-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 30 /12:56

SBA traukiasi iš ŽŪM patalpų nuomos konkurso – gavo ministerijos rašą, kad sutartis gali būti nepasirašoma

SBA grupės įmonė „BEI Capital“ atsiėmė paraišką iš Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) organizuoto konkurso dėl patalpų nuomos Kaune, penktadienį pranešė įmonė. Anot jos, apie tai ministerijai pranešta penktadienį. Ministerija situacijos kol kas nekomentuoja, o R.Karbauskis 15min jos nedramatizavo.
Lionginas Šepetys
Lionginas Šepetys / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak „valstiečių“ lyderio, naujasis ministras turi teisę peržiūrėti buvusios ŽŪM vadovybės sprendimus, kuriuos dar galima koreguoti. Premjeras S.Skvernelis teigia, kad patalpų nuomos konkurso laimėtojos pasitraukimas yra antraeilis dalykas.

„Gerokai išaugus neapibrėžtumui ir dėl sutarties pasirašymo atidėliojimo kylant projekto įgyvendinimo rizikoms, priėmėme sprendimą iš ŽŪM konkurso pasitraukti. Visą energiją nukreipsime darbui su privačiais klientais, kurie šiuo metu ypač aktyviai domisi galimybe įsikurti verslo centre BLC ir pretenduoja į tas pačias patalpas, kurias buvome numatę ministerijai. Neabejojame, kad miesto širdyje esantis patrauklus verslo centras bus užpildytas kitais nuomininkais“, – išplatintame pranešime cituojamas ŽŪM organizuotą konkursą laimėjusios „BEI Capital“ vadovas Lionginas Šepetys.

Pasak jo, versle, kaip ir kitose srityse, laikas ir partnerio prognozuojamumas yra didžiulės vertybės, o šiame projekte nesant aiškumo ir tvirto apsisprendimo kasdien augo potencialių nuostolių tikimybė, kurios bendrovė nebegalėtų toleruoti.

Jo teigimu, susidarė įspūdis, kad sutartis bus arba nepasirašyta, arba procesas užsitęs.

„Šioje situacijoje mes matome, kad tas neprognozuojamumas tęsiasi, mes nebenorime tos rizikos priimti dėl neaiškios baigties šio projekto, dėl to nusprendėme pasitraukti“, – vėliau žurnalistams Kaune sakė L. Šepetys, kurį cituoja BNS.

Jis sakė, kad sprendimas priimtas šią savaitę, po to, kai bendrovė gavo ministerijos rašą, kad sutartis gali būti nepasirašoma.

„Mes praėjusią savaitę gavome raštą, kad mus kviečia pasirašyti sutartį, labai aiški formuluotė buvo, šią savaitę gauname raštą su nuoroda į visokius procedūrinius punktus, kad sutartis galbūt gali būti ir nepasirašyta, tada skaitome komentarus politikų apie alternatyvius kelius“, – kalbėjo bendrovės atstovas.

Jo teigimu, susidarė įspūdis, kad sutartis bus arba nepasirašyta, arba procesas užsitęs, o tokiu atveju bendrovė nespėtų laiku įrengti patalpų.

„Mes ir ėjome į tą konkursą, nes buvo labai aiškus politinis apsisprendimas ir politinė valia. (...) Kai prasidėjo neapibrėžtumas, pradėjome matyti visai kitaip ir kitaip vertinti rizikas“, – sakė L. Šepetys.

Ministerijos darbuotojai Kaune tikisi būti įtraukti į dialogą

Naujasis žemės ūkio ministras Andrius Palionis kol kas dar nekomunikavo su padalinio Kaune darbuotojais, todėl jie tikisi įtraukimo į dialogą dėl ministerijos likimo, sako Kauno padalinio vadovė Ernesta Buckienė.

„Jeigu būtų priimtas sprendimas, kad dalį ministerijos funkcijų vykdyti Kaune, tikimės, kad dėl naujos koncepcijos į šį dialogą bus įtraukti ir Kauno darbuotojai. Kaip suprantame, ministro nuomonė ir anksčiau buvo aiški, kad nėra pritariama šios ministerijos perkėlimui“, – penktadienį žurnalistams Kaune sakė E. Buckienė.

„Jeigu bus sprendimas dalį funkcijų vykdyti, reikėtų labai atsakingai apsvarstyti, kokios funkcijos galėtų būti, nes tokia situacija, kokia yra dabar, kai matom tam tikrą nestabilumą, tikrai nėra gerasis viešojo valdymo pavyzdys“, – pridūrė ji.

Pasak E. Buckienės, iš darbuotojų tenka sulaukti daug klausimų, tačiau chaoso nėra, visi dirba savo darbus.

„Darbuotojai priims vienokius ar kitokius sprendimu, gali būti, kad kai kurie išeis, dėl to ir raginčiau jau pradėti diskusijas dėl koncepcijos ir dėl ateities vizijos“, – teigė ji.

Didžioji dalis darbuotojų Kaune veikiančiame padalinyje – kauniečiai, tačiau, pasak E. Buckienės, yra atvykstančių ir iš kitų miestų, pavyzdžiui, Alytaus.

Ministerija šios situacijos penktadienį nekomentuoja.

„Ministro įsakymu sudaryta darbo grupė iki rugsėjo 6 dienos turi pateikti savo išvadas dėl Žemės ūkio ministerijos perkėlimo į Kauno miestą tikslingumo ir pagrįstumo. Ministras laukia šių išvadų ir tik tada pateiks komentarus šia tema“, – komentare BNS nurodė ministerija.

A.Palionis kol kas su ŽŪM padalinio darbuotojais Kaune dar nesikalbėjo.

„Jeigu būtų priimtas sprendimas, kad dalį ministerijos funkcijų vykdyti Kaune, tikimės, kad dėl naujos koncepcijos į šį dialogą bus įtraukti ir Kauno darbuotojai. Kaip suprantame, ministro nuomonė ir anksčiau buvo aiški, kad nėra pritariama šios ministerijos perkėlimui“, – penktadienį žurnalistams Kaune sakė Kauno padalinio vadovė Ernesta Buckienė, kurią cituoja BNS.

„Jeigu bus sprendimas dalį funkcijų vykdyti, reikėtų labai atsakingai apsvarstyti, kokios funkcijos galėtų būti, nes tokia situacija, kokia yra dabar, kai matom tam tikrą nestabilumą, tikrai nėra gerasis viešojo valdymo pavyzdys“, – pridūrė ji.

Pasak E. Buckienės, iš darbuotojų tenka sulaukti daug klausimų, tačiau chaoso nėra, visi dirba savo darbus.

„Darbuotojai priims vienokius ar kitokius sprendimu, gali būti, kad kai kurie išeis, dėl to ir raginčiau jau pradėti diskusijas dėl koncepcijos ir dėl ateities vizijos“, – teigė ji.

Didžioji dalis darbuotojų Kaune veikiančiame padalinyje – kauniečiai, tačiau, pasak E. Buckienės, yra atvykstančių ir iš kitų miestų, pavyzdžiui, Alytaus.

R.Karbauskis: naujas ministras turi teisę peržiūrėti sprendimus

Valdančiosios „valstiečių“ partijos lyderis Ramūnas Karbauskis 15min atsiųstame komentare pabrėžė, kad tai, jog traukiasi įmonė, nekeičia politinio sprendimo dėl ministerijos iškėlimo.

„Viskas paaiškinama vieninteliu noru, kuo efektyviau įvykdyti ŽŪM perkėlimo į Kauną procesą. Naujas ministras turi teisę peržiūrėti ministerijos buvusios vadovybės sprendimus, kuriuos dar galima koreguoti. Tai nekeičia politinio apsisprendimo – iškelti ŽŪM į Kauną“, – teigė R.Karbauskis.

S.Skvernelis: patalpų problema nėra pagrindinis klausimas

Premjeras Saulius Skvernelis, kaip skelbia BNS, yra įsitikinęs jog ŽŪM turi būti Kaune, o patalpų nuomos konkurso laimėtojos pasitraukimas yra antraeilis dalykas.

Pasak jo, galėtų būti plečiamos dabartinės patalpos Kaune, kuriose įsikūręs ministerijos padalinys.

„(Laimėjusios įmonės pasitraukimą iš konkurso – BNS) turėtų vertinti naujasis ministras. Natūralu, kad jis nori įsigilinti ir priimti sprendimą, kuris būtų racionaliausias ir ekonomiškiausias. Patalpų problema tikrai nėra pagrindinis klausimas. Yra pastatų, ir dabar ministerijos padalinys dirba patalpose Kaune, jos gali būti plečiamos, čia antraeiliai dalykai“, – penktadienį žurnalistams sakė S.Skvernelis, kurį cituoja BNS.

„Esminis dalykas, kad ministerija turi būti Kaune“, – pridūrė jis.

S.Malinauskas: tai nereiškia, kad ministerija nesikels

Premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas 15min teigė, kad tai, kas vyksta šiuo metu, kelia nerimą.

„Nes pats konkursas, kuris įvyko, kuriame buvo dalyviai ir išsirinktas geriausias pasiūlymas, irgi nebuvo labai lengvas. Nes konkurso dalyviai visada vertina politines rizikas“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas

Ketvirtadienį ministerijos kėlimo į Kauną projektą kuravusi Vitalija Zumerienė parašė prašymą ministrui atleisti ją iš darbo.

S.Malinauskas leido suprasti, kad jeigu ministras šį prašymą patenkins, surasti naują žmogų, kuris įsigilintų į šį procesą, gali būti labai sunku.

Jis teigė, kad ministerijos perkėlimo terminą, kuris numatytas kitų metų pradžioje, galima būtų pavėlinti. Premjero patarėjas kalbėjo, kad iš naujo organizuoti konkursą būtų sudėtinga.

„Tačiau tai nereiškia, kad ministerija nesikels“, – patikino jis.

S.Malinauskas pridūrė, kad A.Palionis kalba apie įvairius kėlimosi variantus, tad jis turėtų įvardinti, kokie tie variantai bus.

Vienas iš variantų: Kaune – tik dalis ministerijos

A.Palionis trečiadienį prakalbo apie tai, jog į Kauną galėtų keltis tik dalis ministerijos darbuotojų, kurie dirbtų iš Turto banko išsinuomotose patalpose – tiesiog padidėtų vadinamoje „veidrodinėje“ ministerijoje dirbančiųjų skaičius.

A.Palionis šį klausimą trečiadienį aptarė su premjeru Sauliumi Skverneliu.

Ministras pirmininkas sakė, kad jam neatrodo blogas variantas, kad Kaune įsikurs tik dalis ministerijos.

Žemės ūkio ministerija bus Kaune.

„Dar daugiau – su ministru kalbėjome apie galimybę netgi detalesnei plėtrai į regionus pačios Žemės ūkio ministerijos ir padalinių“, – teigė jis.

„Žemės ūkio ministerija bus Kaune“, – paklaustas, ar principinis sprendimas dėl ministerijos nesikeičia, pabrėžė premjeras.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Tuo metu „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis aiškina neturintis abejonių, kad ministerija išsikels.

„Galiu atsakyti labai aiškiai – ministerija į Kauną bus iškelta, nėra nė mažiausių abejonių. Čia tik klausimas, dėl ko darbo grupė sudaryta – tikriausiai ministras nori išsiaiškinti, ar viskas gerai su konkursais“, – sakė R.Karbauskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius