Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 03

Seimas pritarė D.Valio kandidatūrai į generalinius prokurorus (atnaujinta 12.55 val.)

Parlamentarai ketvirtadienį dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymo kandidato į generalinius prokurorus Dariaus Valio nusprendė balsuoti slaptai.
Darius Valys
Darius Valys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Darius Valys Seimas

Už tai, kad Akmenės rajono apylinkės prokuratūros vadovas taptų visos prokuratūrų sistemos vadovu, per slaptą balsavimą pasisakė 73 Seimo nariai, prieš buvo 54, 7 biuleteniai buvo sugadinti.

Darbas periferijoje: pranašumas ar trūkumas?

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras pranešė, kad komitetas trečiadienį vienbalsiai pritarė kandidatūrai. Tiesa, kai kurie parlamentarai po komiteto posėdžio neslėpė abejonių dėl jo kompetencijos vadovauti visai prokuratūros sistemai.  

Didžiausios parlamente Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vardu kalbėdamas Valentinas Stundys sakė, kad frakcijai imponavo D.Valio „ori laikysena, pasvertas, dalykiškas kalbėjimas, demonstruojama drąsa imtis permainų“, nors V.Stundys pabrėžė, jog šios savybės – ne pranašumai, bet būtinybė tokioms svarbioms pareigoms.

Konservatorius-krikdemas akcentavo savybę, kurią buvo pabrėžusi ir prezidentė, – kandidatas yra iš periferijos, Akmenės rajono. „Dažnu atveju kurios nors sistemos netobulumas ir funkcionavimo spragos ypač akivaizdžios ne jos viršūnėse, apatinėse grandyse“, – pastebėjo parlamentaras. Be to, anot V.Stundžio, „kompetencija auginama ne tik centre, bet ir periferijoje“.

Seimo opozicijos lyderis Vytautas Gapšys žadėjo, kad Darbo partijos frakcija palaikys D.Valio kandidatūrą: „Negalime šiuo metu abejoti kandidato sąžiningumu ir galimybėmis eiti pareigas. Manome, kad prezidentė pasirinko patį geriausią kandidatą.“

Jeigu anksčiau buvo kilusių abejonių dėl darbo patirties, tai per susitikimą su kandidatu šitos abejonės buvo išsklaidytos.Pasak „Tvarkos ir teisingumo“ seniūno Valentino Mazuronio, frakcija tvirtai pritaria šiai kandidatūrai. „Tai žmogus, kuris pasirengęs dirbti, dirbti moka ir greičiausiai, kas labai svarbu, nėra piktybinis karjeristas, nes neieškojo per tą laiką galimybių prisitrinti prie kurios nors valdančiosios partijos ir pabėgti iš Akmenės“, – kalbėjo parlamentaras. Į kritiką dėl galimos D.Valio patirties trūkumo V.Mazuronis atsakė argumentuodamas, kad ir Seime be jokios patirties politikai tampa Seimo pirmininkais.

„Jeigu anksčiau buvo kilusių abejonių dėl darbo patirties, tai per susitikimą su kandidatu šitos abejonės buvo išsklaidytos“,  – sakė Socialdemokratų frakcijos vadovas Algirdas Butkevičius. Jis minėjo, kad debatai dėl naujojo generalinio prokuroro ir taip per ilgai užsitęsė, tai kenkia visai sistemai.

Generalinė prokuratūra neturi nuolatinio vadovo nuo vasario, kai iš pareigų pasitraukė Algimantas Valantinas.

Balsavimas buvo slaptas

Krikščionių partijos frakcijos, Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) ir Tautos prisikėlimo partijos frakcijų atstovai pranešė, kad frakcijos balsuos laisvai. Kalbėdamas asmeniškai, LiCS narys Žilvinas Šilgalis pasigedo D.Valio kalbose konkretumo ir sakė susilaikysiąs.

Po Seimo narių diskusijų D.Valys nedaugžodžiavo. Jis tik padėkojo parlamentarams. Ž.Šilgalis pasiūlė balsuoti slaptai. Tam pritarta vieno balso persvara: už pasisakė 56, prieš buvo 28 ir susilaikė 27 Seimo nariai.  

37 metų D.Valys yra baigęs Vilniaus universiteto Teisės fakultetą. Akmenės rajono prokuratūrai jis vadovauja nuo 2001 metų gruodžio. Prieš tai kelerius metus D.Valys ėjo šios prokuratūros prokuroro pareigas, dar anksčiau, prieš tapdamas prokuroru, dirbo Akmenės rajono policijos komisariate tardytoju.

D.Valys generaliniu prokuroro dirbs nebe 7, kaip jo pirmtakai, bet 5 metus. Pataisomis taip pat numatoma, kad generalinis prokuroras į tas pačias pareigas gali būti skiriamas ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės, o jo pavaduotojų įgaliojimų trukmė yra susieta su generalinio prokuroro kadencija.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius