-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 15

Seimas atmetė siūlymą uždrausti juridiniams asmenims aukoti partijoms

Seimas svarstydamas Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės naujos redakcijos įstatymą atmetė konservatoriaus Arvydo Anušausko pateiktą pasiūlymą uždrausti juridiniams asmenims aukoti partijoms.
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Pinigai Seimas

Už tokį pasiūlymą balsavo 11 Seimo narių, 25 buvo prieš, susilaikė 24. Už juridinių asmenų aukų draudimą balsavo 6 konservatoriai ir 5 Seimo narių mišrios grupės nariai.  

Socialdemokratas Julius Sabatauskas tikino, jog teikiamas pasiūlymas ne užtikrins partijų finansavimo skaidrumą, kaip teigė iniciatorius, o priešingai – sudarys sąlygas neaiškiems pinigų srautams, nes juridiniai asmenys esą paramą aukos ne tiesiogiai, o per fizinius asmenis.

„Kaip tai veiks: juridinis asmuo išmoka savo darbuotojui tam tikrą išmoką, ir jis paremia partiją – ir mes iš tikrųjų nežinosim, kas parėmė partiją. Jei mes norime padidinti sąlygas neviešumui, neskaidrumui, balsuokite už šią pataisą“, – sakė J.Sabatauskas.  Toks pasiūlymas sudarys sąlygas neaiškiems pinigų srautams, nes juridiniai asmenys esą paramą aukos ne tiesiogiai, o per fizinius asmenis.

Taip pat Seimas nepritarė konservatorės Agnės Bilotaitės pasiūlymui nustatyti perpus mažesnę maksimalią aukoti leistiną sumą, nei šiuo metu projekte, mažinant ją nuo 20 iki 10 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčio (VMDU) dydžių (nuo maždaug 40 iki 20 tūkst. litų). Už maksimalią leistiną 10 VMDU sumą balsavo 13 Seimo narių, prieš buvo 13, susilaikė 28.

Seimo svarstoma nauja įstatymo redakcija siūloma nustatyti, kad vienas fizinis arba juridinis asmuo per kalendorinius metus gali paaukoti vienai politinei partijai auką, neviršijančią 20 VMDU dydžių. Tokią pačią sumą būtų leidžiama paaukoti papildomai, jei tais pačiais metais vyksta politinė kampanija.

Šiuo metu šis įstatymas numato, kad partijoms gali aukoti ir fiziniai, ir juridiniai asmenis, o vienas asmuo vienai partijai per kalendorinius metus gali paaukoti ne didesnę kaip 300 MGL dydžio auką (39 tūkst. litų). 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius