2010 11 18

Savivaldybės skola už vilniečius stebinčias kameras - 1,8 mln.Lt

Pirmoji šalyje miesto stebėjimo sistema, įrengta sostinėje, padeda policijai gaudyti nusikaltėlius ir mažinti nusikalstamumą, tačiau savivaldybė už ją skolinga beveik 2 mln.Lt
Stebėjimo kamera
Stebėjimo kamera / VRP| Hill&Knowlton nuotr.

Praėjusį ketvirtadienį požeminėje perėjoje prie Šeškinės poliklinikos skirtingu metu buvo apiplėštos dvi garbaus amžiaus moterys – vagis tykojo aukų, pasiėmusių pensiją. Perėjoje esanti kamera užfiksavo ir padėjo pareigūnams atpažinti ir sugauti nusikaltėlį.

„Operatyviai rasti plėšikus padėjo nufilmuotas vaizdas, kuriame matosi, kaip įtariamasis seka vėliau apiplėštas moteris. Iš tam tikrų požymių policijos patruliai sugebėjo identifikuoti nusikaltėlį ir operatyviai jį rasti. Jis dienos metu įvykdė du apiplėšimus, dar vienas vagis ieškomas“, – sakė Šeškinės (6-ojo) policijos komisariato komisaro pavaduotojas Gediminas Šarauskas. Jis pridūrė, kad kamerų užfiksuota medžiaga ne tik padeda tyrimui ir tarnauja kaip įrodymas, bet ir veikia prevenciškai. „Tačiau Šeškinėje ir kituose aplinkiniuose miegamuosiuose kvartaluose kamerų nėra daug, jų reikėtų daugiau – suprasdami naudą, jas savarankiškai diegia ir patys gyventojai“, – sakė G.Šarauskas.

Miesto stebėjimo sistemą sostinėje įrengusios ir prižiūrinčios inžinerinių sprendimų bendrovės „Fima“ Apsaugos sprendimų departamento direktorius Giedrius Zaicevas teigė, kad įprasta praktika diegti kamerų sistemas vietose, kuriose reikia padidinti saugumą. „Statistika rodo, kad stebimose miesto vietose nusikaltimų ir chuliganizmo atvejų žymiai sumažėja. Būtent tokio tikslo ir buvo siekiama. Prieš keletą metų gausiausiai turistų lankomose ir nesaugiausiose miesto vietose įrengėme beveik 100 stacionarių ir valdomų vaizdo kamerų. Šešiose nesaugiausiose miesto požeminėse perėjose sumontuotos kameros yra apsaugotos nuo chuliganų išpuolių ir pačios įrašo bei išsaugo matomą vaizdą“, – cituojamas „Fimos“ atstovas.

Filmuojamas vaizdas iš kitų kamerų optiniu tinklu perduodamas į Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato valdymo punktą bei 2-ąjį policijos komisariatą, kuriuose įrengtos įrašų peržiūros darbo vietos. Vaizdo stebėjimo postuose pareigūnai kamerų perduodamą vaizdą stebi 23 monitoriuose, jis taip pat įrašomas ir mėnesį saugomas specialioje serverinėje.

Vaizdo stebėjimo sistema padeda policijai stebėti situaciją Vilniaus mieste ir operatyviai reaguoti į įvykius. 2010 metų sausio–spalio mėnesiais Vilniuje vaizdo stebėjimo sistemos kameromis užfiksuoti 1 257 teisės pažeidimai, dėl jų sulaikyti 1 744 asmenys. Tačiau šios sistemos ateitis yra miglota, nes savivaldybė delsia sistemą prižiūrinčiai įmonei mokėti už suteiktas paslaugas. Savivaldybės skola už šią sistemą spalio mėnesio pabaigoje siekė 1,8 mln. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius