Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 04

Savivaldybių etikos komisijų neveiklumas pritrenkė naująjį VTEK vadovą

Praėjusiais metais daugiau nei dviejų trečdalių savivaldybių tarybų etikos komisijos nesurengė nė vieno posėdžio. Naujasis Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Romas Valentukevičius prisipažino buvęs pritrenktas, pamatęs tokią statistiką.
Biuras
Biuras / 123rf.com nuotr.

„Aš išvis pritrenktas tokių dalykų ir iš karto ėmiausi priemonių, pertvarkiau komisijos (VTEK – BNS) struktūrą ir įsteigiau Prevencijos skyrių. Jis būtent ir turėtų tuo užsiimti, nes tai vienas iš pagrindinių darbų – užkardyti galimus konfliktus“, – BNS sakė R.Valentukevičius.

VTEK duomenimis, 2014 metais posėdžiavo mažiau nei trečdalis (17) visų Lietuvos savivaldybių tarybų etikos komisijų. Jos surengė 30 posėdžių. Ankstesniais metais savivaldybių etikos komisijos buvo aktyvesnės – užpernai surengti 52 posėdžiai, 2012 metais – 88 posėdžiai, rodo VTEK praėjusių metų veiklos ataskaita.

VTEK duomenimis, 2014 metais posėdžiavo mažiau nei trečdalis (17) visų Lietuvos savivaldybių tarybų etikos komisijų

Iš viso Lietuvoje yra 60 savivaldybių. Vietos savivaldos įstatymas nustato pareigą savivaldybės tarybai savo įgaliojimų laikui sudaryti Etikos komisiją. Ji turi prižiūrėti, kaip savivaldybės tarybos nariai laikosi įstatymų, Valstybės politikų elgesio kodekso, tarybos reglamento, kitų teisės aktų, reglamentuojančių savivaldybės tarybos narių veiklą ir elgesį, reikalavimų. Taip pat komisija analizuoja savivaldybės tarybos narių nedalyvavimo posėdžiuose priežastis, nagrinėja gautą informaciją dėl savivaldybės tarybos nario veiklos ar jo viešųjų ir privačių interesų nesuderinamumo ir pan.

Pasak R.Valentukevičiaus, minėta praėjusių metų statistika toli gražu nerodo, kad savivaldybių politikai dirbo skaidriai ir nepainiojo interesų.

„Aš atvirkščiai sakyčiau: yra labai blogai. Mes turėjome per kelis šimtus tyrimų, paklausimų iš savivaldybių, klausimų tikrai yra. Nori nenori pasitaikys masė tų interesų, konfliktų, tikrai yra, aš tuo neabejoju“, – tvirtino VTEK pirmininkas.

Jis priminė, kad jo vadovaujamą komisiją pasiekia daug skundų būtent dėl savivaldybių tarnautojų ir tarybų narių veiklos.

„Klausia, ar bus interesų konfliktas, jei vyras tarybos narys balsuoja skirti lėšų darželiui, kuriam vadovauja žmona. Sakau, kad, be abejo, bus“, – pavyzdį pateikė R.Valentukevičius.

Jis tvirtino per tris savo darbo VTEK mėnesius susidūręs su situacijomis, kai savivaldybių politikai ir tarnautojai net nežino įstatymų.

„Reikia juos apmokyti, jie tiesiog nemoka. Per tuos tris darbo mėnesius susidūriau, kad nežino įstatymų, net protokolų nesugeba surašyti“, – sakė jis.

R.Valentukevičius BNS sakė, kad šiuo metu atliekama savivaldybių etikos komisijų darbo analizė, o gegužės pabaigoje VTEK planuoja naujai išrinktiems merams ir etikos komisijų vadovams surengti seminarą, kaip išvengti interesų konfliktų, užtikrinti veiklos skaidrumą, tinkamai deklaruoti interesus.

„Didelis darbas laukia, manau, mes jį per gerą pusmetį sureglamentuosime“, – vylėsi VTEK vadovas.

Komisijos ataskaitos duomenimis, pernai aktyviausiai veikė Telšių, Šiaulių ir Pakruojo rajonų savivaldybių tarybų etikos komisijos, surengusios nuo trijų iki aštuonių posėdžių.

Tačiau buvo tik vienas atvejis, kai savivaldybės tarybos etikos komisija savo kolegos elgesį įvertino kaip pažeidžiantį Etikos kodekso nuostatas. Šešis kartus savivaldybės tarybos nariai buvo išteisinti, aštuoniais atvejais apsiribota svarstymu, dviem tarybos nariams rekomenduota savo elgesį derinti su Kodekso nuostatomis.

Savivaldybių tarybų etikos komisijoms teisės aktai leidžia tyrimą nutraukti, jeigu iki galutinio sprendimo priėmimo valstybės politikas pats pripažįsta klydęs ir dėl to viešai atsiprašo. Šia teise praėjusiais metais pasinaudota dukart.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius