Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 20

Savivaldybės neskuba įrengti maisto atliekų konteinerių – gali sulaukti baudų

Savivaldybės įpareigotos nuo šių metų sudaryti galimybę gyventojams rūšiuoti bioskaidžias ir maisto atliekas. Jos turi būti renkamos didesniuose kaip 50 tūkst. gyventojų miestuose. Tačiau Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje tokių konteinerių gyventojai neturi. Aplinkos ministerija svarsto apie baudas savivaldybėms.
Karoliniškėse įrengiami požeminiai konteineriai
Požeminiai konteineriai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Nuo 2018 m. vasaros atskirai maisto atliekas imta rinkti Alytaus regione. Gyventojams išdalyti 6 tūkst. individualių konteinerių, o prie daugiabučių namų 400 konteinerių turėtų būti įrengti vėliau. Atliekas perdirbus biologinio apdorojimo įrenginiuose išgautos dujos naudojamos elektrai gaminti. Taip pat atliekos gali būti kompostuojamos.

„Kadangi surenkam maisto atliekas, tai suretinom mišrių atliekų surinkimą ir surinkimo kaštai liko tie patys. O apdorojimo kaštai ir šiuo metu yra patiriami. Tai tikrai nepabrangina atliekų tvarkymo sistemos“, – pasakojo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

A.Reipas teigia, kad sunkiausia įtikinti gyventojus atskirai rūšiuoti maisto atliekas. Gyventojai už atliekų rūšiavimą, bet sako, jos per retai išvežamos.

„Apsimoka rūšiuoti, gal ir geriau taip, negu čia sumeta viską. Ypatingai vasarą, tai čia ir kvapas būna nuo tų šiukšliadėžių. O kai surūšiuosi, tai visai kitaip atrodys“, – kalbėjo Prienų gyventoja Aldona Marčiulynienė.

„Pas mus žmonių daug ir mes neišsivežam, neužtenka, tenka į maišus dėti ir per retai veža“, – skundėsi Alytaus gyventojas Vladas Rauš.

„Maisto atliekų konteineris yra nė karto nevežtas dar. Praeitais metais jį atvežė kažkur tai liepos mėnesį. Kai atvežė, ir stovi jis nevežtas“, – pasakojo Prienų gyventoja Aldona Smolskienė.

Vilniuje naujai įrengiamose atliekų surinkimo aikštelėse jau yra ir atskirų konteinerių maisto atliekoms, tačiau jie kol kas uždaryti. Rengiamos viešojo konkurso sąlygos šioms atliekoms rinkti ir tvarkyti.

„Atskiras atliekų surinkimas, manau, prasidės realiai turbūt nuo vasaros pradžios, tikėtina. Tam reikia pasirengti atitinkamai, nėra sukurti pajėgumai šiai dienai absoliučiai jokie. Dauguma, ypač daugiabučiuose gyvenantys, nelabai turės ir norės turbūt tas atliekas rinkti ir atskirti“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Valdas Juodis.

Klaipėdos regione atskirų konteinerių maisto atliekoms nėra. Atliekų tvarkymo centro atstovė sako, kad parengė studiją, kurioje numatytos keturios alternatyvos, o spręs miesto politikai.

Kaunas taip pat žada neskubėti. Parengė studiją, kurioje svarbiausia – sąnaudos ir ekonominė nauda.

Aplinkos ministerijos atstovė teigia, kad už maisto atliekų rinkimą atsakingos savivaldybės.

„Aplinkos ministerija, tiesą pasakius, svarsto numatyti galbūt ir baudas. Gyventojams nemokamai turi būti užtikrinamas konteineriai, tai už tai imti mokesčius savivaldybės negali, bet jau surinkimas, apdorojimas ir kiti dalykai, tai jau tikrai priklausys nuo savivaldybių“, – kalbėjo Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vadovė Agnė Bagočiutė.

Visos Europos Sąjungos valstybės nuo 2024 m. privalo atskirai surinkti bioskaidžias ir maisto atliekas, bei jas apdoroti. Pasak Aplinkos ministerijos, savivaldybės tai daryti ankščiau, nuo šių metų, buvo įpareigotos, kad Lietuva iki numatyto laiko būtų tinkamai pasirengusi, o gyventojai jau įpratę tokias atliekas rūšiuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius