Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 05

Seimas atsisakė nuostatos, kad prašymą dėl proceso atnaujinimo turi surašyti advokatas

Seimas atsisakė nuostatos, kad prašymą dėl proceso atnaujinimo visais atvejais turi surašyti advokatas. Parlamentas šią savaitę vienbalsiai „už“ buvus 121 Seimo nariui priėmė tokią Administracinių bylų teisenos įstatymo pataisą.
Teisėjo plaktukas
Teisėjo plaktukas / cardplayer.com nuotr

„Konstitucinis Teismas išaiškino, kad tokia nuostata prieštarauja konstituciniams teisinės valstybės, teisingumo principams. Seimas pritarė Teisingumo ministerijos iniciatyvai palikti tik kelis atvejus, kuomet teisinio proceso atnaujinimui reikės pasitelkti advokatą“, – apie pakeitimus sakė teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

Konstitucinis Teismas (KT) vasarį paskelbė nutarimą, kuriuo Administracinių bylų teisenos įstatymo reikalavimą, kad teisinio išsilavinimo neturinčio asmens prašymą dėl proceso atnaujinimo privalo surašyti advokatas, pripažino prieštaraujančiu Konstitucijai.

Šią bylą KT išnagrinėjo pagal individualų skundą, pareiškėja savo konstitucinių teisių pažeidimą siejo su Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartimi, kuria jis atsisakė priimti skundą tuo pagrindu, kad jis buvo surašytas ne advokato.

Anot KT, įstatymų leidėjas negali dirbtinai suvaržyti asmens teisės išimtiniais atvejais kreiptis į teismą dėl bylos atnaujinimo, kai jis šią teisę galėtų veiksmingai įgyvendinti ir be advokato pagalbos, pvz., paaiškėja nagrinėjant konkrečią bylą padaryti procesiniai pažeidimai.

Teismas pažymėjo, kad tais atvejais, kai proceso atnaujinimo pagrindai sietini su akivaizdžiomis aplinkybėmis, pvz., melagingi liudijimai, padaromi akivaizdūs procesinių reikalavimų pažeidimai, jų buvimui pagrįsti nebūtina aukšta teisinė kvalifikacija ir atitinkami teisinio darbo įgūdžiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius