Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 06

Savivaldybės jau negalės be reikalo vilkinti statybos leidimų išdavimo proceso

Nuo šiol statybas planuojantiems gyventojams ir investuotojams nereikės nepagrįstai ilgai laukti, kol bus išduotas statybos leidimas, ar baimintis, jog dėl neaiškių priežasčių negaus jo visai – Aplinkos ministerija įvedė statybos leidimų išdavimo kontrolę.
Verslo pastato statybų pradžia Vilniuje
Statybų pradžia Vilniuje / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Įtarę, kad savivaldybės minėtą procesą vykdo ne pagal įstatymus, statytojai galės kreiptis į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (VTPSI), o ši, nustačiusi netinkamą elgesį, ne tik išduos leidimą pati, bet ir skirs baudą savivaldybei. „Visų pirma tai – palengvinimas investuotojams ir gyventojams, o antra – „saugiklis“ nuo valdininkų užgaidų ir sukčiavimų“, – patikslintą statybos techninį reglamentą (STR) komentavo aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Palengvinimas ketinantiems statyti

V.Mazuronis teigė, kad STR korekcijos buvo padarytos visų pirma norint palengvinti investuotojų, statytojų ir projektuotojų dalią. Valdininkai neretai vilkina minėto dokumento išdavimo procesą, siuntinėja žmogų nuo vienos institucijos į kitą, kartais statybų leidimas būna neišduodamas nepagrįstai. Aplinkos ministras teigė, kad nuo šiol minėtų procesų pagrįstumą ir teisėtumą statytojų prašymu tikrins VTPSI.

„Investuotojams ir gyventojams bus lengviau. Nuo šiol, jei savivaldybė dėl kokių nors priežasčių neišduoda statybų leidimo arba motyvai, dėl kurių jis neišduotas, statytojui atrodo nepagrįsti, dėl, vadinkime, kabinėjimosi jam neteks kreiptis į teismus, kur procesas užrukdavo metų metus, jis galės pranešti VTPSI. Šios įstaigos specialistai peržiūrės ir įvertins, ar trukdžiai vyko dėl teisiškai numatytų dalykų ar dėl kieno nors užgaidų ar norų. O tokių atvejų Lietuvoje yra. Aišku, ne visose savivaldybėse – tik kai kuriose. Ir jeigu pasirodys, kad leidimas neišduotas ne teisiniu pagrindu, VTSI išduos jį pati, o tam, kas nusižengė, bus skirta administracinė nuobauda“, – kalbėjo V.Mazuronis.

VTPSI specialistai peržiūrės ir įvertins, ar trukdžiai vyko dėl teisiškai numatytų dalykų ar dėl kieno nors užgaidų ar norų, – kalbėjo V.Mazuronis.

Ne tik palengvinimas, bet ir saugiklis

V.Mazuronis teigė, kad STR patikslinimas sumažins korupcijos ir neteisėto kabinėjimosi galimybę. Aplinkos ministras pabrėžė, kad tai nėra noras bausti, tai – prevencija. Tie, kurie dirba kaip pridera, juk gali būti ramūs. „Svarbiausia, kad statybos leidimai nebepriklausytų nuo kieno nors įnorių ar savanaudiškų paskatų“, – tikino vyras.

Paklaustas, ar yra žinių, kad minėti dalykai iš tiesų vyksta, ministras tikino, jog atmesti to tikrai negali: „Pasakyti, kad ne – tikrai negaliu. Noriu pabrėžti, kad tiesiog siekiame tvarkos ir teisingumo investuotojams ir statytojams labai svarbioje srityje.“ Aplinkos ministras pridūrė, kad bus kovojama būtent su nepagrįstais ir nemotyvuotais statybų leidimo išdavimo vilkinimais.

Savivaldybės administracija turi priimti ar įregistruoti su visais reikiamais dokumentais pateiktą prašymą išduoti statybos leidimą per 10 darbo dienų nuo jo pateikimo. Jei leidimas neišduodamas dėl nepagrįstų priežasčių, planuojantieji statybas gali kreiptis į VTSPI. Inspekcija gali padėti ir tuo atveju, jei per 20 dienų po minėto dokumento neišdavimo statytojas nėra informuojamas apie sprendimo priežastis.

Aplinkos ministerija primena, kad statybų procesai turi būti vykdomi pagal Lietuvos Respublikos įstatymus. Darnus, sklandus ir racionalus teritorijų planavimas svarbus ne tik žmonėms, bet ir gamtai. Chaotiška miesto plėtra gali pakenkti įvairiais būdais saugomoms teritorijoms, gamtos ir kultūros paveldui.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius