Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 21

Seimas devyniolikmečiams alaus gerti neuždraudė

Seimas ketvirtadienį apsisprendė, kad devyniolikmečiai Lietuvoje ir toliau legaliai galės įsigyti alkoholio. Nors iki sprendimo uždrausti pirkti ir turėti alkoholio jaunesniems nei 20 metų asmenims buvo likęs vos vienas balsavimas, paskutinę akimirką buvo priiimtos liberalų pataisos ir grąžinta anksčiau galiojusi nuostata, kad alkoholį pirkti ir gerti galima nuo aštuoniolikos.
Alaus butelis
Alaus butelis / „Shutterstock“ nuotr.
Temos: 2 Alkoholis Seimas

Siūliusieji vėlinti alkoholio įsigijimo amžių politikai pripažino, kad seka Skandinavijos šalių patirtimi, kur prekyba alkoholiu smarkiai ribojama.

Tačiau nepritariantys tokiems draudimams liberalai pažymėjo, kad pirmiausia Lietuvai reiktų pasistengti, kad nepilnamečiai negalėtų įsigyti alkoholio, o ne dar labiau didinti „populistinę“ amžiaus ribą. Be to, jie pastebėjo, kad nė viena Europos Sąjungos šalis aštuoniolikmečiams ir devyniolikmečiams gerti nedraudžia.

Taip pat jie pažymėjo, kad Norvegijoje, Suomijoje ir Švedijoje negalėdami įsigyti alkoholio jaunuoliai ima ieškoti silpnųjų narkotikų.

Kas čia bus blogo, jei jaunavedys aštuoniolikos metų sėdės blaivus? – klausė A.Matulas.

Liberalas Andrius Mazuronis tikino, kad šiuo įstatymu iš principo būtų parodytas nepasitikėjimas jaunimu, nes aštuoniolikmetis Lietuvoje dabar gali viską – tuoktis, skirtis, imti būsto paskolą, tarnauti tėvynei, bet kažkodėl jam norima uždrausti nusipirkti vyno taurę ar alaus bokalą.

Konservatorė Vida Marija Čigriejienė atsakė, kad pasitikėjimas jaunimu turi būti demonstruojamas visur, tik „ne per alkoholį, ne kilnojant čierką“.

„Kas čia bus blogo, jei jaunavedys aštuoniolikos metų sėdės blaivus?“ – klausė ir konservatorius Antanas Matulas.

Išklausę argumentus Seimo nariai nutarė palikti galioti senąją tvarką ir leisti alkoholį vartoti nuo 18 metų. Už tai balsavo 57 Seimo nariai, prieš buvo 22, susilaikė vienuolika parlamentarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius