Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2013 04 09

Seimas imasi pataisų, kad partijos būtų atleidžiamos nuo baudžiamosios atsakomybės

Seimas antradienį po pateikimo pritarė Baudžiamojo kodekso (BK) pataisų projektui, kuriuo siūloma atleisti partijas ir religines bendruomenes nuo baudžiamosios atsakomybės.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Už šias pataisas balsavo 62 Seimo nariai, prieš buvo 6, susilaikė 15 parlamentarų. Už pataisas balsavo valdantieji – „darbiečiai“, socialdemokratai, „tvarkiečiai“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovai, prieš buvo opoziciniai konservatoriai. Pataisas toliau svarstys parlamentiniai komitetai.

Baudžiamojo kodekso pataisas įregistravo dėl „juodosios buhalterijos“ teisiamos Darbo partijos frakcijos atstovai Zita Žvikienė bei Valdas Skarbalius, taip pat socialdemokratai Albinas Mitrulevičius, Mindaugas Bastys, „tvarkietis“ Petras Gražulis, LLRA atstovas Jaroslavas Narkevičius.

Baudžiamojo kodekso pataisos numato išimtis taikant baudžiamąją atsakomybę partijoms ir religinėms bendruomenėms kaip juridiniams asmenims.

Siūloma kodekso straipsnį, numatantį baudžiamąją atsakomybę juridiniams asmenims, papildyti punktu, kad „pagal šį kodeksą neatsako valstybė, savivaldybė, valstybės ir savivaldybės institucija ir įstaiga, politinė partija, religinė bendruomenė ir bendrija bei tarptautinė viešoji organizacija“. Šiuo metu religinės bendruomenės ir partijos šiame sąraše nėra.

Pataisas parlamentarai argumentuoja tuo, kad partijų bei religinių bendruomenių registravimo tvarka skiriasi nuo kitų viešųjų juridinių asmenų, taipogi, skirtingai nei kitų viešųjų juridinių asmenų, politinių partijų, religinių bendruomenių ir bendrijų, jų filialų ir atstovybių steigimo, reorganizavimo, pertvarkymo ir likvidavimo dokumentus nagrinėja Teisingumo ministerija.

„Politinės partijos, religinės bendruomenės ir bendrijos išskiriamos iš kitų viešųjų juridinių asmenų dar ir dėl to, kad padeda užtikrinti konstitucines žmogaus teises – teisė į demokratiją ir tikėjimą, – tvirtina pataisų iniciatoriai – Politinių partijų įvairovė užtikrina Lietuvos Respublikos politinės sistemos demokratiškumą, jos jungia piliečius bendriems politiniams tikslams įgyvendinti, padeda formuoti ir išreikšti piliečių interesus ir politinę valią.“

Darbo partija, kaip juridinis asmuo, teisiama dėl to, kad įtariama, 2004–2006 metais neapskaitė daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Kaltinimai pateikti ir jos pirmininkui Viktorui Uspaskichui, jo pavaduotojui Vytautui Gapšiui, Seimo narei Vitalijai Vonžutaitei, buvusiai finansininkei Marinai Liutkevičienei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius