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovės Rolandos Lingienės, pagalbos trūksta.
Povilas Poderskis
Povilas Poderskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Papildyta Raudonojo kryžiaus ir Maltos ordino komentaru.

Po posėdžio P.Poderskis teigė, kad jame buvo „išsiaiškinta dėl apsaugos“ ir nuspręsta, kad savanorius pagalbą teikiančios organizacijos pačios galės nuspręsti, ar grįžti dirbti į oro uostus. Jis taip pat paminėjo, kad darbo nuo šiol turėtų šiek tiek sumažėti.

„Pasikeitė apklausos formų pildymo tvarka. Jos bus supildytos skrydžio metu. Imlumas darbo nėra toks didelis, tų žmogiškųjų pajėgumų ant žemės ne tiek daug reikės. Visuomenės sveikatos centro specialistų turbūt vis tiek neužteks, tai mes duodame Visuomenės sveikatos biuro žmones ir savanorius“, – 15min teigė jis.

Koronaviruso užsikrėtimo galimybė oro uoste vertinama kaip labai maža

Pasak administracijos direktoriaus, kartu komisijos posėdyje buvo nuspręsta padidinti miesto civilinės parengties lygį. Tai reiškia, kad nuo šiol kai kurias rekomendacijas keis įsakymai, atsakingų institucijų asmenims nebėra leidžiama išeiti atostogų.

Ekstremalios padėties sostinėje skelbti dar nesiruošiama, laukiama Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos sprendimo.

Pasak NVSC atstovės R.Lingienės, antradienį pasirodžiusi informacija, kad savanoriai esą nėra apsaugoti, yra paskleista neatsakingai ir neatitinka tikrovės.

„Norėčiau visiškai atsakingai pasakyti, kad viešoj erdvėj pasirodė visiška nesąmonė. Jeigu ji buvo padaryta netyčia, tai dar galima suprasti, bet jeigu tyčia, tai vertinčiau kaip kenkimą.

Labai atsakingai galiu pasakyti, kad visi savanoriai ir darbuotojai, dirbantys oro uostuose, yra aprūpinti visomis būtinomis ir netgi daugiau nei būtinomis apsaugos priemonėmis. Taip pat prašome jas dėvėti ir nedėvinčius išeiti“, – sakė specialistė.

„Koronaviruso užsikrėtimo galimybė oro uoste vertinama kaip labai maža“, – pridėjo ji.

VIDEO: Specialistės patarimai, kaip apsisaugoti nuo koronaviruso

R.Lingienės teigimu, kol nėra sulaukta atsakymų, ar Raudonojo kryžiaus bei Maltos ordino savanoriai grįš padėti budėti oro uostuose, pagalbą teikia Šaulių sąjunga bei Visuomenės sveikatos biuras.

Ji taip pat pažymėjo, kad savanoriais tapti gali visi norintys. Atvykusieji padėti bus specialiai apmokyti.

15min susisiekus su Raudonojo kryžiaus generaline sekretore Gintare Guzevičiūte, ji patikino, kad draugija grįžta tęsti darbus. Toks sprendimas buvo priimtas išgirdus NVSC specialistų argumentus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintarė Guzevičiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintarė Guzevičiūtė

Tiesa, antradienio savivaldybės raštas dirbančiųjų mažų mažiausiai nepadrąsino.

„Ši visa situacija motyvacijos tikrai vienaip ar kitaip tikrai nepadidino, bet savanoriai išlieka motyvuoti. Jie nori prisidėti prie šios padėties sprendimo, prie žmonių nuraminimo, skirti savo energijos“, – teigė ji.

Maltos ordino atstovai taip pat patikino planuojantys tęsti budėjimus. Anot organizacijos generalinės sekretorės Dalios Kedavičienės, saugumo priemonių savanoriams yra pakankamai.

„Mes esame nusprendę tęsti darbus, bent jau šią savaitę. Kadangi čia savanoriai, nenurodysi, kad visą laiką dirbtų, tenka pagal galimybes, o paskui bus matyti. Manome, kad apsaugos priemonių savanoriams yra pakankamai, tikrai gauna ir respiratorius, pirštines, ir chalatus. Jaučiamės stipriai“, – sakė Maltos ordino vadovė.

VIDEO: Koronaviruso atėjimas – tik laiko klausimas?

Susirūpino savanorių apsauga

Antradienį savivaldybės administracija išsiuntė raštą savanorystę teikiančioms organizacijoms išreikšdama susirūpinimą žmonių saugumu.

Pasak jos vadovo Povilo Poderskio, norėta įspėti, kad galimai neužtikrinama savanorių sveikata.

„Pirmadienį po Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos paaiškėjus, kad nėra taikomos jokios asmeninės apsaugos priemonės ir jos neapsaugo nuo užkrėtimo, mes (...) informavome savanorius, kad jų saugumas nėra galimai užtikrintas. Ir jie nusprendė atsitraukti“, – 15min teigė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Poderskis

Į raštą Raudonojo kryžiaus ir Maltos ordino vadovai sureagavo skirtingai. Pirmieji antradienį vakare nusprendė nebesiųsti savanorių į Vilniaus oro uostą, o „maltiečiai“ – nuvyko, tačiau sprendimas esą yra laikinas.

„Šiandien (antradienį, – red.) dar taip, toliau žiūrėsim“, – sakė „maltiečių“ Civilinės saugos koordinatorius Robertas Svidinskas.

Visos naujienos apie koronavirusą specialiame 15min polapyje

Pasak NVSC atstovės R.Lingienės, savanoriai yra aprūpinami visa reikalinga apsauga. Be to, rizika užsikrėsti nuo grįžtančių žmonių yra labai maža.

„Tie žmonės, jeigu ir būtų užsikrėtę, jie yra pavojingi, užkratą gali perduoti paskutinėmis inkubacinio periodo dienomis, kas, manoma, yra keturiolika ar netgi daugiau dienų. Dabar grįžta po savaitės slidinėjimo ar savaitgalio pabuvimo, tai yra visiškai neįmanomas atvejis, kad jie būtų užkrečiantys“, – kalbėjo R.Lingienė.

Šiaurės Italija pavojingumu prilyginta Kinijai

Pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių situacijų operacijų centras išplėtė vadinamąjį atvejo apibrėžimą ir į jį įtraukė kelis šiaurinės Italijos regionus.

Tai reiškia, kad nuo šiol visuomenės sveikatos specialistai turės teisę tikrinti grįžusiųjų iš Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos asmenų sveikatą. Atvykusiems taip pat jiems yra siūloma 14 dienų saviizoliacija – arba tą laikotarpį dirbti iš namų, arba paprašyti nedarbingumo lapelio.

Šiaurės Italiją įtraukti į pavojingų vietovių sąrašą prisireikė tuomet, kai žaibiškai pradėjo didėti užsikrėtusiųjų ir mirusių nuo koronaviruso atvejų. Pirmadienį buvo žinoma apie 5 mirtis ir per 150 užsikrėtusiųjų, trečiadienio rytą šie skaičiai padvigubėjo – 11 mirčių ir virš 300 sergančių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius