Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 20

Seimas galutinai atmetė siūlymą mažinti referendumo kartelę

Seime antradienį svarstytas Referendumo įstatymo pakeitimo projektas. Jame numatoma, kad sprendimas dėl aukštesnę apsaugą turinčio Konstitucijos pirmo bei keturiolikto skirsnio pataisų priimamas, jeigu per referendumą tam pritaria ne mažiau kaip du penktadaliai rinkimų teisę turinčių piliečių.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Klausimas po priėmimo buvo priskirtas Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui. Šio komiteto narys, valstietis Gintautas Kindurys teigė, kad komitete priimtas sprendimas šį projektą atmesti. Už atmetimą balsavo penki jo nariai.

Konservatorius Mykolas Majauskas kvietė palaikyti komiteto poziciją ir projektą atmesti.

„Tokiais būdais mes diskredituojame visą referendumo idėją“, – pabrėžė jis, pridurdamas, kad taip mažinama ir Konstitucijos apsauga.

Petras Gražulis ragino nesutikti su komiteto pozicija. Jis aiškino, kad „aukščiausio suvereno galią tauta vykdo tiesiogiai arba per Seimo narius“.

„Užtenka vieno rinkėjo ir išrenka visą Seimą. Kodėl čia nėra kvotos?“, – klausinėjo P.Gražulis, tikindamas, kad surinkti pusę ar daugiau balso teisę turinčių asmenų referendumu yra nerealu.

„Penki iš devynių konstitucinio teismo teisėjai gali pakeisti Konstituciją. Perrašyt galima ir praktiškai nepažinsi“, – piktinosi Seimo narys.

Už komiteto pasiūlymą posėdžio metu balsavo 85 Seimo nariai iš 105, prieš buvo 3, susilaikė – 17.

Siūlė dėl daugybinės pilietybės referendumo

Šiuo metu Konstitucijos pirmojo ir keturioliktojo skirsnio straipsnius referendumu pakeisti gali daugiau kaip pusė visų balso teisę turinčių piliečių. Rinkimų teisę Lietuvoje turi maždaug 2,5 mln. piliečių: pusė būtų 1,25 mln. rinkėjų, du penktadaliai – milijonas rinkėjų.

Šis siūlymas gimė po to, kai Seimas rugsėjį patvirtino prezidentės veto dėl anksčiau parlamente priimtų pataisų, sušvelninusių reikalavimus dėl balsų skaičiaus keičiant pilietybę apibrėžiantį Konstitucijos pirmo skirsnio 12 straipsnį.

Kartelę referendumui siūlyta mažinti rengiantis referendumui dėl dvigubos pilietybės, jis turėtų vykti kitų metų gegužės 12 dieną ir gegužės 26 dieną, kai planuojami prezidento rinkimų pirmas ir antras turai.

Emigravusieji po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11 dieną šiuo metu, išskyrus kai kurias išimtis, negali turėti dvigubos pilietybės.

Dvigubos pilietybės siekia Pasaulio lietuvių bendruomenė, tačiau baiminasi, kad esamomis sąlygomis referendumas neįvyktų – balsuoti neateitų pakankamas skaičius žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius