Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 09

Seimas atmetė siūlymą išslaptinti buvusius KGB bendradarbius: prieštarauja Konstitucijai

Ketvirtadienį dėl prieštaravimo Konstitucijai Seimas balsų dauguma atmetė įstatymo projektą, kuriuo siūloma paviešinti asmenis, dirbusius su KGB.
KGB
KGB / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Seimas KGB

Įstatymo pataisas dėl asmenų, bendradarbiavusių su KGB, išslaptinimo vasarį registravo Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai Seime Česlavas Olševskis, Rita Tamašunienė ir Beata Petkevič.

Parlamentarai pasiūlė nuo šių metų gruodžio 31-osios išslaptinti informaciją ir duomenis apie užregistruotus, prisipažinusius ir įrašytus į įskaitą asmenis, kurie slapta bendradarbiavo su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis.

„Asmenys bendradarbiavę su KGB, būdami įslaptintais, kai visuomenė apie juos nežino, jie gali būti šantažuojami ne tik vidaus politikų, bet ir iš išorės. Tokia situacija neužtikrina demokratinės visuomenės teisės žinoti bei gali turėti neigiamos įtakos nacionaliniam saugumui“, – pataisų aiškinamajame rašte nurodė parlamentarai.

Seimo Teisės departamento vertinimu, siūlymas išslaptinti informaciją apie asmenis, kurie slapta bendradarbiavimo su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis ir kurie apie tai savanoriškai prisipažino Lietuvos valstybei, galimai prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam teisinės valstybės principui.

Tai – valstybės paslaptį sudaranti informacija, o ją atskleidus, teisininkų vertinimu, būtų „paneigti asmenų, paklususių įstatymo reikalavimui ir savanoriškai suteikusių valstybei atitinkamą informaciją apie save, teisėti lūkesčiai ir pažeisti jų teisėti interesai“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Konstitucija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Konstitucija

Remdamasis šia teisininkų išvada, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas pataisas dėl buvusių KGB bendradarbių išviešinimo pasiūlė pripažinti prieštaraujančiomis Konstitucijai.

Už tokį siūlymą balsavo 70 Seimo narių, prieš – 31. Kaip balsavo kiekvienas parlamentaras, galite patikrinti čia.

Seimo posėdžiui pirmininkaujantis Julius Sabatauskas paskelbė, jog pataisos nebegali būti svarstomos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius