-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 21

Savivaldybės ieško būdų, kaip teikti išblaivinimo paslaugas

Lietuvos savivaldybės suka galvas, kaip vėl pradėti teikti išblaivinimo paslaugas.
Nakvynės namai „Sala“
Nakvynės namai „Sala“ / „Scanpix“ nuotr.

Utenos savivaldybės sudaryta komisija, nagrinėjanti galimybes išblaivinimo įstaigai steigti, teigia susidūrusi su finansiniais ir teisiniais sunkumais.

„Policijos atstovai mus informavo, kad blaivyklos įstaigų negalima steigti, nes neleidžia normatyvinė bazė“, – BNS sakė šios komisijos narys, Utenos rajono savivaldybės ekonominės plėtros ir projektų valdymo skyriaus vedėjas Algirdas Gildutis.

„Galvojome, kad blaivykloms išlaikyti bus galima kažkiek panaudoti teritorinių ligoninių kasų lėšų, bet, pasirodo, dėl to, kad įstaiga bus ne medicininė, to daryti negalima“, – teigė A.Gildutis.

Speciali Utenos savivaldybės komisija, apsvarsčiusi visas įmanomas galimybes, nutarė rajono valdžiai siūlyti išblaivinimo paslaugą teikti įsteigiant nakvynės namus prie jau veikiančios savivaldybės įstaigos ir juose teikti išblaivinimo paslaugą.

Ši paslauga būtų teikiama iš savivaldybės ir valstybės biudžetų lėšų. Tam numatyta sukurti 11 darbuotojų etatus.

Pasak A.Gildučio, dėl blaivyklų klausimo savivaldybių tarybos patiria spaudimą iš šalies medikų, nes policijos pareigūnai nežino, ką daryti su girtais asmenimis, ir veža juos į ligoninių priėmimo skyrius.

Blaivyklos buvo panaikintos stojant į Europos Sąjungą dėl prieštaravimo pagrindinėms žmogaus teisėms ir laisvėms, nes asmens išvežimas į blaivyklą gali būti traktuojamas kaip neteisėtas žmogaus laisvės apribojimas.

„Reikėtų rimtos Teisingumo ministerijos ir kitų teisininkų atliktos teisės aktų analizės, kaip išblaivinimo paslaugą atlikti taip, kad ji nepažeistų žmogaus teisių“, – BNS sakė Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėja savivaldybių administravimo klausimais Vida Ablingienė.

Anot V.Ablingienės, 2009 metais Seimo iniciatyva buvo sudaryta darbo grupė, ketinusi pasiūlyti savivaldybėms steigti blaivyklas prie nakvynės namų. Tačiau nakvynės namai dirba tik naktį, o išblaivinimo paslauga turėtų būti teikiama visą parą, be to, blaivykloje būna agresyvių žmonių ir reikalinga apsauga juos sutramdyti, tad reikėtų kurti visai kitokios struktūros įstaigą.

Praėjusių metų gruodį posėdžiavusi darbo grupė nerado jokio šio klausimo sprendimo, kadangi savivaldybės krizės metu lėšų blaivykloms steigti neturi.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius