-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 05 21

Seimas atmetė siūlymą atsisakyti rezidencijos prezidento našlei

Seimas ketvirtadienį atmetė siūlymą iš Prezidento įstatymo braukti nuostatą, kuri mirusio prezidento sutuoktiniui garantuoja rezidenciją.
Kristina Brazauskienė
Kristina Brazauskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pataisą inicijavęs konservatorius Kęstutis Masiulis tvirtino, kad tai – nepagrįsta privilegija.

„Konstitucinis Teismas labai aiškiai pasakė, kad gerbiant ir suteikiant privilegijas vienam asmeniui, šiuo atveju prezidentui, tai nepaveldima“, – sakė K.Masiulis.

Tačiau jo siūlymas Seime paramos nesulaukė – už projektą balsavo 23 parlamentarai, prieš buvo aštuoni, susilaikė 33 Seimo nariai.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė ragino balsuoti prieš ir nedaryti „eilinės nesąmonės“.

„Ar paskui apsižiūrėję, kad padarėm eilinę nesąmonę, populistinę, pulsime taisyti įstatymą?“ – sakė parlamentarė.

Šiuo metu įstatymas numato, kad jeigu prezidentas eidamas pareigas ar pasibaigus kadencijai miršta, jo sutuoktiniui, jei šis pageidauja, panaudos pagrindais suteikiamas būstas.

Konstitucinis Teismas (KT) 2014 metų nutarimu įvertino nuostatas dėl prezidento našlės rentos. KT pasisakė, kad vien mirusio asmens turėtas socialinis statusas savaime nėra konstituciškai pateisinamas pagrindas užtikrinti jo našliui (našlei) daug didesnio dydžio socialinę paramą, nei ji užtikrinama kitiems našliams (našlėms).

KT įstatymą dėl šalies vadovo našlio garantijų nagrinėjo grupės parlamentarų iniciatyva, kai mirus prezidentui Algirdui Mykolui Brazauskui jo našlė Kristina Brazauskienė 2010 metais pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai prašymą skirti prezidento našlės rentą. K.Brazauskienė nurodė neturinti draudžiamųjų pajamų, tačiau ji neslėpė valdanti didelės vertės turtą. Renta tuomet nebuvo skirta, laukiant KT sprendimo.

Po Konstitucinio Teismo nutarimo konservatoriai ėmė kelti klausimą, ar teisėtai K.Brazauskienei suteikta teisė gyventi prezidento rezidencijoje Turniškėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius