Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 20

Seimą pasiekė anoniminis laiškas su kritika valstybės kontrolierei Giedrei Švedienei

Seimo narius pasiekė anoniminis laiškas, kuriame išsakyta kritika valstybės kontrolierei Giedrei Švedienei, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.
Valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė
Valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pati valstybės kontrolierė spėja, kad ją skundžia kas nors iš buvusių darbuotojų. Padėtį Valstybės kontrolėje (VK) žada aiškintis Seimo Audito komitetas.

Seimo nariams adresuotame įstaigais senbuviais prisistačiusių asmenų laiške teigiama, kad ilgamečiai VK darbuotojai tapo nekompetentingo asmens, t.y. G.Švedienės, įkaitais ir jiems skaudu matyti įstaigos nuosmukį. Tikinama, kad valstybinio audito programa, kuri buvo sudaryta vadovaujant G.Švedienei, pirmą kartą per daugybę metų yra tokia tuščia.

Skunde taip pat piktinamasi, kad profesionalių, didelę patirtį turinčių auditorių atliktų valstybinių auditų ataskaitų projektus vertina „kultūrą baigusi“ G.Švedienės patarėja Vilma Kanapeckienė.

„Jai suteikta teisė kritikuoti mūsų darbus socialinės apsaugos, sveikatos, energetikos, Europos Sąjungos (ES) lėšų panaudojimo ir kitose valstybei svarbiose srityse, kurių ji neišmano, kaip neišmano ir valstybinio audito reikalavimų“, – teigia VK senbuviai.

Piktinamasi ir tuo, kad G.Švedienė esą jau „išdraskė 1-ąjį ir 3-iąjį audito departamentus, nustekeno Audito plėtros departamentą“. Čia pat pabrėžiama, kad per G.Švedienės vadovavimo laikotarpį iš VK pabėgo daugiau kai 60 specialistų, o dalis likusiųjų ieško naujo darbo.

Anoniminio skundo autoriai priekaištų pažėrė ir dėl valstybės kontrolieriaus pavaduotojo Arūno Keramino, esą G.Švedienė jam dosniai atsilygina už „visų jos kaprizų pildymą“.

„Vien šiemet jis dvi savaites praleido Indijoje, savaitę – Pietų Afrikos Respublikoje, tada Čekija, Belgija. Aišku, visos šios kelionės apmokamos valstybės biudžeto lėšomis – suskaičiuokite, kokios sumos susidaro! Tuo tarpu valstybiniai auditoriai į audito objektus važiuoja savo mašinomis, dar ir normuojama, kiek kartų galima lankytis audito subjekte, nuo to kenčia auditų kokybė“, – rašoma laiške.

Seimo Audito komiteto narys „tvarkietis“ Andrius Mazuronis atskleidė, kad tai jau ne pirmas kartas, kai parlamentarai sulaukia anoniminių laiškų apie padėtį VK

Seimo nariai raginami pasidomėti, kokios sumos VK išleidžiamos užsienio komandiruotėms. Skunde taip pat pažymima, kad G.Švedienė esą skiria priemokas lojaliems darbuotojams.

„Vien prieš Kalėdas apie pusę darbuotojų gavo premijas. Žinoma, finansų direktorė Dangira Grakauskienė viską gražiai atgalinėmis datomis sutvarkė, kad niekas nematytų, kada pamaloninti pakalikai. Tokie dvejopi standartai – vieni saviems žmonėms, o kiti – kitiems valstybės tarnautojams, kurių algos juokingos“, – piktinamasi laiške.

VK senbuviai taip pat teigia, kad įstaigoje pilna neskaidrumo. Kaip pavyzdys nurodomas neva neskaidrus ES lėšų panaudojimas atlyginimams. Piktinamasi ir tuo, kad G.Švedienė pavaldiniams nepristatė pasirašytos 2011-2015 metų Valstybinio audito strategijos.

Apie laišką sužinojusi Valstybės kontrolierė teigė, kad susiklosčiusi situacija yra nemaloni ir verčianti susimąstyti apie veiklos prioritetus ir kryptis. Ji spėjo, kad imtis panašių veiksmų galėjo kas nors iš buvusių VK darbuotojų.

„Asmeniškai nė iš vieno savo pavaldinio nesu sulaukusi kritikos ar kokio nors nepasitenkinimo“, – tikino ji.

G.Švedienės teigimu, darbinė atmosfera VK yra normali, o jai adresuotą kritiką neigia.

Pavyzdžiui, į komandiruotę Indijoje jos pavaduotojas A.Keraminas esą vyko šios šalies kvietimu, kelionės išlaidas apmokėjo indai. Paklausta apie darbuotojų kaitą, G.Švedienė teigė, kad VK kasmet pasikeičia apie 40 darbuotojų – juos esą pervilioja privačios audito bendrovės. VK atsiųstame atsakyme taip pat teigiama, kad 2011 metais priemokos – 55 tūkst. litų – buvo išmokėtos 32 auditoriams. G.Švedienės patarėja V.Kanapeckienė iš tiesų yra įgijusi kultūros-švietimo srities išsilavinimą, tačiau esą turinti patirties dirbti VK.

Seimo Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė susipažino su parlamentarams išplatinto laiško turiniu.

„Gaila, kad laiškas anoniminis. Jei jis būtų pasirašytas, turėtume skundą nagrinėti darbine tvarka“, – pažymėjo ji.

Kaip reaguoti į šį skundą, L.Graužinienės teigimu, bus tariamasi per trečiadienį suplanuotą Seimo Audito komiteto posėdį. Parlamentarė žada siūlyti pateikti VK raštišką paklausimą dėl laiške išdėstytų aplinkybių.

Seimo Audito komiteto narys „tvarkietis“ Andrius Mazuronis atskleidė, kad tai jau ne pirmas kartas, kai parlamentarai sulaukia anoniminių laiškų apie padėtį VK. Juose taip pat kalbėta apie didelę darbuotojų kaitą, vadovų komandiruotes, įstaigoje tvyrančią psichologinę atmosferą.

Pasak A.Mazuronio, į ankstesnį anoniminį skundą Seimo Audito komitetas sureagavo. Vieno posėdžio metu G.Švedienė buvo klausiama apie darbinę atmosferą įstaigoje.

„Diskusija nebuvo labai gili, nes tai buvo anoniminis laiškas. Tačiau sulaukėme jau ne vieno panašaus laiško, o tai jau nerimą keliantis ženklas. Turime svarstyti, kaip į juos reaguoti“, – pabrėžė A.Mazuronis.

Jo nuomone, situaciją reikia aiškintis su VK ir prezidentūros atstovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius