Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 05

Savivalė Kaune: dėl į mašiną kraunamų šaligatvio plytelių rangovo įmonėje pradėtas tyrimas

Šiuo metu Kauno A.Baranausko gatvėje verda šaligatvių tvarkybos darbai, miesto savivaldybei atsieisiantys 280 tūkst. eurų. Pirmadienio rytą statybvietėje pastebėta balta „Toyota“, į kurią buvo kraunamos išardytos plytelės. „Operacijai“ vadovavo kaukės nedėvinti moteris. Paaiškėjo, kad su rangovo – AB „Kauno tiltai“ – vadovybe tokia savivalė nebuvo suderinta. Įmonėje pradėtas vidinis tyrimas.
Kaune užfiksuota senų grindinio plytelių vagystė
Kaune užfiksuotas galimas senų grindinio plytelių pasisavinimas / Įvykio liudininko nuotr.

Į 15min kreipėsi skaitytojas Karolis, redakcijai atsiuntęs vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuota, kaip gegužės 4 dieną apie 9 valandą ryto prie A.Baranausko g. 26-ojo pastato išardytos plytelės kraunamos į privatų baltos spalvos automobilį „Toyota“. Šiuo metu toje vietoje vykdomi šaligatvių renovacijos darbai, kuriuos atlieka Kauno miesto savivaldybės pasamdytas rangovas „Kauno tiltai“.

Įvykio liudininko nuotr./Kaune užfiksuotas galimas senų grindinio plytelių pasisavinimas
Įvykio liudininko nuotr./Kaune užfiksuotas galimas senų grindinio plytelių pasisavinimas

„Kodėl plytelės dedamos į privatų automobilį? Tas dėjimas truko apie 5-7 minutes. Pasikrovimas, mano nuomone, buvo iš anksto suorganizuotas, nes plytelės buvo dedamos atskirai į krūveles. Kitos su ekskavatoriumi krautos į sunkvežimį. Be to, kelio darbininkai laukė atvažiuojančio automobilio. Vaizdo įraše matoma, kad krovininis automobilis pastatytas taip, kad užstotų ant prekybos centro „Šilas“ esančias vaizdo stebėjimo kameras. Plytelės iš pradžių buvo dėtos iš vienos automobilio pusės, po to „Toyota“ buvo apsukta ir krauta iš kitos pusės. Iš viso sudėta apie 20 vienetų.

Nežinau, ar ši situacija kartojosi, nes rekonstrukcija A.Baranausko gatvėje pradėta maždaug prieš mėnesį“, – situaciją nupasakojo vaizdo įrašų autorius Karolis.

VIDEO: Kaune nufilmuotas galimas senų grindinio plytelių pasisavinimas

Nusistebėjo jis ir tuo, kad „Toyota“ vairuotoja galimai pažeidė ir karantino sąlygas – nedėvėjo apsauginės kaukės.

Pasak Karolio, viso šaligatvio, besiribojančio su „Šilo“ parduotuve, automobilių aikštelės būklė buvo labai gera, skaitytojo žiniomis, – naujai suremontuota maždaug 2019 m. rudenį, pastatytas naujas šviesoforas, kuris po automobilio avarijos 2019 m. gruodį vėl keistas nauju gal 2020 m. sausį, paklotos net specialios plytelės akliesiems.

Atliks vidinį tyrimą

Kaip 15min teigė su vaizdo įrašais susipažinęs Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis, rangovai išardomas dangas turi sutvarkyti pagal reikalavimus, kurie taikomi statybinių atliekų tvarkymui.

„Išimtiniais atvejais, su Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus žinia, geros būklės trinkelės, plytelės ar kitokie betoniniai gaminiai gali būti perduodami fiziniams asmenims, jei jie įrengia ar remontuoja dangą (įvažą, šaligatvį, takelį ir kt.) valstybinėje žemėje, bet ne savo privačiuose sklypuose“, – paaiškino A.Pakalniškis.

Šiuo konkrečiu atveju savivaldybė nebuvo suteikusi išimties atlikusias plyteles perduoti fiziniams asmenims. A.Pakalniškis pripažino, kad ardomos plytelės buvo išdėtos neseniai įrengiant toje vietoje šviesoforą, ir paaiškino, kodėl buvo priimtas sprendimas naujai sutvarkytą šaligatvį rekonstruoti.

„Įvyko nemažai avarijų, buvo suskaldyti bortai. Taip pat „Šilo“ pusėje yra plečiamas šaligatvio plotis, kad būtų patogiau pėstiesiems. Dėl šių priežasčių ir reikėjo perkloti dangą“, – teigė savivaldybės atstovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aloyzas Pakalniškis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aloyzas Pakalniškis

Komentarą 15min pateikė ir darbus atlikusio rangovo atstovė – „Kauno tiltų“ komunikacijos specialistė Giedrė Samulionytė-Lekavičienė. Ji padėkojo portalo skaitytojui už pilietiškumą ir suteiktą informaciją apie įvykusį incidentą A.Baranausko gatvėje.

„Pagal sutartį objekte esančios prastos būklės ir nebetinkamos numatytiems statybų darbams plytelės yra numatytos utilizuoti. Įmonė griežtai netoleruoja bet kokių savavališkų veiksmų bei statybos procesų pažeidimų, todėl šiam konkrečiam plytelių pasisavinimo atvejui, jo aplinkybėms ir priežastims išnagrinėti ir įvertinti, įmonė nedelsiant inicijuos vidinį tyrimą“, – patikino įmonės atstovė.

Šaligatvių remontas atsieis 280 tūkst. eurų

Kaip supažindino Kauno miesto savivaldybė, šiuo metu A.Baranausko gatvėje remontuojamas (abiejose pusėse) šaligatvis – keičiama trinkelių danga. Pačios gatvės danga bus remontuojama nuo Sruogos g. iki Taikos pr. Visur numatyta pakeisti gatvės bortus, įrengti LED apšvietimą, naujas jam skirtas atramas.

Šaligatvių remonto darbai bus atliekami už 280 tūkst. eurų, gatvės važiuojamosios kelio dalies darbų sąmata sieks 200 tūkst. eurų.

Sutartyje su „Kauno tiltais“ nurodyta, kad sutarties įgyvendinimas turi būti baigtas iki šių metų pabaigos, tačiau fizinius darbus rangovas turėtų atlikti iki rugpjūčio mėnesio.

Iš viso šįmet pėsčiųjų ir dviračių takams bei šaligatviams atnaujinti Kaune skirta apie 2 mln. eurų.

„Jei kalbėsime ne apie trinkeles, plyteles ir bortus, o apie nupjautus rekonstrukcijų metu medžius, šakas, buvusias valstybinėje žemėje, tai viskas vežama utilizuoti į Petrašiūnų katilinę“, – informavo Kauno miesto savivaldybės atstovas A.Pakalniškis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius