-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 23 /16:42

Seimas D.Višinskienės nepaskyrė LAT teisėja, G.Nausėda apgailestauja dėl sprendimo

Seimas antradienį naująja Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėja paskyrė Jūratę Varanauskienę, tačiau Dalios Višinskienės į šias pareigas nepatvirtino.
Dalia Višinskienė ir Jūratė Varanauskaitė Seime
Dalia Višinskienė ir Jūratė Varanauskaitė Seime / Atviras Seimas nuotr.

Per slaptą balsavimą už D.Višinskienės kandidatūrą balsavo 50 Seimo narių, prieš buvo 38, susilaikė 31 parlamentaras.

J.Varanauskaitė paskirta 90 balsais „už“, 12 parlamentarų buvus „prieš“ ir 16 susilaikius.

Teisėjų kandidatūras Seimui pateikė prezidentas Gitanas Nausėda, jo vyriausioji patarėja Jūratė Šovienė teigė, jog teisėjos – profesionalios, dėl jų reputacijos nėra abejonių.

Dėl teisėjų Seime svarstymo procedūros metu diskusijų nekilo, nors per pateikimą D.Višinskienė sulaukė klausimų apie rezonansinį sprendimą „Atviros Klaipėdos“ byloje, kurį nutarta peržiūrėti.

Ši teisėja buvo viena iš trijų teisėjų, galutine ir neskundžiama nutartimi pripažinusių naujienų portalą „Atvira Klaipėda“ pažeidus duomenų apsaugos taisykles, nes straipsnyje apie savivaldybės bendrovės viešuosius pirkimus buvo nurodyta pirkimų dalyvės savininko tapatybė ir jo giminystės ryšiai su savivaldybės įmonės darbuotoja.

Dėl šios situacijos žurnalistų bendruomenė išreiškė palaikymą „Atvirai Klaipėdai“, ragindama apginti teisę į informaciją.

Kilus rezonansui, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) pirmininkas Gintaras Kryževičius inicijavo bylos peržiūrą, tvirtinęs, kad jo neįtikino kolegų priimto sprendimo argumentai, aptariant iš Konstitucijos, Visuomenės informavimo įstatymo kildinamas vertybes.

LVAT teisėjų kolegija lapkritį priėmė sprendimą, kad byla turi būti nagrinėjama iš naujo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jūratė Šovienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jūratė Šovienė

Prezidento patarėja J.Šovienė yra sakiusi, kad teisėjų karjeros negali lemti jų priimti sprendimai.

„Teisėjas priimdamas sprendimus, neturi bijoti, kokia bus politikų, visuomenės, žurnalistų reakcija. Teisėjas vadovaujasi tik įstatymu“, – teigė ji.

A.Širinskienė: Seimas siunčia blogą žinią teisėjams

Atmesdamas D.Višinskienės kandidatūrą į LAT teisėjas Seimas siunčia „labai blogą žinią“, kad sprendimai gali lemti teisėjų karjerą, sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) viena vadovių „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Tuo tarpu Seimo TTK vadovas konservatorius Stasys Šedbaras nesureikšmino Seimo sprendimo, o tokį balsavimą, jo vertinimu, galėjo lemti kritika dėl LVAT nutarties naujienų portalą „Atvira Klaipėda“ publikacija apie viešuosius pirkimus pripažinti pažeidus duomenų apsaugos taisykles.

„Seimas arba, įtariu, valdantieji, pasiuntė labai blogą žinią teisėjams, kad jų bylos, sprendimai bylose, kurie gali būti netgi peržiūrimi, gali lemti jų visą tolesnę karjerą, jei nepatinka politikams“, – BNS sakė TTK pirmininko pavaduotoja A.Širinskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Šiuo atveju aišku, kad politikams nepatiko vienos bylos baigtis ir teisėjai taip politiškai buvo atkeršyta apribojant jos karjeros galimybes.

Aš manau, demokratinėje visuomenėje teisėjo išsilavinimas, jo kompetencija turėtų būti vertinama, bet ne bandoma susidoroti su teisėju tokiais keliais, kai politiškai tau kažkas nepatinka, užkerti kelią jo karjerai“, – situaciją komentavo A.Širinskienė.

S.Šedbaras BNS pažymėjo, kad komitetas pritarė teisėjos kandidatūrai, o balsavimas Seime buvo slaptas, toks buvęs politikų sprendimas.

„Seimas atmetė kandidatūrą, čia buvo nuomonių dėl sprendimo, priimto LVAT, gal tai turėjo reikšmės. Balsavimas slaptas, nieko daugiau negaliu pasakyt. TTK vertino kompetencijos sritį, komiteto nariai šeši balsavo už, vienas susilaikė, abiejų kandidačių atžvilgiu. Mes nematėm problemos, kad teisėja negalėtų būti LAT teisėja“, – kalbėjo S.Šedbaras.

Mes nematėm problemos, kad teisėja negalėtų būti LAT teisėja.

LVAT teisėja D.Višinskienė yra nuo 2012 metų, prieš tai ji dirbo Rokiškio rajono apylinkės teisme, Vilniaus rajono apylinkės teisme, Vilniaus apygardos teisme, Lietuvos apeliaciniam teisme. D.Višinskienė teisėjos pareigas eina 29 metus.

J.Varanauskaitė nuo 2019 metų dirba Lietuvos apeliacinio teismo teisėja, iki tol ji dirbo Vilniaus apygardos teisme, Vilniaus miesto apylinkės teisme, Ukmergės rajono apylinkės teisme. Ji turi ilgesnį nei 20 metų teisinio darbo stažą, iš kurių – 14 metų eina teisėjos pareigas.

G.Nausėda apgailestauja dėl Seimo sprendimo

Prezidentas G.Nausėda teigė apgailestaujantis dėl Seimo sprendimo atmesti jo siūlymą skirti D.Višinskienę LAT teisėja.

„Apgailestauju, kad Seimas neįvertino itin aukštos kvalifikacijos, plačios erudicijos teisininkės, turinčios įvairiapusės teisėjos patirties”, – BNS perduotame komentare antradienį teigė G.Nausėda.

LAT teisėjus skiria Seimas prezidento teikimu. Dėl teisėjų skyrimo prezidentui pataria Teisėjų taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius