Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 24

Seimas imasi siūlymų nuo 2010-ųjų liberalizuoti pirotechnikos prekybos ir jos naudojimo tvarką

Seimas raginamas nuo kitų metų pradžios liberalizuoti prekybą pirotechnikos priemonėmis, jų naudojimą bei įsigijimą.
Pirotechnikos pardavėjai tikina griežtai besilaikantys įstatymų ir nepilnamečiams siūlo nevargti bandant įsigyti fejerverkų.
Pirotechnika / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Fejerverkai Seimas

Parlamentarai ketvirtadienį pradėjo svarstyti Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymo naują redakciją.

Pagal ją nuo kitų metų fejerverkus siūloma skirstyti pagal pavojingumo laipsnį, o ne pagal sprogstamųjų medžiagų kiekį juose, kaip buvo iki šiol.

Ant pakuotės turėtų būti parašyta pirotechnikos priemonės naudojimo trumpa instrukcija ir pavojingumo laipsnis. Iki šiol tokio reikalavimo nebuvo.

Asmenims nuo 14 metų siūloma leisti įsigyti ir naudoti pirmos kategorijos pirotechnikos priemones: šaltąsias (bengališkas) ugneles, vadinamuosius ugnies fontanus bei visas kitas priemones, skirtas naudoti tik patalpose.

Asmenims nuo 16 metų siūloma leisti turėti tik tas pirotechnikos priemones, kurios skirtos naudoti lauke arba didesnės erdvėse ir priskirtos antrai arba trečiai kategorijai.

Visą kitą pirotechniką bus galima įsigyti nuo 18 metų. Iki šiol jokių fejerverkų asmenys iki 18 metų negalėjo įsigyti ir naudoti.

Pirmos kategorijos fejerverkais (šaltosiomis ugnelėmis, vadinamaisiais ugnies fontanais bei kitomis pirotechnikos priemonėmis, skirtomis naudoti tik patalpose) siūloma leisti prekiauti be specialių leidimų, nebebūtų keliama jokių reikiamų dėl prekybos jais vietų. Pagal iki šiol galiojančią tvarką prekybos panašioms pirotechnikos priemonėms tvarką nustato savivaldybės, jos nurodo vietas, kur galima prekiauti, ir išduoda leidimus prekybai.

Įstatymo pakeitimais taip pat siūloma nustatyti bendrą visoje Lietuvoje prekybos antros kategorijos pirotechnika tvarką. Iki šiol prekybos pirotechnikos priemonėms taisykles nustato kiekviena savivaldybė.

Pagal Seimui siūlomą priimti naują tvarką savivaldybės prekybininkams jokių išimčių negalės taikyti.

Fejerverkai, kurie kels vidutinį arba didelį pavojų ir bus skirti naudoti didelėse atvirose teritorijose arba skirti tik pirotechnikams, būtų priskiriami trečiai bei ketvirtai kategorijoms ir tokios pirotechnikos įvežimo į Lietuvą ir prekybos tvarka nesikeistų.

Supaprastinami ir reikalavimai gyventojams, kurie į Lietuvą vešis fejerverkus asmeninėms reikmėms – šiai pirotechnikai atsivežti jiems nereikės gauti Policijos departamento leidimo.

Nuo 2010 metų savo reikmėms būtų galima įsivežti neribotą, bet protingą kiekį tik pirmų trijų kategorijų fejerverkų. Tačiau reikės turėti jų įsigijimo dokumentus ir pagrįsti, kokiais tikslais jie bus naudojami.

Iki šiol žmonėms asmeninėms reikmėms įsivežti pirotechnikos, turinčios daugiau nei 50 gramų sprogstamųjų medžiagų, reikalingas Policijos departamento leidimas.

Seimas raginama fejerverkus leisti naudoti arčiau švietimo, kulto, gydymo ir kitų įstaigų – siūloma nustatyti 30 metrų atstumo ribą. Jeigu tų įstaigų savininkai duotų sutikimą, pirotechniką būtų galima naudoti ir arčiau.

Dabar prie minėtų įstaigų pirotechniką galima naudoti ne arčiau kaip už 75 metrų. Prognozuojama, kad Seimui priėmus šį įstatymo projektą, Lietuvoje gali nelikti kai kurių pirotechnikos priemonių dėl jų keliamo didelio pavojaus. Pavyzdžiui, nebebūtų galima naudoti pirotechnikos, keliančios didesnį kaip 120 decibelų triukšmą.

Iki šiol Lietuvoje naudojamai pirotechnikai nebuvo keliamas leistino triukšmo reikalavimas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius