Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 13 /16:24

Seimas atmetė Konstitucinio Teismo išvadą ir iš Darbo partijos rinkimų sąrašo penkių narių neišbraukė

Antradienį Seimui pateikti nutarimų projektai dėl rinkimų rezultatų po Konstitucinio Teismo (KT) išvados. Dėl Biržų-Kupiškio vienmandatės rinkimų apygardos rinkimų rezultatų naikinimo sprendimas atidėtas trečiadieniui. Tačiau penkių „darbiečių“ iš partijos rinkimų sąrašo Seimas neišbraukė, tokiu būdu atmesdamas KT išvadą.
Posėdžio akimirka
Posėdžio akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

KT šeštadienį paskelbė, kad daugiamandatėje apygardoje nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas ir „darbiečiai“ Jolanta Gaudutienė, Jonas Pinskus, Živilė Pinskuvienė į Seimą išrinkti pažeidžiant įstatymą. Juos turėjo pakeisti Vilija Filipoviečienė, Gediminas Jakavonis, Larisa Dmitrijeva.

Tačiau Seimo nariai KT išvadą atmetė. 51 Seimo narys balsavo už, prieš buvo 29, o 25 parlamentarai susilaikė. Tokį Seimo narių sprendimą Jurgis Razma pavadino nepagarba KT. Šis sprendimas reiškia, kad liks galioti Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimas, jog šie „darbiečiai“ yra išrinkti į Seimą. Tiesa, J.Pinskus jau yra pareiškęs, kad liks Vilniaus vicemero poste, o nesikraustys į Seimą.

Domėjosi, ar bus atlyginta žala

Svarstant nutarimo projektą dėl Seimo rinkimų rezultatų naikinimo vienmandatėje Biržų–Kupiškio rinkimų apygardoje Seimo nariai domėjosi, iš kokių lėšų bus apmokamas naujų rinkimų organizavimas ir ar bus atlyginta laimėtojo šioje apygardoje patirta žala.

Socialdemokratas Mindaugas Bastys nutarimo projektą pristatančio Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko, konservatoriaus Stasio Šedbaro klausė, kas atlygins rinkimus šioje apygardoje laimėjusio socialdemokrato Aleksandro Zeltinio patirtus finansinius nuostolius, jei Seimas nuspręs naikinti rinkimų rezultatus šioje rinkimų apygardoje.

Akivaizdu, kad yra baudžiamas rinkimus laimėjęs kandidatas, nieko bendra neturintis su pažeidimais, – M.Bastys

„Akivaizdu, kad yra baudžiamas rinkimus laimėjęs kandidatas, nieko bendra neturintis su pažeidimais. Kas padengs išlaidas, kurias patyrė tas kandidatas, kuris teisėtai laimėjo rinkimus?“ – klausė M.Bastys. To paties teiravosi ir socialdemokratai Irena Šiaulienė bei Juozas Olekas.

„Galima svarstyti, kad kalti asmenys civiliniame teisme turėtų atlyginti šitą žalą“, – atsakė S.Šedbaras.

Primename, kad A.Zeltinis portalui 15min.lt sakė patirsiąs moralinę ir materialinę žalą, jei bus panaikinti rinkimų rezultatai, ir pripažino svarstąs galimybę dėl to kreiptis į teismą.

Į rinkimų kampaniją A.Zeltinis buvo investavęs 36 tūkst. litų asmeninių lėšų. Dar 10 tūkst. litų jo rinkimų agitacijai davė partija.

S.Šedbaras pripažino, kad naikinti rinkimų rezultatus šioje vienmandatėje apygardoje siūloma dėl Kaštonų rinkimų apylinkėje galimai netinkamai suskaičiuotų balsų, nes esą komisijos nariai buvo išgėrę.

Seimo nariai nuogąstavo, kad dėl tokio atvejo naikinant Seimo rinkimų rezultatus pralaimėjusios partijos deleguotas rinkimų komisijos pirmininkas gali specialiai žlugdyti rinkimus.

„Jei mes kiekvienoje rinkimų apylinkėje išdėstytume po keletą žmonių ir matydami, kad laimi ne mūsų kandidatas, galime rinkimus sužlugdyti“, – pastebėjo J. Olekas. 

Socialdemokratai bandė į Seimą pakviesti Biržų–Kupiškio vienmandatės apygardos rinkimų komisijos pirmininką pasiaiškinti, tačiau Seimas tam nepritarė.

Konservatoriai pažymėjo, kad Seimas negali tirti, ar rinkimai buvo surengti teisėtai, ar ne. Jis, pasak konservatorių seniūno Jurgio Razmos, turi gerbti KT išvadą ir jai pritarti, nes teismas jau nustatė, kad rinkimai šioje apygardoje vyko neteisėtai.

Seimo narys Mantas Varaška, pasisakydamas dėl Seimo nutarimų, susijusių su KT išvada, teigė, kad Seimas, pagal Konstituciją, negali priimti sprendimų dėl rinkimų rezultatų naikinimo ir naujų rinkimų surengimo.

Jam pritarė ir „tvarkietis“ Egidijus Klumbys pabrėždamas, kad Seimas antradienį užsiima nekokybiškos teisės kūrimu.

Suabejojo savo protu

Dar daugiau diskusijų kilo Seimui pradėjus svarstyti nutarimą dėl daugiamandatės rinkimų apygardos. Seimo narys E.Klumbys teigė, kad Seimas negali laisva ranka išbraukti Darbo partijos narių iš kandidatų sąrašo, kaip nurodė KT.

„KT suabejojo, bet niekad neįrodė, kad tai yra teisybė. Ar mes priimsime sprendimus, remdamiesi abejonėmis? (...) Kaip mes galime išbraukti iš kandidatų sąrašo šiuos asmenis, kai jie jau ne kandidatai, o išrinkti Seimo nariai. Gal aš nebeturiu sveiko proto, nes, pagal tai, ką jūs darote, aš jau rytoj galiu eiti į beprotnamį“, – pareiškė E.Klumbys.

„Čia yra jūsų apsisprendimo reikalas“, – jam atsakė S.Šedbaras.

Gal aš nebeturiu sveiko proto, nes, pagal tai, ką jūs darote, aš jau rytoj galiu eiti į beprotnamį, – pareiškė E.Klumbys.

Seimo narys Gintaras Songaila suabejojo, kodėl KT nenustatė, kad turi būti naikinami tie 3,5 tūkst. rinkėjų balsų, kuriuos KT pripažino nupirktais, nurodydamas naikinti penkių „darbiečių“ gautus reitingo balus. Jis pasiūlė svarstant šį nutarimo projektą atsižvelgti ir į jo siūlymą naikinti rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje.

„Iškyla vieno mandato klausimas“, – įsitikinęs ir konservatorius Saulius Pečeliūnas.

Vienas Darbo partijos lyderių Vytautas Gapšys pareiškė, kad kol kas penkiems, dėl galimo balsų pirkimo įkalinimo įstaigose, iš rinkimų šalinamiems „darbiečiams“ nėra pareikšti net įtarimai. Jis klausė, kaip jie atgaus Seimo nario mandatus, jei galiausiai paaiškės, kad jokie balsai nebuvo pirkti. Be to, V.Gapšys abejojo, ar KT tinkamai suskaičiavo 3,5 tūkst. galimai pirktų balsų, nes Vilniaus vicemeras, kuris yra šalinamas iš rinkimų, apskritai tesurinko 2,4 tūkst. pirmumo balsų.

Savo ruožtu J.Razma pareiškė besitikintis, kad „viena partija“, užuot ieškojusi pateisinimo savo nariams, kurie pirko balsus kalėjimuose, juos viešai pasmerktų.

E.Klumbys priminė ir tai, kad Zarasų–Visagino vienmandatėje rinkimų apygardoje Darbo partijos kandidatas Rimvydas Podolskis jau pripažintas pirkęs balsus, tačiau į tai KT nėra atsižvelgęs.

„KT priėmė sprendimą neįsigilinęs“, – tvirtino E.Klumbys.

„Aš labai apgailestauju, kad vienas mūsų partijos narys įsivėlė į šitą istoriją. Bet jis šiame sąraše net nėra paminėtas. Aš apgailestauju, kad jis tai padarė ir jam teks už tai atsakyti“, – apie R.Podolskį pasisakė V.Gapšys.

Po pateikimo Seimas pritarė nutarimo projektui 62 Seimo nariams balsavus už, 7 prieš ir 30 parlamentarų susilaikius.

Nutarimas svarstomas ypatingos skubos tvarka.

Parlamentaras M.Varaška pažymėjo, kad Seimas, prieš pradėdamas svarstyti nutarimo projektą, turėjo iš esmės nuspręsti, ar jis pritaria KT išvadai papunkčiui.

„Seimui siūloma keisti Darbo partijos kandidatų eiliškumą sąrašuose. Minutėlę. Kur jūs radote tokią Seimo kompetenciją?“ – kad kandidatų eilę sąrašuose gali keisti tik VRK pažymėjo M.Varaška.

Seimo narys G.Songaila teigė, kad KT išvados Seimas negali tvirtinti, o turi į ją atsižvelgdamas nustatyti galutinius Seimo rinkimų rezultatus arba juos naikinti.

G.Songaila ir S.Pečeliūnas pažymėjo, kad KT priimdamas savo išvadą išvis neatsakė į Seimo užduotą klausimą, ar rinkėjų balsų pirkimas Seimo rinkimuose buvo sisteminis.

„Norint reitinguoti kokį nors asmenį, turi balsuoti už sąrašą. Tu negali nupirkti reitingo nebalsuodamas už sąrašą. Tai kaip gali būti naikinami pirkti reitingo balsai, o už partiją ne? Logikos nulis. Partija, mažų mažiausiai, turi netekti tų balsų“, – pažymėjo S.Pečeliūnas.

Po svarstymo už nutarimo projektą balsavo 64 Seimo nariai, 16 pasisakė "prieš", 24 susilaikė. 

Nutarimo priėmimas numatomas 15 val.

KT šeštadienį paskelbė, kad Biržų–Kupiškio rinkimų apygardoje nebuvo teisingai nustatytas laimėtojas, o daugiamandatėje apygardoje nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas ir „darbiečiai“ Jolanta Gaudutienė, Jonas Pinskus, Živilė Pinskuvienė į Seimą išrinkti pažeidžiant įstatymą.

Išbraukus minėtus kandidatus iš Darbo partijos sąrašo, pagal rinkimuose gautus reitingo balsus į išrinktųjų sąrašą pretenduoja pakilti „darbiečiai“ Vilija Filipoviečienė, Gediminas Jakavonis, Larisa Dmitrijeva.

Taip pat antradienį bus teikiamas nutarimo projektas, kuriuo siūloma nutraukti Vyriausiosios rinkimų komisijos įgaliojimus. Tai daryti siūloma remiantis įstatymu, jog Seimas VRK įgaliojimus nutraukia, jei nustatyti esminiai rinkimų rezultatai yra neteisingi arba komisijos veikla neatitinka rinkimų įstatymų.

Remdamasis KT išvadomis, galutinį sprendimą dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo priima Seimas.

Jei KT priima išvadą, kad buvo šiurkščiai pažeistas Seimo rinkimų įstatymas ir tai turėjo įtakos nustatant rinkimų esminius rezultatus, Seimas gali priimti vieną iš šių nutarimų: pripažinti rinkimus vienmandatėje ar daugiamandatėje rinkimų apygardoje negaliojančiais arba nustatyti tikruosius esminius rinkimų rezultatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius