Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 15

Savivaldybės prieigose rinkosi plovyklos statyboms nepritariantys kauniečiai

Plakatais apsiginklavęs būrelis Kauno Šančių gyventojų penktadienį rinkosi prie miesto savivaldybės. Gyventojai priešinasi verslininkų planams Juozapavičiaus prospekte statyti automobilių plovyklą. Akcijos organizatorių teigimu, projektas pažeidžia socialinį ir istorinį rajono kontekstą.
Protesto akimirkos
Protesto akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Matome, kad Šančiuose vyksta plėtra, kuri nepaiso jokio konteksto. Tai yra urbanistinis paveldas, istoriškai susiklostęs mažaaukščių namų rajonas. Ateinantis kapitalas mūsų atžvilgiu elgiasi neatsakingai. Šalia stovi gyvenamieji namai, o tarša, cheminė ir vizualinė, neišvengiama. Mes nesutinkame su verslininkų planais ir sakome, kad su tuo nesitaikstysime“, – 15min teigė viena iš akcijos organizatorių Elena Vanagaitė.

Organizatoriai stebisi, kad ruošiant projektą nebuvo atsižvelgta į tai, kad visai šalia stovi unikali modernistinė Šančių sinagoga.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Numatoma plovyklos pastatymo vieta
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Numatoma plovyklos pastatymo vieta

„Planuojamoje statybų vietoje iki 2018 metų stovėjo Šančiams būdingas 20 a. pradžios medinis namas, kadaise buvusi Šančių biblioteka, o pastarąjį dešimtmetį – smulkūs vietinių gyventojų verslai: daržovių parduotuvė, siuvykla, kirpykla. Rajono centras pulsavo gyvybe, jame vyko socialinė ir kultūrinė veikla, kurią skatino šalia esantys smulkūs verslai, ūkininkų turgus“, – dėstė akcijos organizatoriai.

E.Vanagaitės teigimu, savininkas nukirto sklype augusį visiškai sveiką šimtametį ąžuolą. Anot pašnekovės, projektas pažeidžia socialinį kontekstą, nes bendruomenei nelieka erdvės. Liūdniausia tai, pasak jos, kad viešai kalbama, jog bendruomenės yra valstybės politikos prioritetas, tačiau realybė esanti priešinga.

„Nėra dialogo tarp bendruomenės, institucijų ir verslo atstovų. Mes norime iškviesti diskusijai, parodyti, kad esame“, – 15min pasakojo E.Varnaitė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Protesto akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Protesto akimirkos

Organizatoriai priminė, kad 2013 metais nupjauto ąžuolo paunksmėje Šančių bendruomenė pastatė pripučiamą baltą „Draugiškos zonos“ namą, kuriame pokalbiui apie miesto kultūrą ir visuomenei aktualius klausimus prie bendro stalo pakvietė susitikti miesto politikus, savivaldybės administracijos vadovus, verslininkus, kultūros ir švietimo darbuotojus. Deja, šiandien, – dėstė organizatoriai, – pokalbis tarp politikų, verslininkų ir visuomenės nebevyksta, o miestui aktualūs sprendimai yra nuleidžiami iš viršaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius