-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 07

Seimas grąžino Vyriausybei taisyti projektus dėl lyties keitimo, partnerystės

Seimas antradienį nusprendė grąžinti Vyriausybei tobulinti įstatymų pataisų projektų paketą, kuriame, be kita ko, buvo numatytas lyties pakeitimo registravimas.
Posėdis dėl generalinio prokuroro Dariaus Valio nušalinimo
Posėdis Seime / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Už projektų grąžinimą buvo 62 parlamentarai, devyni balsavo prieš, 19 susilaikė.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narė konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė sakė, kad projektų paketą siūlomą grąžinti tobulinti, nes Teisingumo ministerijos pataisos prieštarauja kitiems jau galiojantiems teisės aktams.

Seimui pateiktame Civilinės būklės aktų registravimo įstatymo projekte, be kitų dalykų, buvo numatytas lyties keitimo registravimas. Pagal projektą, lyties pakeitimą civilinės metrikacijos įstaiga turėtų registruoti gavusi asmens prašymą ir Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka sveikatos priežiūros įstaigos išduotą pažymą apie lyties pakeitimą. Būtų pakeičiami duomenys asmens gimimo įraše.

Praėjusį mėnesį Europos Taryba sukritikavo Lietuvą dėl nesugebėjimo priimti įstatymų, kurie įteisintų lyties keitimo operacijas.

Šiuo metu Civilinis kodeksas numato, kad nesusituokęs pilnametis veiksnus asmuo turi teisę medicininiu būdu pakeisti savo lytį, jeigu tai mediciniškai įmanoma. Realiai ši nuostata neveikia, nes nėra priimtų reikiamų įstatymų. Lietuva dėl šios situacijos yra pralaimėjusi bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme.

Praėjusį mėnesį Europos Taryba sukritikavo Lietuvą dėl nesugebėjimo priimti įstatymų, kurie įteisintų lyties keitimo operacijas. Strasbūro teismo sprendimų įgyvendinimą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų komitetas pritaikė Lietuvai vadinamąją sustiprintos priežiūros procedūrą.

Įstatymų projektų paketą parengusi Teisingumo ministerija juo taip pat siūlė supaprastinti civilinės būklės aktų registravimą. Iš Civilinio kodekso siūlyta išbraukti reikalavimą, kad valstybė privalomai registruoja partnerystę. Šį pasiūlymą kritikavusi socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė teigė, kad partnerystę palikus registruoti notarams, būtų įteisinta paleistuvystė, nes tokių sutarčių būtų galima sudaryti ne vieną tuo pačiu metu.

Partnerystę palikus registruoti notarams, būtų įteisinta paleistuvystė, nes tokių sutarčių būtų galima sudaryti ne vieną tuo pačiu metu.

Civilinio kodekso pataisomis taip pat siūlyta įpareigoti bažnyčią, religines bendruomenes per dešimt dienų po santuokos registravimo apie ją pranešti vietos civilinės metrikacijos įstaigai.

Be to, pataisomis siūlyta reglamentuoti asmens vardo ir pavardės pakeitimo pagrindus ir tvarką, taip pat atvejus, kai vardui ar pavardei pakeisti reikia Vyriausybės įgaliotos institucijos leidimo. Šiuo metu vardo ir pavardės pakeitimo pagrindus ir tvarką yra patvirtinęs teisingumo ministras, o išduoti leidimus pakeisti vardą ir pavardę Civilinis kodeksas įgalioja būtent Teisingumo ministeriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius