Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 02 18

Savivaldybės įmones dusina skolos

Strateginės savivaldybės įmonės (SĮ) merdi nesugebėdamos atiduoti skolų tiekėjams – savivaldybė joms neperveda dešimčių milijonų litų. Miesto valdžia skolų neneigia, tačiau tikina, kad sostinė dar nėra prasiskolinusi „iki ausų“.
Savivaldybės įmonės skendi milijoninėse skolose – didžiausių iki 80-90 mln. Lt perlaidų laukia socialines paslaugas tiekiančios miesto įmonės.
Savivaldybės įmonės skendi milijoninėse skolose – didžiausių iki 80-90 mln. Lt perlaidų laukia socialines paslaugas tiekiančios miesto įmonės. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Bendra savivaldybės skola miesto įmonėms, bankams ir kitiems kreditoriams siekia apie 767 mln. Lt. Daugiausia Vilniaus savivaldybė įsiskolinusi statybininkams ir socialines paslaugas teikiančioms miesto įmonėms. Tikimasi, kad patvirtinus šių metų biudžetą savivaldybė gegužę pradės pervedinėti pinigus, nes kitu atveju įmonėms gali grėsti bankrutuoti. „Patys esame paėmę paskolų, kad atsiskaitytume su darbuotojais ir kitais kreditoriais. Negavus pinigų liks tik pasitraukti“, – tikino „Vilniaus kapitalinės statybos“ direktorius Modestas Valacka.

Dar pernai gruodį bendrovė bandė pasiskolinti papildomus 30 mln. Lt, tačiau norinčiųjų suteikti paskolą nebeatsirado. „Savivaldybei pačiai teko laiduoti ir skolintis pinigų iš banko, kitaip būtų sustoję projektai. Tokių pavyzdžių yra ir daugiau, tačiau padėtis tikrai nėra tragiška“, – tikino savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas.

Anot jo, situacija kritiška tik socialines paslaugas teikiančiose savivaldybės bendrovėse – čia įsiskolinimai gilėja metai iš metų. „Tokios sritys kaip gatvių valymas ar keleivių vežimas yra nuostolingos. Vien autobusai ir troleibusai važiuodami vienu maršrutu per metus patiria nuo 300 tūkst. iki 3,5 mln. Lt“, – aiškino G.Paluckas. Viešojo transporto įmonėms savivaldybė jau yra skolinga apie 87 mln. Lt.

Negaudamos lėšų įmonės sukasi kaip išmano. „Kol pinigų nėra, įmonės turi skolintis, kad galėtų sumokėti už kurą, atsiskaityti su darbuotojais bei sumokėti mokesčius valstybei, kuri iš esmės yra skolinga tai pačiai įmonei“, – aiškino SĮ „Susisiekimo paslaugos“ generalinis direktorius Vaidotas Antanavičius.

Pasiskolinusios apyvartinių lėšų savivaldybės įmonės moka palūkanas bankams – taip skola kasmet gilėja.

„Bankai mums skolinti nebenori. Pernai turėjome bėdų – buvo pasiektas 8 mln. Lt. banko paskolos limitas. Tačiau dabar skolos jau aplygintos“, – sakė bendrovės „Grinda“, atsakingos už miesto gatvių priežiūrą, vadovas Algimantas Vilūnas.

Skolintis dar galima

„Kaip ir visas verslas, savivaldybė gyvena į priekį – skolinasi šiandien, kad geriau gyventų rytoj. Iš bendros maždaug 767 mln. Lt skolos bankams miestas yra skolingas 372,5 mln. Lt. Šie pinigai paimti investicinėms programos“, – pasakojo savivaldybės Finansų departamento direktorius Edmundas Kačkus.

Anot finansų specialisto, miesto skolos lyginant su biudžeto dydžiu siekia apie 50 proc. „Bankai dar linkę skolinti iki 70 proc. santykio ribos, tad miestas tikrai nėra prasiskolinęs iki ausų“, – tikino E.Kačkus.

Pagal sostinės valdžios strategiją, skolų atidavimui lėšų numatoma kasmet sudarinėjant biudžetą. Tiesa, pirmiausia pinigai bus skirti bankams ir kitiems kreditoriams. „Tik aplyginus „išorės“ skolas, bus atsiskaitoma su savivaldybės įmonėmis“, – sakė E.Kačkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius